Две Евролиге сљедеће сезоне!

ФИБА и седам водећих националних савеза одлучили да наставе рад на пројекту кошаркашке "Лиге шампиона".

Кошарка 27.11.2015 | 08:20
Две Евролиге сљедеће сезоне!

Организација "Еуролеагуе Баскетбалл" и 11 клубова носилаца "А" лиценце (осим уздржаног Панатинаикоса) одбили су да следеће сезоне наставе да се такмиче под окриљем ФИБА.

Исто тако је ФИБА одбила њихов позив да "заједно раде на просперитету европске клупске кошарке", пошто је у четвртак на састанку у Риму одлучено да се настави са реализацијом раније представљеног пројекта "Лиге шампиона".

То, конкретно, значи да ћемо идуће јесени, после 16 година, поново имати две верзије такмичења за првака Европе! Подсећамо да су у сезони 2000/01 игране ФИБА Супролига и први циклус Евролиге у организацији УЛЕБ.

Домаћини састанка у Риму били су председник ФИБА Хорасио Мураторе, потпредседник ФИБА и председник ФИБА Европе Тургај Демирел, као и генерални секретар ФИБА Патрик Бауман, а за столом су се нашли и челници националних савеза Француске, Немачке, Грчке, Италије, Русије, Шпаније и Турске.

Наглашено је да ће "Лига шампиона" бити организована по "спортским принципима" и бити "отворена" за широк круг клубова.

Садашња Евролига од следеће сезоне ће уместо 24 бројати 16 клубова, од којих 11 унапред познатих, без обзира на пласман у домаћим лигама.

ФИБА је у првобитном пројекту "Лиге шампиона" изнела сличну идеју, једино што је уместо 11 планирала осам "сигурних" учесника и четири "визе" за победнике квалификационих турнира, док Евролига планира само једног учесника из квалификација.

У најновијем саопштењу ФИБА поручује да ће пружити руку "свим заинтересованим клубовима и лигама", а циљ је да формат такмичења и услови наступа буду дефинисани почетком 2016.

"Евролига богатих" имаће Реал, Барселону, ЦСКА, Макаби, Олимпијакос, Ефес, Фенербахче...

Остаје да се види кога ће ФИБА успети да привуче под своје окриље, а чини се да ће се водити жестока борба за "други ешалон" клубова, који ће бирати између будуће ФИБА "Лиге шампиона" и Еврокупа, чији ће освајач - као и до сада - моћи да рачуна на улазак у елитно друштво.

Коментари / 0

Оставите коментар