Српске визе добијали радикални исламисти

Српску визу и смештај на Дедињу добио је рођак снабдевача оружјем непризнате владе у Либији, а посредници су били амбасадор Палестине и месар са дебелим везама у Србији.

Србија 24.11.2015 | 22:25
Српске визе добијали радикални исламисти

Та особа је, према сазнањима безбедносних служби, Васем Камал Махмуд Абунусеира, блиски рођак Абунсеије Мазена, који је на вези са представницима либијске непризнате исламистичке владе у Триполију.

Мућке и злоупотребе дипломатског положаја палестинског амбасадора у Београду Мохамеда Набхана, за кога се сумња да је мигрантима преко својих веза у врху домаће власти обезбеђивао српске визе по цени од 5.000 евра, попримиле су драматичне димензије после открића домаћих безбедоносних служби.

Наиме, оперативна сазнања указују и да је палестински амбасадор лично интервенисао у генералном конзулату у Истанбулу како би се продужила виза јорданском држављанину Васему Камалу Махмуду Абунусеири.

Он је иначе близак рођак Абунсеије Мазена, који је на вези са представницима либијске непризнате исламистичке владе у Триполију, и за чије потребе учествује у набавци оружја преко једне српске фирме.

Амбасадоров главни сарадник у Истанбулу је Ал Баваб Муса Насер Заки, иначе власник месаре у Београду, који директно учествује у илегалном пребацивању миграната преко Србије у ЕУ. Он је бирао ВИП клијентелу од које је потом узимао од три до пет хиљада евра, а потом новац делио с амбасадором Набханом.

ВИП мигранти би потом редовним летовима стизали у Београд и одседали, између осталог, и у једном приватном хотелу/вили - тврди “Блицов” извор упознат са сазнајима безбедносних служби.

Сувласник хотела на Дедињу (име познато редакцији) је означен као београдска логистичка подршка палестинском амбасадору и његовом сараднику Насеру Закију. Утврђено је да је у његовом хотелу боравило 16 миграната са спорним српским визама.

Заки тврди да су целу причу „сервирале" особе у Београду. Након што је пре неколико месеци објављено да је конзулат у Истанбулу затрпан нотама Амбасаде Палестине у Београду због издавања српских виза, Заки је у накнадној посети Истанбулу наводно коментарисао да је нота за Јорданца Абунусеиру можда фалсификована, односно да је то „сервирано од неких особа у Београду“.

Сувласник хотела је у разговору за “Блиц” потврдио да је неколико пута имао госте из Ирака, као и да су долазили посредством амбасадора Набхана које је он представљао као своје рођаке и пријатеље.

"Амбасадора познајем јер је неколико пута био наш гост. Ти Ирачани су били редовни гости, као и сви други, а смештај су унапред резервисали сами. Неколико пута сам одлазио на аеродром, сачекивао их, па превозио до хотела, што је, између осталог, наша редовна услуга са странцима. Никаквом логистичком подршком се нисам бавио већ само угоститељством. Једном се чак догодило да ти гости нису били задовољни нашим смештајем, па су отишли у друге београдске хотеле" ,казао је за “Блиц” власник овог хотела.

Он се, међутим, присећа једног одласка на аеродром који није био уобичајен.

"Једанпут сам чекао госте, али се они дуже време нису појављивали на излазу. Као и увек у таквим ситуацијама, пришао сам полицајцима који су стајали на вратима, и упитао их да ли знају шта је са путницима које сам чекао. Речено ми је да су задржани на царини јер нешто није било у реду са њиховим визама", казао је он, напомињући да га је након тог догађаја контактирала полиција, којој је објаснио да су спорни “туристи” код њега унапред резервисали смештај и превоз са аеродрома.

Он додаје да познаје и Ал Баваба Мусу Насера Закија.

"Он је такође више пута био наш гост, а и станује у близини", казао је власник хотела.

После више позива Амбасади Палестине, она се врло уопштено огласила саопштењем у којем се палестински амбасадор у Београду брани од оптужби за продавање српских виза мигрантима са Блиског истока.

"Амбасадор Палестине Мохаммед Набхан јавно позива безбедносне службе Србије да, такође, јавно кажу уколико је било која од његових активности незаконита и угрожава интегритет Србије и њених органа управе" - наводи се у саопштењу амбасаде, али се нигде не даје одговор на детаљне наводе из “Блицових” текстова.

Извор: Блиц

 

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мики

24.11.2015 22:19

Овај цланак је сигурно писао Галијасевиц по Бајином налогу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаили Микић

24.11.2015 22:42

Према стању у земљи се шаљу и дипломате. Лоповска држава. лоповски дипломати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

24.11.2015 22:45

Извор: "БЛИЦ"??? Хај добро...

ОДГОВОРИТЕ