Не прихватамо одлуку Уставног суда БиХ

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић је рекао вечерас новинарима да је на састанку у Палати Републике Српске постигнут договор да се неће прихватити одлука Уставног суда БиХ о оспоравању да 9. јануар буде Дан Републике Српске.

Република Српска 29.11.2015 | 22:00
Не прихватамо одлуку Уставног суда БиХ

Он је рекао да су лидери  политичких партија  из РС у заједничкој изјави договорили низ мјера којима ће Република Српска одговорити на овакву одлуку Уставног суда БиХ, која је неприхватљива за све политичке факторе из Републике Српске.„Уставни суд Бих је већ одавно узео за себе ингеренције које му не припадају и од оног ко тумачи и штити уставни поредак БиХ и осталих структуралних јединица.

Претворио се у некога ко прекраја законе и устав и на неки начин својим одлукама чак и трансфомише саму уставну структуру БиХ", казао је Босић.

Лидер СДС је рекао да се договореном изјавом показује политичко противљење таквим процесима који на неки начин преузимају улогу коју је некада имао ОХР у доношењу одлука које су наметнуте и то одлукама три судије странца уз два бошњачка представника овог суда.

„Основа нашег заједничког мишљења је да се то мора промијенити и у складу с тим ми ћемо предложити доношење закона о Уставном суду БиХ који би дефинисао које су ингеренције овог суда и свих других уставних судова како он не би био политички фактор, него да би радио оно што му у оквиру правосуђа и припада", категоричан је Босић.

Лидер СДС је истакао да сви учесници састанка подржавају деклерацију Народне скупштине Републике Српске која је упозорила да неће прихватити одлуку Уставног суда уколико то буде значило укидање Дана Републике Српске.

Претпостављам, каже Босић, да ће таква одлука биити још оснажена у Народној скупштини Републике Српске и неким сљедећим одлукама.Он је рекао да ће странкама у Федерацији БиХ бити понуђено да уколико буду жељели стабилизацију политичке ситуације да разговарају о проблему који је проузроковао Уставни суд БиХ.

"Они морају прихвати да је ово проблем преко којега не можемо прећи и због тога се морамо наћи неки договор", казао је Босић.Ми ћемо им понудити, додаје Босић, да направимо неки договор који би био у интересу свих и тврдим да овакве одлуке Уставног суда БиХ нису у интересу ни Бошњака ни Хрвата.

„Оне само доприносе даљем неразумијевању и тензијама у будућности и зато ћемо покушати с њима разговарати да и они подрже промјену овакво система и овакав начин злоупотребе Уставног суда БиХ", истиче Босић.

Са предсједником Босићем, на састанку код предсједника РС из СДС присуствовали су и предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Огњен Тадић и замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић.

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ми мотемо

29.11.2015 19:56

Све це једном звати се лани,вријеме нам је једном да ово прекиннемо због будуцности немозе се овако до бесвјести.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Мики

29.11.2015 20:23

МИКИ није Баја свемогући Бог, већ народу одговарају такви "политичари" као што је Баја. СВАКИ НАРОД ИМА ВЛАСТ КАКВУ ЗАСЛУЖУЈЕ. ЗАТО ЈЕ БАЈА МНОГИМА ОД БОГА ПОСЛАТ А НЕКИМА ОД ЂАВОЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репликар

29.11.2015 20:27

Заболи ме уво и за твог Босића а и за све остале "црвене" како их називаш.... Све је то иста багра... 4000 керми у џеп па ће забављати народ својим изјавама и интервјуима.... А видим и да си ти насјео на Босићеву причу... Нека те брате...сконтаћеш кад-тад...За 14 мјесеци (од избора) би до сад бар једну ствар урадио! Знаш ли ти иједну? Ове празне тужбе против Баје ми не набрајај јер то није ништа. Именовао директора СИП-е! Јака ствар у пм. Исто као и да није. Ето! Има ли још шта? Могао је бар једном 1000 одвојити од плате па донирати теби за подршку јер овако не видим разлог зашто га готивиш. И не само ти њега. Него и сви остали разне Босиће, Додике, Курте, Мурте.... Све је то један велики јад мој пријатељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

