Znamenje na ognjištu Jovana Cvijića

Ovo, ne slici, je, juče postavljeno spomen znamenje na nekadšnjem ognjištu Jovana Cvijića, znamenitog srpskog naučnika, rođenog Lozničanina, nekdašnjeg predsednika Srpske kraljevske akademije, rektora Beogradskog univerziteta, u dva mandata, počasnog doktora najprestižnijih svetskih univerziteta, rad akademika Dragoljuba Drage Mirkovića iz Bijeljine, poreklom iz Banjana iz Stare Hercegovine, povodom 150 godina od rođenja, po mnogima, našeg najznamenitijeg naučnika.

Srbija 26.11.2015 | 11:30
Znamenje na ognjištu Jovana Cvijića

Spomen obeležje, u Ulici kneza Mihaila u Cvijićevom rodnom gradu, dar je Srpske kraljevske akademije, gradu Loznici, koja je, kako kaže akademik profesor Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća SKANU"zadužio i svoj Jadar, Loznicu, otadžbinu Srbiju, vaskoliki srpski rod, ali i svetsku nauku".

Cvijićevo delo, i damas, po rečima akademika Kerkeza, "između ostalog predstavlja dragocen most među nama samima i svetom, jer je, kao naučnik briljantnog mozga, dao tolikii doprinos, ne samo geografiji, već i njoj srodnim disciplinama, štp, sve više, poštuje svetska naučna javnost".

"Naš grad i kraj ponosi se Cvijićem i njegovim delom, a svaka pažnja, poput ove koju je učinio SKANU, na zajedničku inicijativu sa dopisništvom "Novosti" u Loznici, čini nas srećnijim i radosnijim, što je čedo našeg grada postalo znamenito čedo roda i čitave planete",rekao je Vidoje Perović, gradonačelnik Loznice.

Blagosiljajući postvljanje obeležja na mestu gd je bila rodna kuća Jovana Cvijića, episkop šabački Lavrentije,inače počasnik akademik SKANU, naglasio je da "slaveći velikana, uzdižemo naš rod, našu veru, kojoj je slavni Lozničanin bio posvećen svim srcem".

"Lično mi je ovo još milije, jer je Cvijić bio đak lozničke Gimnazije, koju sam i ja završio, i još tada, kao njen đak, bio sam ispunjn zadovoljstvom i srećom što smo, istina, u različitim vremenima "delili" tu čuvenu školu kraj koje je trg koji nosi njegovo ime", kazao je vladika Lavrentije.

Primarijus docent dr Zlatko Maksimović, ugledni doktor iz Bijeljine, inače narodni poslanik u Narosnoj skupštini Republike Srpske, poručio je da, "posebno mladima našeg roda valja približavati što više Cvijićevo delo, koje je bilo i ostalo od velikog značaja za progres našeg roda ali i čitave Evrope i sveta".

 V.Mitrić

Komentari / 0

Ostavite komentar