Анализа: УЕФА ранг листа - Италијани престигли Енглезе!

Челси, Јунајтед и Арсенал под притиском, Премијер лига губи четврто место у ЛШ! Мења се мапа фудбалске Европе, премијерлигаши тону испод Серије А!

Фудбал 29.11.2015 | 00:00
Анализа: УЕФА ранг листа - Италијани престигли Енглезе!

Шпанска доминација европским фудбалом претходних година је потпуно потиснула Енглезе са пијадестала најјаче лиге на континенту, а незадржив пад премијерлигашких клубова у еврокуповима могао би да реализује сценарио о којем се све више прича у претходних неколико месеци. Италијански клубови су од претходне сезоне у озбиљном налету да премијерлигашима преузму статус треће лиге у Европи и што је још важније: четврто место које води у квалификације за Лигу шампиона!

Све је почело претходне сезоне када су енгелски клубови доживели бродолом у осмини финала Лиге шампиона и само је Челси прошао у четвртфинале где је елиминисан. Са друге стране Јувентус је направио феноменалан резултат и пласманом до финала дао ветар у леђа италијанским надањима да ће Серија А престићи премијерлигаше. На све су се надовезали сјајни резултати италијанских клубова у Лиги Европе где је чак пет њихових представника играло у осмини финала, а два у полуфиналу. Енглези су имали очајан учинак у овом такмичењу пошто је само Евертон успео да догура до осмине финала.

Енглеска је склизнула са другог на треће место УЕФА ранг листе пошто су их прескочили Немци. Али много већа опасност су Италијани који су дефицит од 20 поена за само једну годину претворили у заостатак од само три поена уочи поечтка ове сезоне. Што захваљујући добрим резултатима минуле сезоне, што захваљујући чињеници да је Острвљанима избрисана сјана сезона 2010/11 (18,3 бодова), а Италијанима иста сезона у којој су освојили само 11,5 бодова.

Тако су Премијер лига и Серија А у актуелну сезону УЕФА такмичења ушли као велики ривали за статус треће лиге Старог континента.

Енглези су сезону започели са чак осам предтсавника у еврокуповима (Челси, Манчестер Сити, Арсенал директно у ЛШ, Манчестер Јунајтед у квалификацијама, Тотенхем и Ливерпул директно у ЛЕ, Саутемптон и Вест Хем у квалификацијама). Италијани су у сезону ушли са шест представника (Јувентус и Рома дитректно у ЛШ, Лацио у квалификацијама, Фиорентина и Наполи у ЛЕ, Сампдорија у квалификацијама).

Проблеми за Енглезе су почели када су Саутемптон и Вест Хем елиминисани у квалификацијама за Лигу Европе, док је од Италијана ту судбину доживела Сампдорија. У плеј-офу за Лигу шампиона, Манчестер Јунајтед је донео премијерлигашима бодове и пласирао се у групну фазу, док Лацио није успео да исти успех обезбеди Серији А и преселио се у Лигу Европе.

Такмичење у групним фазама Лиге шампиона и Лиге Европе за сада иде на руку Италијанима. Јувентус је прошао, Роми је за осмину финала потребна победа над БАТЕ Борисовом у Риму, а можда чак ни то. Од Енглеза, само је Манчестер Сити коло пре краја успео да обезбеди пласман у осмину финала. Остала три клуба су пред последње коло у опасности од елиминације.

Челси је у најбољој ситуацији јер му и реми против Порта на Стамфорд Бриџу гарантује осмину финала. Али проблем је што Порто мора да јури победу јер се очекује рутински тријумф Динама над Макабијем у Кијеву. Зато Плавце очекује нимало лак посао против Змајева који су их већ победили ове сезоне.

У већим проблемима је Манчестер Јунајтед који је баш упрскао вечерашњим ремијем без голова на свом терену против ПСВ Ајндховена. Зато ће Црвеним ђаволима у последњем колу највероватније бити потребна победа у Волфзбургу који не сме да изгуби јер онда он испада. То све под претпоставком да ПСВ упише очекиван тријумф на свом терену против ЦСКА.

У најгорој ситуацији је Арсенал којем је у последњој рунди неопходна победа од 2:0, 2:3, 4:3 или неки други висок резултат са голом разлике против Олимпијакоса у Атини. Сценарио на који се не би кладиле ни највеће прситалице Тобџија.

У Лиги Европе су Италијани такође у предности. Наполи се већ квалификовао за нокаут фазу, теорија од истог успеха дели Лацио, а на добром путу је и Фиорентина. Дакле, три од три за клубове са Апенина. Енглезе представљају Тотенхем и Ливерпул који још нису обезбедили пласман у наредну рунду и у њиховим групама је све могуће, али и даље Спарси и Редси све држе у својим рукама.

У овом тренутку, италијански клубови су већ престигли енглеске на УЕФА ранг листи и ако би у некој теорији представници обе лиге сакупили исти број бодова до краја два такмичења Серија А би од сезоне 2017/18 имала четири представнила у Лиги шампиона, а Енглеска три. Италија би преузела статус треће лиге у Европе, а енглеска би пала на четврто место.

Додуше, актуелна предност Италијана је тек нешто више од пола бода. Није велика и ствари лако могу да се промене, али много тога ће завсити од расплета у последњем колу Лиге шампиона и Лиге Европе. Занимљиво је и да неће сакупљати бодове на исти начин. Италијани су у бољој ситуацији јер резултате својих клубова у наставку сезоне деле са коефциијентом шест (број представника са којим нека лига започиње сезону) док Енглези своје остварене резултате деле са коефицијентоим осам.

За следећу сезону, Енглези су мирни на трећој позицији, али од јесени 2017. године би у Лиги шампиона могли врло лако да опет гледамо четири италијанска представника.

Коментари / 0

Оставите коментар