Nijemci protiv četvrtog mandata Merkelove?

Skoro polovina Njemaca protivi se eventualnom četvrtom mandatu kancelarke Angele Merkel, pokazuje anketa koju je danas objavio "Velt am zontag".

Svijet 29.11.2015 | 13:09
Nijemci protiv četvrtog mandata Merkelove?

Prema ispitivanju koje je sproveo Enmid, 48 odsto građana ne želi da Merkelova provede još jedan mandat na mjestu kancelara, ali istovremeno 44 odsto ispitanika podržava ideju da ona i poslije 2017. ostane na funkciji kancelarke.

Uprkos unutarstranačkim nesuglasicama oko politike prema izbjeglicama, anketa pokazuje da Merkelova ima podršku pristalica svoje Unije i to takvu da čak 87 odsto ispitanika podržava njen četvrti mandat, dok je samo 12 odsto njih protiv.

Ipak, većina Njemaca, odnosno 47 odsto ispitanih smatra da je njen pristup izbegličkoj krizi pogrešan, dok 40 odsto njih smatra da je ispravan.

Merkelova je na mjesto nemačkog kancelara stupila najprije 2005. godine predvodeći velike koaliciju demohrišćana i socijaldemokrata, zatim je 2009. bila na čelu koalicije Unije i liberala, da bi 2013. godine u trećem mandatu ostala na čelu vlade velike koalicije.

Komentari / 0

Ostavite komentar