Kormak: BiH treba nove političare

Dejtonski ustav ne sprečava da se postigne napredak ako postoji politička volja, istakla je Morin Elizabet Kormak, ambasador SAD u BiH, odgovarajući na pitanja građana na stranici Ambasade na Fejsbuku.

Bosna i Hercegovina 25.11.2015 | 10:20
Kormak: BiH treba nove političare

"Zapravo, u prvih deset godina nakon rata smo svjedočili velikom napretku. U više navrata su SAD nastojale pomoći BiH da preduzme reforme koje bi učinile vlast efikasnijom i djelotvornijom. Uprkos kritikama, Dejton nikada nije bio prepreka tim promjenama - Ustav BiH sam po sebi predviđa mehanizam za njegovu promjenu. SAD vjeruju da građani BiH zaslužuju djelotvorniju vlast i spremne su da pruže podršku u nastojanjima da se ostvari taj cilj", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje o referendumu u Republici Srpskoj, istakla je da je stav SAD konzistentan i po pitanju njegove zakonitosti i po pitanju njegove svrhe.

"Zajedno s međunarodnim partnerima jasno smo kazali da će biti posljedica ukoliko se referendum održi. Istovremeno, prihvatamo da je neophodna reforma pravosuđa. U stvari, svakodnevno radimo s partnerima u BiH na otklanjanju manjkavosti i jačanju vladavine prava. Postoje produktivni načini za rješavanje ovog pitanja, ali referendum nije jedan od njih", rekla je ona.

Istakla je da smatra potrebnom reformu javne uprave u BiH i izrazila zadovoljstvo što su u toku ozbiljni razgovori o Reformskoj agendi, koju i SAD podržavaju. Dodala je da FBiH ima kompleksnu strukturu i podsjetila da su samo prije nekoliko godina vođeni ozbiljni razgovori o ovoj temi, ali da rješenje nije postignuto zbog nedostatka političke volje.

Odgovarajući na pitanje da li je za BiH dobro da postane članica NATO-a, Kormakova je odgovorila da će nastojati podržati i snažno ohrabrivati jedinstvena nastojanja BiH ka članstvu.

U jednom odgovoru istakla je da se misli da je BiH potrebna nova generacija političara koji će se okaniti korupcije i ličnog politikantstva.

Kormakova smatra da BiH treba da uzme veoma ozbiljno terorističke prijetnje i da obezbijedi jak i koordinisan odgovor te dodala da Islamska zajednica u BiH služi kao snažan institucionalni okvir u nastojanjima da se suprotstavi nasilnom ekstremizmu.

"Loši ekonomski uslovi u BiH, međutim, su plodno tlo za destruktivni uticaj, bez obzira na to da li se radi o ultranacionalizmu ili vjerskom ekstremizmu. Ovo samo pokazuje koliko su značajne inicijative za provođenje reformi", navela je.

Odgovarajući na pitanje o oborenom ruskom avionu, rekla je da je upoznata s tim događajem i da pažljivo prati situaciju.

NN

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

don Kihot

25.11.2015 09:48

Gospođo Kormak, lijepo je što ste zabrinuti za stanje u našoj zemlji i mi smo ., no vjerovatno dobro znate , takođe da ste vi -vaša država, zapravo i stvorili ovakvo stanje koje bez 2vašeg-SAD " intervencionizma nije moguće ispraviti ili vratiti na pravi put. Da li sad više iko i zna šta je pravi put? Jer kriminal i lopovluk koji ste blago naklono gledali(SAD) sve ove godine od rasturanja bivše države, djelo je vaših (SAD) ruku...na žalost i ISIL ste naoružavali oružjem izvezenim iz BiH, dakle u najmanju ruku je cinična vaša (SAD)zabrinutost, jedino što se Vama lično kao ženi izvinjavam jer vi to možda i jeste, ali vi samo sprovodite politiku vaše (SAD) nasilne vlasti. U takvom stanju ukorjenjeni kriminal,nepotizam i bezvlašče nikad neće napustiti BiH, ...plašim se da će stalno postojati neki Bakiri,Čovići, Dodici i slični manipulatori narodom koji samo hoće da radi i živi.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

25.11.2015 10:12

Jesu li kantice vazelina na vrijeme podijeljene? Ko ce prvi uletiti u cmar "visokog gosta" danas u Zagrebu?

Name

mladic

25.11.2015 09:59

Pa zar nije Sukalo ta mlada snaga koja nam treba

ODGOVORITE
Name

hahahahahahahahhaa

25.11.2015 10:19

hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Name

Knjaz Milos

25.11.2015 10:27

Dijelom se slazem sa Kormak, samo bih jedno rekao. Smeta mi kad nasi politicari kad porede BH za Belgijom, Svicarskom i ostalim zemljama. Zasto vec jednom nesto ne urade da se te zemlje porede sa nama???? Vrijeme je da se svi u svojim nosnjama uhvatimo u kolo i zajedno zaigramo...

ODGOVORITE
Name

ПОДЕЛИМО СЕ

25.11.2015 10:41

Немам ништа против да ти играш. Ја бих радије да свирам.

Name

lolo

25.11.2015 10:45

Slažem se da su Republici Srpskoj odavno potrebni novi političari. To će izjaviti i Milorad Dodik pred sledeće izbore. On će kandidujući se ponovo za mjesto predsjenika vlade izjaviti, "Nama su potrebni novi ljudi!" I nebeski narod će opet njega izglasati. Po prvi put naravno.

ODGOVORITE
Name

He he

25.11.2015 16:20

A ako im nedostane glasova oni će pokrasti kao i do sad.

Name

bluka

25.11.2015 11:08

Bolje da buduce politicare biramo medju robijasima na Tunjicama, Foci, Zenici i slicno. Ti ce nas manje krasti i manje lagati. Oni makar ne kontrolisu sudstvo, a sve potrebne kvalifikacije su stekli i to bez politike.

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.11.2015 12:53

Gospođo, izašli ste iz diplomatskog bontona mešajući se u stvari koje se tiču zemlje domaćina. Da je ovo ozbiljna zemlja, zbog toga bi ste još koliko danas putovali kući. Nadam se da će ti novi političari, koje prizivate, više ceniti svoju zemlju, a ambasadori paziti šta i kako pričaju u njoj.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

25.11.2015 13:49

Госпођо знам да радите у духу свога презимена ( кормак) са или без р, знамо ми да сте амбасадор највеће криминалне силе, али и поред тога требало би да радите посао за који сте плаћени а не забијати ваш нос тамо гдје му није (или ипак јесте) мјесто.Није ваш посао да бирате политичаре у БиХ који су слажем се неспособни и корумпирани, али то је ипак право избора становника ове јадне БиХ.Извињавам се на малим словима

ODGOVORITE
Name

rs

25.11.2015 17:31

Naravno da je to njihov i njen posao a to sto ti ne znas sta je medjunarodna politika nego gledas nepismenog Dodika kako te laze to je tvoj mamlaze nepismeni problem.Znaci NE MOZES DA SE BAVIS POLITIKOM MAJMUNE NEPISMENI ODJEBI BUDALETINO VISE!

Name

zitto

25.11.2015 16:31

Bilo bi dobro da ona pita narod , a on da joj odgovori , pa da se od odgovora uhvati za glavu , k'o i mi od njezinih !

ODGOVORITE