Гдје са малољетним преступницима?

Малољетни деликвенти одавно су постали наша свакодневица и готово да нема дана а да се у медијским извјештајима не нађу иницијали иза којих се крије малољетни криминалац.

Босна и Херцеговина 28.11.2015 | 11:11
Гдје са малољетним преступницима?

Иако не постоји јединствена база података о овој појави, према посљедњим информацијама, малољетници најчешће краду. Након крађа слиједе разбојништва, тешке тјелесне повреде, лакше тјелесне повреде, те посједовање и уживање дроге. Оно што посебно забрињава је чињеница да приликом кривичних радњи, попут тешких крађа или разбојништава, малољетници често користе ватрено оружје.

У Федералној управи полиције кажу да се на основу расположивих података уочава значајно учешће малољетних особа у извршењу кривичних дјела. Само у девет мјесеци ове године, од укупног броја пријављених особа за почињена кривична дјела, 398 или око четири посто чине дјеца. Наглашавају и да се малољетници, поред тога што се појављују као починиоци кривичних дјела у области дрога, често врше, појединачно или групно, и кривична дјела тешке крађе у којима су објекти напада пословни простори, аутомобили, станови и друго, али и "тежа" кривична дјела, као што су разбојништва и слично.

У Републици Српској је за првих осам мјесеци ове године пријављено 120 малољетника, од чега су 34 била почининиоци кривичних дјела, а 86 су били починиоци прекршаја. Малољетни преступници су у посматраном периоду, као и ранијих година, најчешће имали 16 и 17 година. У Информацији о малољетничкој делинквенцији из Федералне управе полиције и МУП-а РС стоји да је, у односу на раније године, малољетничка деликвенција ипак у опадању.

У бањалучком Центру за социјални рад као основне разлоге за извршење кривичних дјела од малољетних особа наводе слабо материјално стање, несређене породичне односе, те недовољан утицај породице и образовних установа. Додатни проблем, како кажу, представља и непостојање адекватних установа за смјештај малољетних преступника.

Тако у Бањалуци постоји Васпитно-поправни дом за малољетнике, међутим његова лоша страна је локација, налази се у оквиру КПЗ-а Бања Лука, па су малољетници смјештени у непосредној близини тешких преступника.

Малољетнички затвор за сада постоји само у Кули, а чека се и отварање Казнено-поправног завода полуотвореног типа у Орашју, који је саграђен још прошле године и гдје је предвиђен смјештај 60 малољетника којима је суд изрекао мјеру упућивања у одгојно-поправни дом.

Отварањем овога завода ријешио би се дугогодишњи проблем смјештаја малољетника који тренутно бораве у привременом одјељењу васпитно-поправног дома за малољетнике при КПЗ ПТ Тузла, у условима који нису адекватни за дјецу.

Извор: Клиx

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

само по џепу до реда

28.11.2015 11:01

Често љети послије 11 сати ноћу скупе се такви хулигани и урнебес праве на љуљама дјечијег игралишта поред прозора станара, на позив Полиције често неће ни да дођу и кад дођу гледам кроз прозор моле их да буду добри и да не праве проблеме и једва их намоле да се разиђу и на том се све заврши, умјесто да га запише и пошаље му оцу и матери казну да плате, ма без тога нема реда и лијепог понашања у РС код таквих пуног града будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресење

28.11.2015 12:09

Само послати на рад пољупривреда,стоцарство ста било само да раде ем стекну радну навику ем некоме допринесу,само тако против тога другације никако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

28.11.2015 13:44

Дакле и најмладји су се угледали на Милорада Додика и остале бандите из политике.

ОДГОВОРИТЕ