груја

29.11.2015 20:36

10 година снсд народ дрзи у страху од замисљених противника и на томе добија изборе...на руку му иду странци који кресу једну по једну дискриминацију у РС а све то користи да пустоши и пљачка ко да му је насљедство... исто Шојић само сто је за плакат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контранапад

29.11.2015 20:37

Тај уставни суд гдје три странца гласају са два Бошњака сутра може рећи да је Република Српска неуставна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мики

29.11.2015 20:47

Баја предао то Уставном суду? Е вала си ти глупан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос

29.11.2015 20:51

Још не излазе,знаци свађају се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

29.11.2015 21:08

Ову будалестину од референдума о овоме је гарант Додик предлозио.Па це сад он то да запакује заједно са оним својим о суду....и онда це испасти да смо ето сви за теферендуме...добра му излазна стратегија и показује фа њему није ниста свето.Прво му је своје дупе да извуце а ако то знаци и РС јос боље.Али прво себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБЛ

29.11.2015 21:33

Хоцете опет сутра код баје на брифинг,багро. Па он изда наредјење и да пада РС,нико из злоцинацке организације не смије дати изјаву за БН.Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

29.11.2015 21:46

Свако ко је мислио да це ова слина или она друга слинетина и испљувак несто урадити по питању Додика је смјесан. Све њих запад дрзи и манипулисе са њима.Запад је послао многе предсједнике и то много јаце 2м под земљу а да једног брава из Лактаса не мозе да сутне у гузицу.....али све је намјестено кад вам казем. Сва свадја измедју запада и Додика и као опозиција која се ту несто бори све је то намјестено. Поента је да се Срби протјерају и све иде у том правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

29.11.2015 21:57

Босићу, добро то у вези 9.-тог јануара... драго ми је да сте се договорили. Него, реци ти нама прича ли шта Миле у вези Банке Српске или бар у вези Бобар банке? Сјећа ли се Бирча и Боске? Зна ли можда ко је убио Милана Вукелића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

29.11.2015 23:39

Ех Владо, намјенски је лансиран проблем око празника да се народ има чиме забавити током свих долазећих празника, а ти сад постављаш таква питања. Није фер, то није предвидјено односно дозвољено. Народу треба игара и то му се мора обезбиједити, а за кору хљеба ће се и сам снаћи. Као да народ интересује тих тричавих пар милијарди несталих пара из тих банака и државних фирми. Ионако је дио тих пара враћен кроз тај кредит од 500 милиона што се планира узети од неког америчког фонда. Фонд се у преводу зове Фонд српских политичара д.д. Република Српска. Ућути бре, у питању је национална ствар, опстанак овог народа на овим просторима, јеси ли разумио. Немој се узрујавати, службени Београд гарантује за пројекат. Освојићемо Европу а и шире, ако не будемо овдје могли остати с овима из Федерације.

Name

б.б.

30.11.2015 04:52

Како да се не постује закон. ви стално прицате како се морају постовати одлуке суда........ма да закон и суд је за сиротињу. Јос једна позорисна представа за гладни и сиромасни народ и онда опет све по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.рс

30.11.2015 06:19

Потписујем све сто си написо осим протјеривања

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

30.11.2015 07:47

То када преведес н еприхватај устав ове земље, а кунес се у њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

30.11.2015 08:28

Ко још мари за Уставни суд БиХ: 91 одлука није проведена, нико никада није одговарао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савез за промјене се расуо

30.11.2015 10:32

Ни ја не прихватам више тебе као некаквог лидера опозиције. Вама су најважније ваше астрономске плате које имате у заједничким органима. Морали сте изаћи из тих органа а исто тако не ићи на састанак код Милорада. Медјутим ви сте због плата остали у тим органима а Милорада признали за свог главног бају.

ОДГОВОРИТЕ