Боја собе за миран сан

Доминантне боје спаваће собе утицаће на наше понашање у њој, али и на сан, упозоравају стручњаци наводећи плаве, жуте и зелене тонове као „пријатеље“ квалитетног одмора. Из просторија у којима спавамо треба протерати љубичасту, сиву, браон.

Занимљивости 30.11.2015 | 12:00
Боја собе за миран сан

При одабиру боје зидова за спаваћу собу, није довољно водити се тиме која ће најбоље изгледати. Људско око садржи ћелије осетљиве на боје. Очи упијају нијансе из окружења, а затим податке преносе у део мозга задужен за расположење.

Тако на пример љубичаста боја, иако ће у собу унети гламур, превише стимулише рад мозга и подстиче на креативност, због чега се теже пада у сан.

Од свих боја, управо љубичасте нијансе доносе најмање сна – пет сати и 56 минута – показали су резултати истраживања.

Смеђи, сиви, златни и црвени тонови у спаваћој соби доносе у просеку шест сати сна.

Међутим, „живе" боје попут плаве, жуте и зелене доносе највише сна и због тога их стручњаци препоручују када је реч о простору намењеном за одмор и спавање.

Плава соба, тврде стручњаци, доноси готово осам сати. Жута и зелена делују умирујуће, као и плава, а у тако обојеним собама утонућете у сан од седам и по сати.

Пожељни су и сребрни тонови, као и наранџасти.

Истраживање спроведено у Великој Британији показало је да ватрене црвене нијансе неће распламсати страст.

Парови у таквом декору љубав воде у просеку једном недељно, док луксузне карамел нијансе обезбеђују секс три пута седмично.

Такође, 21 одсто оних у чијим собама доминирају сребрне нијансе мотивисанији су да вежбају у том простору.

РТС

 

Коментари / 0

Оставите коментар