Свјетлосна терапија може да ублажи депресију

Депресија је један од најчешћих менталних поремећаја и водећи узрок инвалидности и смањеног квалитета живота широм света, написали су научници у часопису “ЈАМА Псyцхиатрy“.

Здравље 25.11.2015 | 17:00
Свјетлосна терапија може да ублажи депресију

Светлосна терапија, која се дуго користи као метода побољшавања расположења код тужних особа зими кад су дани краћи, може се користити и код лечења депресија неповезаних са променама годишњих доба, показало је мало канадско истраживање.

Депресија је један од најчешћих менталних поремећаја и водећи узрок инвалидности и смањеног квалитета живота широм света, написали су научници у часопису "ЈАМА Псyцхиатрy".

Док се многима који пате од депресије може помоћи лековима или психотерапијом, то ипак не делује код свих, а неки пацијенти не држе се прописане терапије због нуспојава или изазова који су повезани с приступачношћу лечења или ценом.

“Ово истраживање је прво које показује да је светлосна терапија сама по себи делотворна и прво које је упоредило утицај комбинације лекова и светла и светла самог по себи", каже водитељ истраживања Рејмонд Лам са универзитета Бритиш Колумбија.

“Најделотворнија је била комбинација терапије светлом и антидепресива”, казао је Лам. “Упркос томе неки су људи склонији да пробају немедикаментозно лечење и можда ће одабрати прво терапију светлом.”

Како би испитали делотворност терапије светлом на депресије чија појава није везана за годишња доба Лам и сарадници случајним су избором распоредили 122 пацијента у четири групе током осам недеља. Једна је била на лековима, друга на терапији светлом, трећа на комбинацији тих метода, а четврта је била контролна група која није примала никакву терапију.

Након осам недеља лечења они на комбинацији антидепресива и светла забележили су просечни пад интензитета депресије од 16,9, они на светлосној терапији пад од 13,4 на скали депресије, а они на антидепресивима 8,8. Најмање побољшање забележено је код контролне групе која није примала никакву терапију у којој је забележен пад од 6,5.

Научници кажу како није познат механизам којим светлосна терапија делује, али могуће је да ресетује биолошки ритам у мозгу.

Научници признају да недостаје података коликој су количини дневног светла били изложени испитаници током тих осам недеља.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар