Dve Evrolige sljedeće sezone!

FIBA i sedam vodećih nacionalnih saveza odlučili da nastave rad na projektu košarkaške "Lige šampiona".

Košarka 27.11.2015 | 08:20
Dve Evrolige sljedeće sezone!

Organizacija "Euroleague Basketball" i 11 klubova nosilaca "A" licence (osim uzdržanog Panatinaikosa) odbili su da sledeće sezone nastave da se takmiče pod okriljem FIBA.

Isto tako je FIBA odbila njihov poziv da "zajedno rade na prosperitetu evropske klupske košarke", pošto je u četvrtak na sastanku u Rimu odlučeno da se nastavi sa realizacijom ranije predstavljenog projekta "Lige šampiona".

To, konkretno, znači da ćemo iduće jeseni, posle 16 godina, ponovo imati dve verzije takmičenja za prvaka Evrope! Podsećamo da su u sezoni 2000/01 igrane FIBA Suproliga i prvi ciklus Evrolige u organizaciji ULEB.

Domaćini sastanka u Rimu bili su predsednik FIBA Horasio Muratore, potpredsednik FIBA i predsednik FIBA Evrope Turgaj Demirel, kao i generalni sekretar FIBA Patrik Bauman, a za stolom su se našli i čelnici nacionalnih saveza Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Rusije, Španije i Turske.

Naglašeno je da će "Liga šampiona" biti organizovana po "sportskim principima" i biti "otvorena" za širok krug klubova.

Sadašnja Evroliga od sledeće sezone će umesto 24 brojati 16 klubova, od kojih 11 unapred poznatih, bez obzira na plasman u domaćim ligama.

FIBA je u prvobitnom projektu "Lige šampiona" iznela sličnu ideju, jedino što je umesto 11 planirala osam "sigurnih" učesnika i četiri "vize" za pobednike kvalifikacionih turnira, dok Evroliga planira samo jednog učesnika iz kvalifikacija.

U najnovijem saopštenju FIBA poručuje da će pružiti ruku "svim zainteresovanim klubovima i ligama", a cilj je da format takmičenja i uslovi nastupa budu definisani početkom 2016.

"Evroliga bogatih" imaće Real, Barselonu, CSKA, Makabi, Olimpijakos, Efes, Fenerbahče...

Ostaje da se vidi koga će FIBA uspeti da privuče pod svoje okrilje, a čini se da će se voditi žestoka borba za "drugi ešalon" klubova, koji će birati između buduće FIBA "Lige šampiona" i Evrokupa, čiji će osvajač - kao i do sada - moći da računa na ulazak u elitno društvo.

Komentari / 0

Ostavite komentar