Кормак: БиХ треба нове политичаре

Дејтонски устав не спречава да се постигне напредак ако постоји политичка воља, истакла је Морин Елизабет Кормак, амбасадор САД у БиХ, одговарајући на питања грађана на страници Амбасаде на Фејсбуку.

Босна и Херцеговина 25.11.2015 | 10:20
Кормак: БиХ треба нове политичаре

"Заправо, у првих десет година након рата смо свједочили великом напретку. У више наврата су САД настојале помоћи БиХ да предузме реформе које би учиниле власт ефикаснијом и дјелотворнијом. Упркос критикама, Дејтон никада није био препрека тим промјенама - Устав БиХ сам по себи предвиђа механизам за његову промјену. САД вјерују да грађани БиХ заслужују дјелотворнију власт и спремне су да пруже подршку у настојањима да се оствари тај циљ", рекла је она.

Одговарајући на питање о референдуму у Републици Српској, истакла је да је став САД конзистентан и по питању његове законитости и по питању његове сврхе.

"Заједно с међународним партнерима јасно смо казали да ће бити посљедица уколико се референдум одржи. Истовремено, прихватамо да је неопходна реформа правосуђа. У ствари, свакодневно радимо с партнерима у БиХ на отклањању мањкавости и јачању владавине права. Постоје продуктивни начини за рјешавање овог питања, али референдум није један од њих", рекла је она.

Истакла је да сматра потребном реформу јавне управе у БиХ и изразила задовољство што су у току озбиљни разговори о Реформској агенди, коју и САД подржавају. Додала је да ФБиХ има комплексну структуру и подсјетила да су само прије неколико година вођени озбиљни разговори о овој теми, али да рјешење није постигнуто због недостатка политичке воље.

Одговарајући на питање да ли је за БиХ добро да постане чланица НАТО-а, Кормакова је одговорила да ће настојати подржати и снажно охрабривати јединствена настојања БиХ ка чланству.

У једном одговору истакла је да се мисли да је БиХ потребна нова генерација политичара који ће се оканити корупције и личног политикантства.

Кормакова сматра да БиХ треба да узме веома озбиљно терористичке пријетње и да обезбиједи јак и координисан одговор те додала да Исламска заједница у БиХ служи као снажан институционални оквир у настојањима да се супротстави насилном екстремизму.

"Лоши економски услови у БиХ, међутим, су плодно тло за деструктивни утицај, без обзира на то да ли се ради о ултранационализму или вјерском екстремизму. Ово само показује колико су значајне иницијативе за провођење реформи", навела је.

Одговарајући на питање о обореном руском авиону, рекла је да је упозната с тим догађајем и да пажљиво прати ситуацију.

НН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

дон Кихот

25.11.2015 09:48

Госпођо Кормак, лијепо је што сте забринути за стање у нашој земљи и ми смо ., но вјероватно добро знате , такође да сте ви -ваша држава, заправо и створили овакво стање које без 2вашег-САД " интервенционизма није могуће исправити или вратити на прави пут. Да ли сад више ико и зна шта је прави пут? Јер криминал и лоповлук који сте благо наклоно гледали(САД) све ове године од растурања бивше државе, дјело је ваших (САД) руку...на жалост и ИСИЛ сте наоружавали оружјем извезеним из БиХ, дакле у најмању руку је цинична ваша (САД)забринутост, једино што се Вама лично као жени извињавам јер ви то можда и јесте, али ви само спроводите политику ваше (САД) насилне власти. У таквом стању укорјењени криминал,непотизам и безвлашче никад неће напустити БиХ, ...плашим се да ће стално постојати неки Бакири,Човићи, Додици и слични манипулатори народом који само хоће да ради и живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

25.11.2015 10:12

Јесу ли кантице вазелина на вријеме подијељене? Ко це први улетити у цмар "високог госта" данас у Загребу?

Name

младиц

25.11.2015 09:59

Па зар није Сукало та млада снага која нам треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахахахахахаххаа

25.11.2015 10:19

хахахахахахахахахахахахахахахахахахаха

Name

Књаз Милос

25.11.2015 10:27

Дијелом се слазем са Кормак, само бих једно рекао. Смета ми кад наси политицари кад пореде БХ за Белгијом, Свицарском и осталим земљама. Засто вец једном несто не ураде да се те земље пореде са нама???? Вријеме је да се сви у својим носњама ухватимо у коло и заједно заиграмо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДЕЛИМО СЕ

25.11.2015 10:41

Немам ништа против да ти играш. Ја бих радије да свирам.

Name

лоло

25.11.2015 10:45

Слажем се да су Републици Српској одавно потребни нови политичари. То ће изјавити и Милорад Додик пред следеће изборе. Он ће кандидујући се поново за мјесто предсјеника владе изјавити, "Нама су потребни нови људи!" И небески народ ће опет њега изгласати. По први пут наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

25.11.2015 16:20

А ако им недостане гласова они ће покрасти као и до сад.

Name

блука

25.11.2015 11:08

Боље да будуце политицаре бирамо медју робијасима на Туњицама, Фоци, Зеници и слицно. Ти це нас мање красти и мање лагати. Они макар не контролису судство, а све потребне квалификације су стекли и то без политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.11.2015 12:53

Госпођо, изашли сте из дипломатског бонтона мешајући се у ствари које се тичу земље домаћина. Да је ово озбиљна земља, због тога би сте још колико данас путовали кући. Надам се да ће ти нови политичари, које призивате, више ценити своју земљу, а амбасадори пазити шта и како причају у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

25.11.2015 13:49

Госпођо знам да радите у духу свога презимена ( кормак) са или без р, знамо ми да сте амбасадор највеће криминалне силе, али и поред тога требало би да радите посао за који сте плаћени а не забијати ваш нос тамо гдје му није (или ипак јесте) мјесто.Није ваш посао да бирате политичаре у БиХ који су слажем се неспособни и корумпирани, али то је ипак право избора становника ове јадне БиХ.Извињавам се на малим словима

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

25.11.2015 17:31

Наравно да је то њихов и њен посао а то сто ти не знас ста је медјународна политика него гледас неписменог Додика како те лазе то је твој мамлазе неписмени проблем.Знаци НЕ МОЗЕС ДА СЕ БАВИС ПОЛИТИКОМ МАЈМУНЕ НЕПИСМЕНИ ОДЈЕБИ БУДАЛЕТИНО ВИСЕ!

Name

зитто

25.11.2015 16:31

Било би добро да она пита народ , а он да јој одговори , па да се од одговора ухвати за главу , к'о и ми од њезиних !

ОДГОВОРИТЕ