300.000 евра за убиство Мимозе Љиље

Градоначелник Ђаковице Мимоза Хусари Љиља изјавила је данас да је криминална група Албанаца понудила 300.000 евра за њену ликвидацију о чему је, осим косовских власти, упознала и Еулекс, али да нико на ове пријетње није реаговао.

Србија 26.11.2015 | 18:50
300.000 евра за убиство Мимозе Љиље

Она каже да криминалну групу предводи њен предходник на функцији градоначелника Ђаковице Пал Љекај, који по "фисофским обичајима" контролише групу организованог криминала у тој општини, па и шире.

Љиља истиче да са овом организованом криминалном групом, која може да се пореди са терористима, не смију да се суоче ни правосудни органи, нити полиција на Косову.

Она наводи да, упркос њеним писмима и обраћањима тужилаштву у Пећи и Косовској полицијској служби пријетња убиством није истражена, нити правосудни органи смију да покрену истрагу.

Љиља је рекла да је о цијелом случају у више наврата упознала и представнике Еулекса, али да та Мисија до данас ништа није урадила на разбијању групе организованог криминала у Ђаковици.

Осим 300.000 евра који су понуђени криминалној групи за ликвидацију Љиље, група коју предводи Љекај је понудила додатних 30.000 евра појединцу који би извршио ово убиство.

Терористичке и групе организованог криминала, према званичним полицијским налазима, тероришу грађане Метохијске котлине, укључујући и Србе и Албанце.

Ове групе дјелују у складу са начелима фис клана, која подразумијеву да из сваке утицајније породице по један одабрани члан учествује у доношењу одлука клана, а одавање договора третира се као издаја и за то је предвиђено уклањање једне од глава породице из које издајник потиче.

Фис кланови окупљају углавном Албанце католике у Метохијској котлини, а њихово дјеловање и начин функционисања датира још из времена Првог свјетског рата.

Иако полицијски званичници о томе ћуте, познато је да је по том систему Рамуш Харадинај уклонио свједоке хашке оптужнице, по којој је био отужен за злочине почињене над Србима и нелојалним албанцима током 1998. и 1999. године у рејону Ђаковице.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зид

27.11.2015 12:26

Дошло вријеме , да се овакве вијести никог не тичу !

ОДГОВОРИТЕ