Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Коалиција невладиних организација с подручја општине Илиџа организоваће поводом 1. децембра, Свјетског дана борбе против АИДС-а, бројне активности да би едуковали бх. јавност, а нарочито младе о тој болести.

Свијет 30.11.2015 | 15:30
Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Коалицију чине Институт за развој младих КУЛТ, Удружење Партнерство за здравље, Мрежа вршњачких едукатора Y-ПЕЕР, Вијеће Младих општине Илиџа и Завод за јавно здравство Кантона Сарајево, а намјера је едукацијом о инфекцији допринијети смањењу стигме и дискриминације особа које живе с ХИВ/АИДС-ом.

"У БиХ се о тој болести не говори често, а особе које живе с ХИВ/АИДС-ом сусрећу се с разним врстама стигме и дискриминације које се манифестују на разне начине, од подругљивих погледа до директног непријатељства према њима, игноририсања или чак одбацивања од најближих. Зато је едукација о инфекцији важна", тврде из Завода за јавно здравство КС-а.

Пројектни координатор Удружења Партнерство за здравље Харис Карабеговић истиче да је циљ овогодишњег обиљежавања међународног дана борбе против АИДС-а досезање до што већег броја грађана достављајући им информативне и едукативне материјале, скретање пажње на значај превентивних активности, промоције центара за добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање, а све с циљем раног откривања ХИВ статуса и превенције ширења ХИВ-а.

Према посљедњим подацима, БиХ спада у групу држава с ниском преваленцом ХИВ-а, мањом од један посто у општој популацији и мањом од пет посто у популацији с ризиком.

Из Института за развој младих КУЛТ напомињу да је важно о ХИВ-у/АИДС-у разговарати с младим људима.

"У све активности које ћемо предузети 1. децембра биће укључени млади људи. Наши активисти дијелиће летке с којих ће грађани Сарајева моћи прочитати о ризицима и превенцији. Организоваћемо радионице, те округле столове за ученике основних и средњих школа", истиче Абела Пуриватра из Института за развој младих КУЛТ.

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а обиљежава се 1. децембра од 1988. године, на иницијативу Свјетске здравствене организације. Циљ је подизање свијести о потреби континуираног достављања лијекова за терапију ХИВ позитивним особама, на важност тестирања, као и на смањење стигме и дискриминације људи који болују од те болести или су заражени вирусом.

"Први случај заразе ХИВ-ом у БиХ регистрован је 1986. године. Данас с том инфекцијом у нашој држави живи најмање 266 особа, а код 126 развио се АИДС или СИДА, болест која је заразна и још неизљечива", наводе из Института за развој младих Култ.

Извор: Вијести.ба-ФЕНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

30.11.2015 17:00

Најбоља поука за заштита од ЕИЦА или СИДЕ се налази у Седмој ЗАПОВЈЕСТИ Божијој "НЕ ЧИНИ ПРЕЉУБЕ" ПА МИРНО СПАВАЈ!

ОДГОВОРИТЕ