Сиријски побуњеници ратни злочинци

Сиријски побуњеници су шокирали свет нападом на два руска пилота која су се катапултирала пошто је турска авијација погодила њихов авион. Женевским конвенцијама забрањен је напад на пилоте ратних авиона који се спуштају падобраном, након што је њихов авион онеспособљен.

Свијет 26.11.2015 | 08:10
Сиријски побуњеници ратни злочинци

Група сиријских побуњеника пуцала је на два руска пилота док су се падобранима спуштали на територију Сирије.

Једног пилота је спасила сиријска војска, док је други, како је потврдила Москва, повређен приликом спуштања, након чега су га убили џихадисти.

Пилоти су летели у руском бомбардеру Су-24 у близини сиријско-турске границе, када га је оборила турска ловачка авијација, због тога што је наводно повредио турски ваздушни простор.

На видео-снимку који су снимили сами побуњеници, види се неколико бораца како отварају ватру на руске пилоте који се у том тренутку спуштају падобранима.

Чланом 42 Допунског протокола Женевских конвенција, који је усвојен 1977. године, забрањен је напад на особе које се спуштају падобраном након искакања из онеспособљеног авиона.

Исти члан предвиђа да се лицу које се спустило на земљу, на територију под контролом непријатеља, мора дати прилика да се преда пре него што постане објекат напада, осим у случају да предузима непријатељске акције.

Наведене одредбе заштите се, према том члану, не односе на десантне снаге ни док су у ваздуху.

Обарање руског авиона изазвало је оштре реакције Москве.

Руски премијер Дмитриј Медведев оптужио је Турску да је обарањем руског авиона Су-24 починила злочиначку акцију.

И војни прописи бивше Југославије забрањивали су напад на пилоте који се спуштају падобраном, сем у случају десантног напада, чак и у случају када авион није доспео у област у којој се налази циљ напада.

Међутим, на почетку грађанског рата у бившој Југославији забележен је случај обарања ратног авиона ЈНА изнад Пашког моста у Хрватској, када се пилот катапултирао пошто је његов авион погођен.