Након трагедије добили азил у Канади

Рођаци сиријског дечака Ајлана Курдија, чија је фотографија како лежи мртав на турској обали обишла цео свет, добила је азил у Канади, пренела је кандаска телевизија ЦБС.

Свијет 28.11.2015 | 10:40
Након трагедије добили азил у Канади

Ова ТВ станица је пренела да ће Курдијеви рођаци доћи у Канаду у оквиру нове стратегије Отаве о пријему избеглица. Ајланова тетка Тима Курди изјавила је за ЦБС да је у електронском писму кандске Имиграционе службе од 10. новембра потврђено да је њихов захтев одобрен.

Ајланов рођаци Мухамед и Гусун и њихово петоро деце ускоро ће стићи у Ванкувер. Тима Курди је изјавила да је заузета припремама за долазак њих седморо у Ванкувер, а Ајланов отац Абдулах Курди је, међутим, одлучио да не иде у Канаду.

"Био сам љут на њихову владу, али сада... љутња је прошла", рекао је Абдулах и додао да је нашао утеху у чињеници да је смрт његовог сина помогла да се измени глобална перцепција о избеглицама.

То је порука коју је Бог послао свету - рекао је Абдулах Курди и додао да је то што је он изгубио своју породицу отворило врата многим другим породицама и да није љут на Канађане.

Отава је одбила захтев Тиме Курди да спонзорише прво долазак Мухамедове, а потом и Абдулахове породице у Канаду. Верујући да никада неће моћи да оду у Канаду, Абдулах је одлучио у септембру да покушају да оду у Европу и у том покушају током 40-минутне вожње од обале Турске до грчког острва Кос изгубио је супругу Рехану и двоје деце - петогодишњег Галеба и Ајлана, који је за неколико месеци требало да прослави трећи рођендан.

Коментари / 0

Оставите коментар