Млади предузетници су данашњи хајдуци

У Србији има више од 200.000 незапослених младих, а да би се тај број смањио, потребна је примјена Националне стратегије за младе, каже Ненад Боровчанин.

Србија 28.11.2015 | 16:22
Млади предузетници су данашњи хајдуци

Потребни су и и квалитетни модели за подстицање младих предузетника, изјавио је државни секретар Министарства за омладину и спорт Ненад Боровчанин називајући младе предузетнике херојима данашњице.

„Министарство омладине и спорта, прије свега кроз Националну стратегију за младе препознаје као приоритетан циљ запошљавање те категорије грађана“, рекао је Боровчанин у изјави Тањугу на маргинама другог дана Самита 100 младих лидера Југоисточне Европе који се одржава у Београду.

Он је указао да је немогуће да то министарство само оствари жељене резултате, већ је циљ да се са другим министарствима створе услови и што већи број програма и мјера, како би се млади запошљавали широм Србије.

Прије свега, рекао је, потребна је сарадња са Министарством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, затим Министарством привреде, али са Министарством просвете, будући да је један од проблема и неусклађеност образовања са тржиштем рада.

„Програми које ми сада финансирамо су пилот пројекти који тек треба да покажу да су оствариви и да се могу реализовати“, рекао је Боровчанин.

Боровчанин је нагласио да је у Србији потребно подстицати и мотивисати младе који желе да се баве предузетништвом, називајући их херојима овог времена.

„Сваки млади предузетник је херој овог времена. Преузети судбину у своје руке онда када је економија свуда у свијету, па и код нас, нестабилна, заиста је херојство“, истакао је он и додао да би данашњу дјецу требало васпитавали тако што би им као узоре представљали младе предузетнике.

Он је подсјетио да су, у његово вријеме, старији говорили „Бошко Буха је у твојим годинама носио пушку“, а данас би старији требало да говоре дјеци: „Видиш како је неко постао предузетник, тако можеш и ти ако се потрудиш“.

Боровчанин је навео да постоје програми који су обухватили не само различита министарства, него и оне који могу да обучавају и мотивишу младе за предузетништво, да пруже менторство, и у том смислу је подсјетио на сарадњу тог министарства и Српске асоцијације менаџера.

„Тако водећи привредници и менаџери у приватном сектору, поред улагања финансијских средстава, могу мотивисати младог човјека, обучити га за предузетништво и обезбједити му менторство. А онда слиједи стартап за који сада разрађујемо моделе“, рекао је он.

Боровчанин је указао да је важно да се младима врати вјера у себе како би они у будућности били носиоци свих промјена и реформи.

Коментари / 0

Оставите коментар