Дан борбе против насиља над женама

С циљем анимирања јавности и скретања пажње на проблем насиља, монументалне зграде у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Травнику су освијетљене у наранџасту боју у ноћи са 24. на 25. новембар. У Бањалуци наранџасто свијетле Културни центар Бански двор, Градска управа и Музеј савремене умјетности Републике Српске.

Босна и Херцеговина 25.11.2015 | 07:30
Дан борбе против насиља над женама

На овају начин обиљежава се и почетак кампање 16 дана активизма против родно заснованог насиља, која је својеврсна комуникацијска и заговарачка стратегија за скретање пажње јавности на проблем који погађа жене и дјевојчице широм свијета.

Ове године, у циљу обиљежавања 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама и дјевојчицама, УН Wомен у Босни и Херцеговини у сарадњи с УНЕСЦО-ом и другим партнерима покренуо је ову наранџасту акцију у циљу подизања свијести јавности о проблему родно заснованог насиља.

Покретачи ове кампање истичу да је насиље над женама и дјевојчицама један је од најчешћих видова кршења људских права и јасна је потврда неравноправности жена и мушкараца.

“У Босни и Херцеговини 52 % жена претрпјело је неку врсту насиља, а глобално гледано, једна од три жене ће доживјети физичко или сексуално насиље у неком тренутку свог живота - углавном од интимног партнера. Жене бивају злостављане у својим домовима, малтретиране на улицама, узнемираване на интернету. Подаци показују да је половина жена убијених у 2012. години умрла због повреда које су им нанијели интимни партнери или чланови породице”.

Наранџасту боју, као оптимистичну и свијетлу боју, одредио је генерални секретар Уједињених народа као симбол кампање за елиминацију родно заснованог насиља.

Особље Делегације Европске уније и Уреда специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини такође обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама и придружује се кампањи „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ с циљем подизања свијести о овом питању.



„Насиље над женама и дјевојкама представља један од најозбиљнијих облика кршења људских права. Искусила га је свака трећа жена у свијету, без обзира на њезину етничку или вјерску припадност или образовање. За насиље нема оправдања нити изговора за нас да и даље остајемо слијепи на патње жена“, истакао је амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ.

„Активности на спријечавању и елиминацији родно заснованог насиља јесу одговорност сваког појединца, цивилног друштва и власти широм свијета а такођер остају и приоритет ЕУ. Морамо радити како бисмо женама осигурали приступ економским приликама и њихово равноправно учешће у јавном животу, те укинути законе и праксе који их и даље дискриминирају и осигурати да су домови, радна мјеста, улице и школе безбједне за жене и дјевојчице. У томе можемо бити успјешни само ако овај циљ поставимо као приоритет и удружимо напоре на његовом остваривању.“

ЕУ је помогла Босни и Херцеговини кроз низ програма с фокусом на поштивање права жена и родне равноправности, подршку жртвама сексуалног насиља и силовања за вријеме рата, као и изградње мира и помирења.

Кроз Инструмент за стабилност, ЕУ тренутно финансира пројекат у вриједности од 1,7 милиона еура како би се осигурао приступ правди за свједоке и жртве кроз јачање мреже подршке свједоцима у цијелој земљи.

Федерика Могерини, високи представник ЕУ за вањске послове и сигурносну политику и потпредсједница Европске комисије, Вера Јурова, комесарка за правосуђе, потрошаче и родну једнакост, Невен Мимица, комесар за међународну сарадњу и развој и Христос Стилианидис, комесар за хуманитарну помоћ и управљање кризама изјавили су сљедеће:

“Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, удружено позивамо на окончање насиља над женама и дјевојчицама. Овакво насиље представља очито кршење људских права и родну дискриминацију која погађа сваку државу у Европи и свијету."

Снажно осуђују све облике насиља над женама и дјевојчицама.

Истичу да су бројке забрињавајуће: једна од три жене у Европској унији је искусила неку врсту родно заснованог насиља у свом животу.

“Превише дјевојчица се удају или су осакаћене у дјетињству, унутар наших граница и шире. У многим државама, више од половине убијених жена убили су њихови партнери, чланови породице или родбина, у властитим домовима. Оне су такођер изложене свим облицима насиља у конфликтним подручјима и током хуманитарних криза. Ове године, посебну пажњу бисмо требали посветити растућем броју жена које траже уточиште или азил у ЕУ. Неке од њих су силоване, претучене или сексуално злостављане током њиховог путовања, док друге бјеже из својих држава због родно заснованог насиља. Оне долазе у Европу с потребом за родно прилагођеном подршком, коју им морамо пружити”.

У заједничкој изјави напомиње се да борба против свих облика насиља над женама и дјевојчицама остаје један од кључних приоритета Европске комисије, унутар и изван граница ЕУ.

“Још један облик насиља који најконкретније погађа жене и дјевојчице је сексуално насиље у конфликту. Док обиљежавамо 15. годишњицу резолуције Вијећа сигурности УН-а 1325 о женама, миру и сигурности, ЕУ и међународна заједница морају да интензивирају своје напоре да елиминирају све облике насиља и доведу починитеље пред лице правде”.

Они истичу да вјерују да не може бити одрживог развоја без оснаживања жена, које се не може постићи без укидања свих облика насиља над женама и дјевојчицама.

Извор: Бука

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НСПМ билтен СНСД-а

25.11.2015 07:53

Доста више и ти жена и бајне праведности. Због такви глупости данас нас је све мање и мање а убистава нерођене дјеце све више и више. Убице које то чине данас су новчано богати људи, и на добром су гласу. Ко ће да нас насиједи? А правда ако и постоји, она мора да буде за све подједнака. Зар су људи-мушкарци у бољем стању? Зашто је све више нежења у Републици СрБској? Зашто жене имају хиљаде услова за удаје и растају се чим се породе? По овоме испада, а у ствари и тачно, да су мушкарци само расплодни бикови, а жене светице, Боже ми опрости, јер све је данас наглавачке насађено.

ОДГОВОРИТЕ