Savršenstvo fudbala: Davali ga 69 sekundi!

"I još ga 'davaju'", mogao bi neko da se našali.

Fudbal 26.11.2015 | 19:20
Savršenstvo fudbala: Davali ga 69 sekundi!

Lepo je Ćavi zapazio i ukazao na razlike...

Do dolaska Lea Mesija, Barselona je morala da drži loptu što duže i gradi, gradi, gradi akcije, "tika-taka" je bila potreba, a ne opcija. Sada, kada su uz Mesija tu i Nejmar i Luis Suarez, posed lopte i beskonačna dodavanja nisu više nužnost, jer njih trojica mogu da se zalete direktno na gol i daju ga, skoro kad požele.

I nije potreban fudbalski zanesenjak poput Ćavija Ernandeza da ukazuje na razlike između Pepove i Luisove Barselone. Jasno je da Enrike, za razliku od bivšeg saigrača Gvardiole, nije zakleti "Krojfovac", da je pragmatičniji i da je stil igre nove Barselone prilagodio trozupcu koji ima u navali, da sva trojica iz MSN trija imaju slobodu da uzmu loptu i reše stvar.

O tome svedoče i brojke. Nova Barsa ima manji posed lopte od one stare, manji broj dodavanja po meču, više rizičnih (samim tim i pogrešnih pasova), ali ono što je isto u priči o Gvardiolinoj i Enrikeovoj Barsi je – ubitačnost!

Oba tima, bez obzira na razlike u stilu igre, ređaju pobede, pune mreže, osvajaju "Triplete", raduju navijače, navode na razmišljanje, zahtevaju analize i posmatranje iz više uglova.

Ipak, sinoćna utakmica Lige šampiona, u kojoj je Roma primila neprijatnih šest golova u Kataloniji, pokazala je prednost koju Enrikeova Barselona ima – ona i dalje može da igra klasičnu "tika-taku", da uspori ritam, da udavi protivnika i onda, poput kobre, zada fatalan udarac.

Barselona je do 2:0 stigla u sedmoj sekundi 18. minuta utakmice, ali je akcija počela u 58. sekundi 16. minuta meča, ispred gola Marka-Andrea Tera Štegena.

Šta se u međuvremenu dogodilo?

- Do gola Mesija na asistenciju Suareza loptu je dodirnuo svaki igrač Barselone, bar jednom, osim Ivana Rakitića, koji je doduše imao svoju ulogu u napadu konstantno opterećujući levi bok odbrane Rome i tako držeći defanzivnu liniju Rimljana "nategnutu" s boka na bok;

- Napad Barselone trajao je minut i devet sekundi;

- U napadu je razmenjeno 25 pasova, posle čega je usledio lob Mesija za pogodak;

- Mesi je gol dao iskosa sa leve strane, odakle je lobovao Vojčeha Šćešnija, ali je u začetku akcije bio 60-ak metara dijagonalno odatle, na desnom boku, blizu sredine terena;

- Lopta je kretala napred i vraćala se do štopera i defanzivnog veziste više puta dok konačno nije naglo promenjen tempo akcije;

- Barselona je davila Romu 69 sekundi, tokom kojih je razmenjeno 25 dodavanja, ali je ritam ubrzan u finišu akcije, pa je golu Mesija prethodilo pet pasova "na prvu" u razmaku od pet sekundi!

- U finišu akcije trio MSN uspeo je da pronađe rupu u odbrani Rome, koja se zaista ne može okriviti za ovaj pogodak, jer je od začetka do kraja akcije Garsijin tim stajao u prilično tačnoj zoni, doduše nešto statičnoj, bez naglih istrčavanja i zamene pozicija;

- Iako u čistoj gol šansi, koju je rutinski pretvorio u pogodak, Mesi je imao i dodatnu opciju, pas na desno ka Daniju Alvešu, koji se po navici pojavio gore i dodatno zakomplikovao život protivniku. Hipotetički, da je Šćešni ranije istrčao ili Mesi dobio nešto jaču loptu od Suareza, verovatno bi usledio pas za Alveša za siguran pogodak.

"Magija traje", rekao je sinoć Enrike, svestan da je u razmaku od tri dana njegov tim dao deset golova Realu i Romi, klubovima koji se bore za titule u Primeri i Seriji A.

"Kamp Nou" je još jednom bio mesto na kom se predavala najskuplja lekcija iz fudbalske igre, iz koje smo mogli da se uverimo u to da je Barselona možda opasnija nego ikada, jer zaista više ne možete ni da pretpostavite kako će teći akcija, koji će ritam nametnuti Katalonci i sa koje će strane prići.

Ako krenete otvoreno, napašće vas direktno, sprintom i pasom u prostor (guglaj mečeve Barselone i Bajerna prošlog proleća), ako stavite zonu (bunker) poput Rome i ostalih, igraće protiv vas strpljivo...

Naravno, na putu od danas do poslednjeg dana sezone dogodiće se i da neko nađe način da im se suprotstavi, ali nema dileme oko toga da gledamo tim koji je sposoban i motivisan da ponovi prošlogodišnji uspeh, posle kojeg Enrike nikako nije dobio dovoljno poštovanja i pohvala, u odnosu na ono što je napravio u svojoj prvoj sezoni na čelu Barselone.

Ono za šta nismo imali vremena ove srede pre podne je da brojimo dodire s loptom tokom ovog "davanja" gola u pravom smislu.

Komentari / 0

Ostavite komentar