Џон Кери следеће недеље у Београду

Амерички државни секретар Џон Кери боравиће наредне недеље у Европи и на западном Балкану, а 3. децебра ће у Београду учествовати на министарском састанку ОЕБС, саопштио је данас Стејт департмент.

Србија 25.11.2015 | 12:30
Џон Кери следеће недеље у Београду

Како се наводи у саопштењу, Кери ће се прво, 30. новембра, придружити америчком председнику Бараку Обами на Самиту о клими који ће бити одржан у Паризу, а затим ће 1. децембра у Бриселу учествовати на састанку шефова дипломатија држава-чланица НАТО.

Из Брисела Кери путује у Приштину, где ће разговарати са тамошњим званичницима. Високи амерички званичник ће затим допутовати у Београд, где ће 3. децембра учествовати на министарском састанку ОЕБС, а имаће и састанке са представницима цивилног друштва из држава које су чланице те организације.

Кери ће 3. децембра посетити и Никозију где ће имати билатералне састанке, али и сусрете са лидерима кипарским Турака и Грка, како би их охрабрио да наставе преговоре. Потом ће 4. децембра посетити Атину где ће са представницима грчке владе разговарати о билатералним питањима, укључујући мигрантску кризу и економске теме.

Ово ће иначе бити прва посета Керија региону западног Балкана у функцији америчког државног секретара, наводи АФП.

Председавајући ОЕБС-у и шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао да ће на министарском састанку ОЕБС-а у Београду учествовати 30 шефова дипломатија, а да ће једна од главних тема бити борба против тероризма.

"Министарски састанак ОЕБС-а наредне недеље биће одлична прилика да се разговора о борби против тероризма, питању миграната и руковођењу ресурсима", рекао је Дачић, обраћајући се учесницима међународне конференције "Јалта-Потсдам-Хелсинки-Београд: У потрази за безбедним светским поретком".

Он је упозорио да у се савременом свету појављују нове претње по безбедност и истакао значај принципа очувања територијалне целовитости и суверенитета држава, неприхватљивости примене силе у циљу промене граница.

"Без обзира на све тешкоће које данас постоје, уверен сам да можемо да нађемо снагу и надахнуће у Хелсиншком документу", рекао је Дачић.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

велес

25.11.2015 17:06

Кери , сједи код куће , не иди у " потрагу за безбиједним новим свјетским поретком " , видиш , шта се дешава , да не ваља ситуација !

ОДГОВОРИТЕ