Знамење на огњишту Јована Цвијића

Ово, не слици, је, јуче постављено спомен знамење на некадшњем огњишту Јована Цвијића, знаменитог српског научника, рођеног Лозничанина, некдашњег председника Српске краљевске академије, ректора Београдског универзитета, у два мандата, почасног доктора најпрестижнијих светских универзитета, рад академика Драгољуба Драге Мирковића из Бијељине, пореклом из Бањана из Старе Херцеговине, поводом 150 година од рођења, по многима, нашег најзнаменитијег научника.

Србија 26.11.2015 | 11:30
Знамење на огњишту Јована Цвијића

Спомен обележје, у Улици кнеза Михаила у Цвијићевом родном граду, дар је Српске краљевске академије, граду Лозници, која је, како каже академик професор Мирко Керкез, председник Научног већа СКАНУ"задужио и свој Јадар, Лозницу, отаџбину Србију, васколики српски род, али и светску науку".

Цвијићево дело, и дамас, по речима академика Керкеза, "између осталог представља драгоцен мост међу нама самима и светом, јер је, као научник бриљантног мозга, дао толикии допринос, не само географији, већ и њој сродним дисциплинама, штп, све више, поштује светска научна јавност".

"Наш град и крај поноси се Цвијићем и његовим делом, а свака пажња, попут ове коју је учинио СКАНУ, на заједничку иницијативу са дописништвом "Новости" у Лозници, чини нас срећнијим и радоснијим, што је чедо нашег града постало знаменито чедо рода и читаве планете",рекао је Видоје Перовић, градоначелник Лознице.

Благосиљајући поствљање обележја на месту гд је била родна кућа Јована Цвијића, епископ шабачки Лаврентије,иначе почасник академик СКАНУ, нагласио је да "славећи великана, уздижемо наш род, нашу веру, којој је славни Лозничанин био посвећен свим срцем".

"Лично ми је ово још милије, јер је Цвијић био ђак лозничке Гимназије, коју сам и ја завршио, и још тада, као њен ђак, био сам испуњн задовољством и срећом што смо, истина, у различитим временима "делили" ту чувену школу крај које је трг који носи његово име", казао је владика Лаврентије.

Примаријус доцент др Златко Максимовић, угледни доктор из Бијељине, иначе народни посланик у Наросној скупштини Републике Српске, поручио је да, "посебно младима нашег рода ваља приближавати што више Цвијићево дело, које је било и остало од великог значаја за прогрес нашег рода али и читаве Европе и света".

 В.Митрић

Коментари / 0

Оставите коментар