Нијемци против четвртог мандата Меркелове?

Скоро половина Њемаца противи се евентуалном четвртом мандату канцеларке Ангеле Меркел, показује анкета коју је данас објавио "Велт ам зонтаг".

Свијет 29.11.2015 | 13:09
Нијемци против четвртог мандата Меркелове?

Према испитивању које је спровео Енмид, 48 одсто грађана не жели да Меркелова проведе још један мандат на мјесту канцелара, али истовремено 44 одсто испитаника подржава идеју да она и послије 2017. остане на функцији канцеларке.

Упркос унутарстраначким несугласицама око политике према избјеглицама, анкета показује да Меркелова има подршку присталица своје Уније и то такву да чак 87 одсто испитаника подржава њен четврти мандат, док је само 12 одсто њих против.

Ипак, већина Њемаца, односно 47 одсто испитаних сматра да је њен приступ избегличкој кризи погрешан, док 40 одсто њих сматра да је исправан.

Меркелова је на мјесто немачког канцелара ступила најприје 2005. године предводећи велике коалицију демохришћана и социјалдемократа, затим је 2009. била на челу коалиције Уније и либерала, да би 2013. године у трећем мандату остала на челу владе велике коалиције.

Коментари / 0

Оставите коментар