Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Koalicija nevladinih organizacija s područja opštine Ilidža organizovaće povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, brojne aktivnosti da bi edukovali bh. javnost, a naročito mlade o toj bolesti.

Svijet 30.11.2015 | 15:30
Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Koaliciju čine Institut za razvoj mladih KULT, Udruženje Partnerstvo za zdravlje, Mreža vršnjačkih edukatora Y-PEER, Vijeće Mladih opštine Ilidža i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a namjera je edukacijom o infekciji doprinijeti smanjenju stigme i diskriminacije osoba koje žive s HIV/AIDS-om.

"U BiH se o toj bolesti ne govori često, a osobe koje žive s HIV/AIDS-om susreću se s raznim vrstama stigme i diskriminacije koje se manifestuju na razne načine, od podrugljivih pogleda do direktnog neprijateljstva prema njima, ignoririsanja ili čak odbacivanja od najbližih. Zato je edukacija o infekciji važna", tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Projektni koordinator Udruženja Partnerstvo za zdravlje Haris Karabegović ističe da je cilj ovogodišnjeg obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a dosezanje do što većeg broja građana dostavljajući im informativne i edukativne materijale, skretanje pažnje na značaj preventivnih aktivnosti, promocije centara za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje, a sve s ciljem ranog otkrivanja HIV statusa i prevencije širenja HIV-a.

Prema posljednjim podacima, BiH spada u grupu država s niskom prevalencom HIV-a, manjom od jedan posto u opštoj populaciji i manjom od pet posto u populaciji s rizikom.

Iz Instituta za razvoj mladih KULT napominju da je važno o HIV-u/AIDS-u razgovarati s mladim ljudima.

"U sve aktivnosti koje ćemo preduzeti 1. decembra biće uključeni mladi ljudi. Naši aktivisti dijeliće letke s kojih će građani Sarajeva moći pročitati o rizicima i prevenciji. Organizovaćemo radionice, te okrugle stolove za učenike osnovnih i srednjih škola", ističe Abela Purivatra iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1. decembra od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj je podizanje svijesti o potrebi kontinuiranog dostavljanja lijekova za terapiju HIV pozitivnim osobama, na važnost testiranja, kao i na smanjenje stigme i diskriminacije ljudi koji boluju od te bolesti ili su zaraženi virusom.

"Prvi slučaj zaraze HIV-om u BiH registrovan je 1986. godine. Danas s tom infekcijom u našoj državi živi najmanje 266 osoba, a kod 126 razvio se AIDS ili SIDA, bolest koja je zarazna i još neizlječiva", navode iz Instituta za razvoj mladih Kult.

Izvor: Vijesti.ba-FENA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

30.11.2015 17:00

Најбоља поука за заштита од ЕИЦА или СИДЕ се налази у Седмој ЗАПОВЈЕСТИ Божијој "НЕ ЧИНИ ПРЕЉУБЕ" ПА МИРНО СПАВАЈ!

ODGOVORITE