Džon Keri sledeće nedelje u Beogradu

Američki državni sekretar Džon Keri boraviće naredne nedelje u Evropi i na zapadnom Balkanu, a 3. decebra će u Beogradu učestvovati na ministarskom sastanku OEBS, saopštio je danas Stejt department.

Srbija 25.11.2015 | 12:30
Džon Keri sledeće nedelje u Beogradu

Kako se navodi u saopštenju, Keri će se prvo, 30. novembra, pridružiti američkom predsedniku Baraku Obami na Samitu o klimi koji će biti održan u Parizu, a zatim će 1. decembra u Briselu učestvovati na sastanku šefova diplomatija država-članica NATO.

Iz Brisela Keri putuje u Prištinu, gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima. Visoki američki zvaničnik će zatim doputovati u Beograd, gde će 3. decembra učestvovati na ministarskom sastanku OEBS, a imaće i sastanke sa predstavnicima civilnog društva iz država koje su članice te organizacije.

Keri će 3. decembra posetiti i Nikoziju gde će imati bilateralne sastanke, ali i susrete sa liderima kiparskim Turaka i Grka, kako bi ih ohrabrio da nastave pregovore. Potom će 4. decembra posetiti Atinu gde će sa predstavnicima grčke vlade razgovarati o bilateralnim pitanjima, uključujući migrantsku krizu i ekonomske teme.

Ovo će inače biti prva poseta Kerija regionu zapadnog Balkana u funkciji američkog državnog sekretara, navodi AFP.

Predsedavajući OEBS-u i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao da će na ministarskom sastanku OEBS-a u Beogradu učestvovati 30 šefova diplomatija, a da će jedna od glavnih tema biti borba protiv terorizma.

"Ministarski sastanak OEBS-a naredne nedelje biće odlična prilika da se razgovora o borbi protiv terorizma, pitanju migranata i rukovođenju resursima", rekao je Dačić, obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije "Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd: U potrazi za bezbednim svetskim poretkom".

On je upozorio da u se savremenom svetu pojavljuju nove pretnje po bezbednost i istakao značaj principa očuvanja teritorijalne celovitosti i suvereniteta država, neprihvatljivosti primene sile u cilju promene granica.

"Bez obzira na sve teškoće koje danas postoje, uveren sam da možemo da nađemo snagu i nadahnuće u Helsinškom dokumentu", rekao je Dačić.

Izvor: N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

veles

25.11.2015 17:06

Keri , sjedi kod kuće , ne idi u " potragu za bezbijednim novim svjetskim poretkom " , vidiš , šta se dešava , da ne valja situacija !

ODGOVORITE