Мућке краља Флорентина Переза за вјечну власт у Реалу!

Ко може да се кандидује за фотељу на Бернабеу? Опозиција у Мадриду подигла глас!

Фудбал 27.11.2015 | 15:20
Мућке краља Флорентина Переза за вјечну власт у Реалу!

Није то реткост у Мадриду. Председника Реала, полу у шали, полу у збиљи, често називају трећим најмоћнијим човеком у Шпанији. Закулисни ратови се воде за фотељу на стадиону Сантјаго Бернабеу, али чини се да је актуелни председник Флорентино Перез отишао мало предалеко у чувању позицију. Његова опозоција у клубу је, наиме, тужила Реал због изборних процедура предвиђених новим Статутом.

Наизглед потез који не приличи искреним навијачима, али ствар добија другачију димензију када се мало боље погледа шта је Перез урадио. Први човек Краљевског клуба, коме многи приписују одговорност за лоше резултате јер се више бринуо о профиту но о играма, изгледа се уживео у улогу краља па је променом Статута 2012. године отежао потенцијалним ривалима долазак на власт. Толико да ће на следећим изборима, 2016. године, врло могуће он бити једини кандидат?!

Учинио је то променивши услове за кандидовање. Сваки кандидат тако ће, уместо досадашњих десет година, морати да барем две деценије буде Реалов социос. Такође, мораће да својим средствима гарантује барем 15 одсто клупског буџета. Искључиво личним средствима. Која ће држати у шпанским банкама, не у страним. Нема помоћи треће стране, нема кредита.

Тиме је рецимо још 2013. из изборне трке елиминисао Висентеа Болуду, који је и био председник Реала од јануара до јуна 2009. године, баш пре но што је Перез дошао на власт.
"Тај услов од 20 година представљао је јасну ’анти-Болуда’ клаузулу", истиче представник “револуционара“ Рафаел Мартинез Кампиљо.
"Што се тиче имовине, свака банка би озбиљном и поузданом кандидату поручила: ’Не брини, ако будеш изабран имаш нашу подршку’. Сада свако мора да донесе у банку 90.000.000 евра властитог новца. Причао сам са банкарима. Питајте их. Само питајте да ли би дали гаранције некоме ко је изабран за председника Реала? Па они би убили за то. Само због престижа би убили за то".

Наравно, за све ово се знало још раније, али је дебакл у Ел Класику појачао притисак на Переза, јер су социоси, према речима Мартинез Кампиља, увидели да код тренутног владара "не постоји спортски пројекат".
"Ако се нешто не промени бићемо проклети на још оваквих пораза", упозоравају опозиционари.

Проблем је што ће вероватно прво морати да дођу до функција не би ли нешто променили, а у овим новим околностима то није лак задатак.

Коментари / 0

Оставите коментар