Савршенство фудбала: Давали га 69 секунди!

"И још га 'давају'", могао би неко да се нашали.

Фудбал 26.11.2015 | 19:20
Савршенство фудбала: Давали га 69 секунди!

Лепо је Ћави запазио и указао на разлике...

До доласка Леа Месија, Барселона је морала да држи лопту што дуже и гради, гради, гради акције, "тика-така" је била потреба, а не опција. Сада, када су уз Месија ту и Нејмар и Луис Суарез, посед лопте и бесконачна додавања нису више нужност, јер њих тројица могу да се залете директно на гол и дају га, скоро кад пожеле.

И није потребан фудбалски занесењак попут Ћавија Ернандеза да указује на разлике између Пепове и Луисове Барселоне. Јасно је да Енрике, за разлику од бившег саиграча Гвардиоле, није заклети "Кројфовац", да је прагматичнији и да је стил игре нове Барселоне прилагодио трозупцу који има у навали, да сва тројица из МСН трија имају слободу да узму лопту и реше ствар.

О томе сведоче и бројке. Нова Барса има мањи посед лопте од оне старе, мањи број додавања по мечу, више ризичних (самим тим и погрешних пасова), али оно што је исто у причи о Гвардиолиној и Енрикеовој Барси је – убитачност!

Оба тима, без обзира на разлике у стилу игре, ређају победе, пуне мреже, освајају "Триплете", радују навијаче, наводе на размишљање, захтевају анализе и посматрање из више углова.

Ипак, синоћна утакмица Лиге шампиона, у којој је Рома примила непријатних шест голова у Каталонији, показала је предност коју Енрикеова Барселона има – она и даље може да игра класичну "тика-таку", да успори ритам, да удави противника и онда, попут кобре, зада фаталан ударац.

Барселона је до 2:0 стигла у седмој секунди 18. минута утакмице, али је акција почела у 58. секунди 16. минута меча, испред гола Марка-Андреа Тера Штегена.

Шта се у међувремену догодило?

- До гола Месија на асистенцију Суареза лопту је додирнуо сваки играч Барселоне, бар једном, осим Ивана Ракитића, који је додуше имао своју улогу у нападу константно оптерећујући леви бок одбране Роме и тако држећи дефанзивну линију Римљана "натегнуту" с бока на бок;

- Напад Барселоне трајао је минут и девет секунди;

- У нападу је размењено 25 пасова, после чега је уследио лоб Месија за погодак;

- Меси је гол дао искоса са леве стране, одакле је лобовао Војчеха Шћешнија, али је у зачетку акције био 60-ак метара дијагонално одатле, на десном боку, близу средине терена;

- Лопта је кретала напред и враћала се до штопера и дефанзивног везисте више пута док коначно није нагло промењен темпо акције;

- Барселона је давила Рому 69 секунди, током којих је размењено 25 додавања, али је ритам убрзан у финишу акције, па је голу Месија претходило пет пасова "на прву" у размаку од пет секунди!

- У финишу акције трио МСН успео је да пронађе рупу у одбрани Роме, која се заиста не може окривити за овај погодак, јер је од зачетка до краја акције Гарсијин тим стајао у прилично тачној зони, додуше нешто статичној, без наглих истрчавања и замене позиција;

- Иако у чистој гол шанси, коју је рутински претворио у погодак, Меси је имао и додатну опцију, пас на десно ка Данију Алвешу, који се по навици појавио горе и додатно закомпликовао живот противнику. Хипотетички, да је Шћешни раније истрчао или Меси добио нешто јачу лопту од Суареза, вероватно би уследио пас за Алвеша за сигуран погодак.

"Магија траје", рекао је синоћ Енрике, свестан да је у размаку од три дана његов тим дао десет голова Реалу и Роми, клубовима који се боре за титуле у Примери и Серији А.

"Камп Ноу" је још једном био место на ком се предавала најскупља лекција из фудбалске игре, из које смо могли да се уверимо у то да је Барселона можда опаснија него икада, јер заиста више не можете ни да претпоставите како ће тећи акција, који ће ритам наметнути Каталонци и са које ће стране прићи.

Ако кренете отворено, напашће вас директно, спринтом и пасом у простор (гуглај мечеве Барселоне и Бајерна прошлог пролећа), ако ставите зону (бункер) попут Роме и осталих, играће против вас стрпљиво...

Наравно, на путу од данас до последњег дана сезоне догодиће се и да неко нађе начин да им се супротстави, али нема дилеме око тога да гледамо тим који је способан и мотивисан да понови прошлогодишњи успех, после којег Енрике никако није добио довољно поштовања и похвала, у односу на оно што је направио у својој првој сезони на челу Барселоне.

Оно за шта нисмо имали времена ове среде пре подне је да бројимо додире с лоптом током овог "давања" гола у правом смислу.

Коментари / 0

Оставите коментар