Ne prihvatamo odluku Ustavnog suda BiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić je rekao večeras novinarima da je na sastanku u Palati Republike Srpske postignut dogovor da se neće prihvatiti odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju da 9. januar bude Dan Republike Srpske.

Republika Srpska 29.11.2015 | 22:00
Ne prihvatamo odluku Ustavnog suda BiH

On je rekao da su lideri  političkih partija  iz RS u zajedničkoj izjavi dogovorili niz mjera kojima će Republika Srpska odgovoriti na ovakvu odluku Ustavnog suda BiH, koja je neprihvatljiva za sve političke faktore iz Republike Srpske.„Ustavni sud Bih je već odavno uzeo za sebe ingerencije koje mu ne pripadaju i od onog ko tumači i štiti ustavni poredak BiH i ostalih strukturalnih jedinica.

Pretvorio se u nekoga ko prekraja zakone i ustav i na neki način svojim odlukama čak i transfomiše samu ustavnu strukturu BiH", kazao je Bosić.

Lider SDS je rekao da se dogovorenom izjavom pokazuje političko protivljenje takvim procesima koji na neki način preuzimaju ulogu koju je nekada imao OHR u donošenju odluka koje su nametnute i to odlukama tri sudije stranca uz dva bošnjačka predstavnika ovog suda.

„Osnova našeg zajedničkog mišljenja je da se to mora promijeniti i u skladu s tim mi ćemo predložiti donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi definisao koje su ingerencije ovog suda i svih drugih ustavnih sudova kako on ne bi bio politički faktor, nego da bi radio ono što mu u okviru pravosuđa i pripada", kategoričan je Bosić.

Lider SDS je istakao da svi učesnici sastanka podržavaju dekleraciju Narodne skupštine Republike Srpske koja je upozorila da neće prihvatiti odluku Ustavnog suda ukoliko to bude značilo ukidanje Dana Republike Srpske.

Pretpostavljam, kaže Bosić, da će takva odluka biiti još osnažena u Narodnoj skupštini Republike Srpske i nekim sljedećim odlukama.On je rekao da će strankama u Federaciji BiH biti ponuđeno da ukoliko budu željeli stabilizaciju političke situacije da razgovaraju o problemu koji je prouzrokovao Ustavni sud BiH.

"Oni moraju prihvati da je ovo problem preko kojega ne možemo preći i zbog toga se moramo naći neki dogovor", kazao je Bosić.Mi ćemo im ponuditi, dodaje Bosić, da napravimo neki dogovor koji bi bio u interesu svih i tvrdim da ovakve odluke Ustavnog suda BiH nisu u interesu ni Bošnjaka ni Hrvata.

„One samo doprinose daljem nerazumijevanju i tenzijama u budućnosti i zato ćemo pokušati s njima razgovarati da i oni podrže promjenu ovakvo sistema i ovakav način zloupotrebe Ustavnog suda BiH", ističe Bosić.

Sa predsjednikom Bosićem, na sastanku kod predsjednika RS iz SDS prisustvovali su i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović.

BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

mi motemo

29.11.2015 19:56

Sve ce jednom zvati se lani,vrijeme nam je jednom da ovo prekinnemo zbog buducnosti nemoze se ovako do besvjesti.!

ODGOVORITE
Name

Михаило Мики

29.11.2015 20:23

МИКИ није Баја свемогући Бог, већ народу одговарају такви "политичари" као што је Баја. СВАКИ НАРОД ИМА ВЛАСТ КАКВУ ЗАСЛУЖУЈЕ. ЗАТО ЈЕ БАЈА МНОГИМА ОД БОГА ПОСЛАТ А НЕКИМА ОД ЂАВОЛА!

ODGOVORITE
Name

Replikar

29.11.2015 20:27

Zaboli me uvo i za tvog Bosića a i za sve ostale "crvene" kako ih nazivaš.... Sve je to ista bagra... 4000 kermi u džep pa će zabavljati narod svojim izjavama i intervjuima.... A vidim i da si ti nasjeo na Bosićevu priču... Neka te brate...skontaćeš kad-tad...Za 14 mjeseci (od izbora) bi do sad bar jednu stvar uradio! Znaš li ti ijednu? Ove prazne tužbe protiv Baje mi ne nabrajaj jer to nije ništa. Imenovao direktora SIP-e! Jaka stvar u pm. Isto kao i da nije. Eto! Ima li još šta? Mogao je bar jednom 1000 odvojiti od plate pa donirati tebi za podršku jer ovako ne vidim razlog zašto ga gotiviš. I ne samo ti njega. Nego i svi ostali razne Bosiće, Dodike, Kurte, Murte.... Sve je to jedan veliki jad moj prijatelju.

