300.000 evra za ubistvo Mimoze Ljilje

Gradonačelnik Đakovice Mimoza Husari Ljilja izjavila je danas da je kriminalna grupa Albanaca ponudila 300.000 evra za njenu likvidaciju o čemu je, osim kosovskih vlasti, upoznala i Euleks, ali da niko na ove prijetnje nije reagovao.

Srbija 26.11.2015 | 18:50
300.000 evra za ubistvo Mimoze Ljilje

Ona kaže da kriminalnu grupu predvodi njen predhodnik na funkciji gradonačelnika Đakovice Pal Ljekaj, koji po "fisofskim običajima" kontroliše grupu organizovanog kriminala u toj opštini, pa i šire.

Ljilja ističe da sa ovom organizovanom kriminalnom grupom, koja može da se poredi sa teroristima, ne smiju da se suoče ni pravosudni organi, niti policija na Kosovu.

Ona navodi da, uprkos njenim pismima i obraćanjima tužilaštvu u Peći i Kosovskoj policijskoj službi prijetnja ubistvom nije istražena, niti pravosudni organi smiju da pokrenu istragu.

Ljilja je rekla da je o cijelom slučaju u više navrata upoznala i predstavnike Euleksa, ali da ta Misija do danas ništa nije uradila na razbijanju grupe organizovanog kriminala u Đakovici.

Osim 300.000 evra koji su ponuđeni kriminalnoj grupi za likvidaciju Ljilje, grupa koju predvodi Ljekaj je ponudila dodatnih 30.000 evra pojedincu koji bi izvršio ovo ubistvo.

Terorističke i grupe organizovanog kriminala, prema zvaničnim policijskim nalazima, terorišu građane Metohijske kotline, uključujući i Srbe i Albance.

Ove grupe djeluju u skladu sa načelima fis klana, koja podrazumijevu da iz svake uticajnije porodice po jedan odabrani član učestvuje u donošenju odluka klana, a odavanje dogovora tretira se kao izdaja i za to je predviđeno uklanjanje jedne od glava porodice iz koje izdajnik potiče.

Fis klanovi okupljaju uglavnom Albance katolike u Metohijskoj kotlini, a njihovo djelovanje i način funkcionisanja datira još iz vremena Prvog svjetskog rata.

Iako policijski zvaničnici o tome ćute, poznato je da je po tom sistemu Ramuš Haradinaj uklonio svjedoke haške optužnice, po kojoj je bio otužen za zločine počinjene nad Srbima i nelojalnim albancima tokom 1998. i 1999. godine u rejonu Đakovice.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zid

27.11.2015 12:26

Došlo vrijeme , da se ovakve vijesti nikog ne tiču !

ODGOVORITE