Mladi preduzetnici su današnji hajduci

U Srbiji ima više od 200.000 nezaposlenih mladih, a da bi se taj broj smanjio, potrebna je primjena Nacionalne strategije za mlade, kaže Nenad Borovčanin.

Srbija 28.11.2015 | 16:22
Mladi preduzetnici su današnji hajduci

Potrebni su i i kvalitetni modeli za podsticanje mladih preduzetnika, izjavio je državni sekretar Ministarstva za omladinu i sport Nenad Borovčanin nazivajući mlade preduzetnike herojima današnjice.

„Ministarstvo omladine i sporta, prije svega kroz Nacionalnu strategiju za mlade prepoznaje kao prioritetan cilj zapošljavanje te kategorije građana“, rekao je Borovčanin u izjavi Tanjugu na marginama drugog dana Samita 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope koji se održava u Beogradu.

On je ukazao da je nemoguće da to ministarstvo samo ostvari željene rezultate, već je cilj da se sa drugim ministarstvima stvore uslovi i što veći broj programa i mjera, kako bi se mladi zapošljavali širom Srbije.

Prije svega, rekao je, potrebna je saradnja sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, zatim Ministarstvom privrede, ali sa Ministarstvom prosvete, budući da je jedan od problema i neusklađenost obrazovanja sa tržištem rada.

„Programi koje mi sada finansiramo su pilot projekti koji tek treba da pokažu da su ostvarivi i da se mogu realizovati“, rekao je Borovčanin.

Borovčanin je naglasio da je u Srbiji potrebno podsticati i motivisati mlade koji žele da se bave preduzetništvom, nazivajući ih herojima ovog vremena.

„Svaki mladi preduzetnik je heroj ovog vremena. Preuzeti sudbinu u svoje ruke onda kada je ekonomija svuda u svijetu, pa i kod nas, nestabilna, zaista je herojstvo“, istakao je on i dodao da bi današnju djecu trebalo vaspitavali tako što bi im kao uzore predstavljali mlade preduzetnike.

On je podsjetio da su, u njegovo vrijeme, stariji govorili „Boško Buha je u tvojim godinama nosio pušku“, a danas bi stariji trebalo da govore djeci: „Vidiš kako je neko postao preduzetnik, tako možeš i ti ako se potrudiš“.

Borovčanin je naveo da postoje programi koji su obuhvatili ne samo različita ministarstva, nego i one koji mogu da obučavaju i motivišu mlade za preduzetništvo, da pruže mentorstvo, i u tom smislu je podsjetio na saradnju tog ministarstva i Srpske asocijacije menadžera.

„Tako vodeći privrednici i menadžeri u privatnom sektoru, pored ulaganja finansijskih sredstava, mogu motivisati mladog čovjeka, obučiti ga za preduzetništvo i obezbjediti mu mentorstvo. A onda slijedi startap za koji sada razrađujemo modele“, rekao je on.

Borovčanin je ukazao da je važno da se mladima vrati vjera u sebe kako bi oni u budućnosti bili nosioci svih promjena i reformi.

Komentari / 0

Ostavite komentar