ODGOVORITE
Name

gruja

29.11.2015 20:36

10 godina snsd narod drzi u strahu od zamisljenih protivnika i na tome dobija izbore...na ruku mu idu stranci koji kresu jednu po jednu diskriminaciju u RS a sve to koristi da pustoši i pljačka ko da mu je nasljedstvo... isto Šojić samo sto je za plakat

ODGOVORITE
Name

Kontranapad

29.11.2015 20:37

Taj ustavni sud gdje tri stranca glasaju sa dva Bošnjaka sutra može reći da je Republika Srpska neustavna

ODGOVORITE
Name

Re Miki

29.11.2015 20:47

Baja predao to Ustavnom sudu? E vala si ti glupan!

ODGOVORITE
Name

Jos

29.11.2015 20:51

Još ne izlaze,znaci svađaju se

ODGOVORITE
Name

Deki

29.11.2015 21:08

Ovu budalestinu od referenduma o ovome je garant Dodik predlozio.Pa ce sad on to da zapakuje zajedno sa onim svojim o sudu....i onda ce ispasti da smo eto svi za teferendume...dobra mu izlazna strategija i pokazuje fa njemu nije nista sveto.Prvo mu je svoje dupe da izvuce a ako to znaci i RS jos bolje.Ali prvo sebe...

ODGOVORITE
Name

KGBL

29.11.2015 21:33

Hocete opet sutra kod baje na brifing,bagro. Pa on izda naredjenje i da pada RS,niko iz zlocinacke organizacije ne smije dati izjavu za BN.Tacka.

ODGOVORITE
Name

rs

29.11.2015 21:46

Svako ko je mislio da ce ova slina ili ona druga slinetina i ispljuvak nesto uraditi po pitanju Dodika je smjesan. Sve njih zapad drzi i manipulise sa njima.Zapad je poslao mnoge predsjednike i to mnogo jace 2m pod zemlju a da jednog brava iz Laktasa ne moze da sutne u guzicu.....ali sve je namjesteno kad vam kazem. Sva svadja izmedju zapada i Dodika i kao opozicija koja se tu nesto bori sve je to namjesteno. Poenta je da se Srbi protjeraju i sve ide u tom pravcu.

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

29.11.2015 21:57

Босићу, добро то у вези 9.-тог јануара... драго ми је да сте се договорили. Него, реци ти нама прича ли шта Миле у вези Банке Српске или бар у вези Бобар банке? Сјећа ли се Бирча и Боске? Зна ли можда ко је убио Милана Вукелића?

ODGOVORITE
Name

klapac

29.11.2015 23:39

Eh Vlado, namjenski je lansiran problem oko praznika da se narod ima čime zabaviti tokom svih dolazećih praznika, a ti sad postavljaš takva pitanja. Nije fer, to nije predvidjeno odnosno dozvoljeno. Narodu treba igara i to mu se mora obezbijediti, a za koru hljeba će se i sam snaći. Kao da narod interesuje tih tričavih par milijardi nestalih para iz tih banaka i državnih firmi. Ionako je dio tih para vraćen kroz taj kredit od 500 miliona što se planira uzeti od nekog američkog fonda. Fond se u prevodu zove Fond srpskih političara d.d. Republika Srpska. Ućuti bre, u pitanju je nacionalna stvar, opstanak ovog naroda na ovim prostorima, jesi li razumio. Nemoj se uzrujavati, službeni Beograd garantuje za projekat. Osvojićemo Evropu a i šire, ako ne budemo ovdje mogli ostati s ovima iz Federacije.

Name

b.b.

30.11.2015 04:52

Kako da se ne postuje zakon. vi stalno pricate kako se moraju postovati odluke suda........ma da zakon i sud je za sirotinju. Jos jedna pozorisna predstava za gladni i siromasni narod i onda opet sve po starom.

ODGOVORITE
Name

re.rs

30.11.2015 06:19

Potpisujem sve sto si napiso osim protjerivanja

ODGOVORITE
Name

ja

30.11.2015 07:47

To kada prevedes n eprihvataj ustav ove zemlje, a kunes se u njega.

ODGOVORITE
Name

Mojne

30.11.2015 08:28

Ko još mari za Ustavni sud BiH: 91 odluka nije provedena, niko nikada nije odgovarao

ODGOVORITE
Name

Savez za promjene se rasuo

30.11.2015 10:32

Ni ja ne prihvatam više tebe kao nekakvog lidera opozicije. Vama su najvažnije vaše astronomske plate koje imate u zajedničkim organima. Morali ste izaći iz tih organa a isto tako ne ići na sastanak kod Milorada. Medjutim vi ste zbog plata ostali u tim organima a Milorada priznali za svog glavnog baju.

ODGOVORITE