Boja sobe za miran san

Dominantne boje spavaće sobe uticaće na naše ponašanje u njoj, ali i na san, upozoravaju stručnjaci navodeći plave, žute i zelene tonove kao „prijatelje“ kvalitetnog odmora. Iz prostorija u kojima spavamo treba proterati ljubičastu, sivu, braon.

Zanimljivosti 30.11.2015 | 12:00
Boja sobe za miran san

Pri odabiru boje zidova za spavaću sobu, nije dovoljno voditi se time koja će najbolje izgledati. Ljudsko oko sadrži ćelije osetljive na boje. Oči upijaju nijanse iz okruženja, a zatim podatke prenose u deo mozga zadužen za raspoloženje.

Tako na primer ljubičasta boja, iako će u sobu uneti glamur, previše stimuliše rad mozga i podstiče na kreativnost, zbog čega se teže pada u san.

Od svih boja, upravo ljubičaste nijanse donose najmanje sna – pet sati i 56 minuta – pokazali su rezultati istraživanja.

Smeđi, sivi, zlatni i crveni tonovi u spavaćoj sobi donose u proseku šest sati sna.

Međutim, „žive" boje poput plave, žute i zelene donose najviše sna i zbog toga ih stručnjaci preporučuju kada je reč o prostoru namenjenom za odmor i spavanje.

Plava soba, tvrde stručnjaci, donosi gotovo osam sati. Žuta i zelena deluju umirujuće, kao i plava, a u tako obojenim sobama utonućete u san od sedam i po sati.

Poželjni su i srebrni tonovi, kao i narandžasti.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da vatrene crvene nijanse neće rasplamsati strast.

Parovi u takvom dekoru ljubav vode u proseku jednom nedeljno, dok luksuzne karamel nijanse obezbeđuju seks tri puta sedmično.

Takođe, 21 odsto onih u čijim sobama dominiraju srebrne nijanse motivisaniji su da vežbaju u tom prostoru.

RTS

 

Komentari / 0

Ostavite komentar