Srpske vize dobijali radikalni islamisti

Srpsku vizu i smeštaj na Dedinju dobio je rođak snabdevača oružjem nepriznate vlade u Libiji, a posrednici su bili ambasador Palestine i mesar sa debelim vezama u Srbiji.

Srbija 24.11.2015 | 22:25
Srpske vize dobijali radikalni islamisti

Ta osoba je, prema saznanjima bezbednosnih službi, Vasem Kamal Mahmud Abunuseira, bliski rođak Abunseije Mazena, koji je na vezi sa predstavnicima libijske nepriznate islamističke vlade u Tripoliju.

Mućke i zloupotrebe diplomatskog položaja palestinskog ambasadora u Beogradu Mohameda Nabhana, za koga se sumnja da je migrantima preko svojih veza u vrhu domaće vlasti obezbeđivao srpske vize po ceni od 5.000 evra, poprimile su dramatične dimenzije posle otkrića domaćih bezbedonosnih službi.

Naime, operativna saznanja ukazuju i da je palestinski ambasador lično intervenisao u generalnom konzulatu u Istanbulu kako bi se produžila viza jordanskom državljaninu Vasemu Kamalu Mahmudu Abunuseiri.

On je inače blizak rođak Abunseije Mazena, koji je na vezi sa predstavnicima libijske nepriznate islamističke vlade u Tripoliju, i za čije potrebe učestvuje u nabavci oružja preko jedne srpske firme.

Ambasadorov glavni saradnik u Istanbulu je Al Bavab Musa Naser Zaki, inače vlasnik mesare u Beogradu, koji direktno učestvuje u ilegalnom prebacivanju migranata preko Srbije u EU. On je birao VIP klijentelu od koje je potom uzimao od tri do pet hiljada evra, a potom novac delio s ambasadorom Nabhanom.

VIP migranti bi potom redovnim letovima stizali u Beograd i odsedali, između ostalog, i u jednom privatnom hotelu/vili - tvrdi “Blicov” izvor upoznat sa saznajima bezbednosnih službi.

Suvlasnik hotela na Dedinju (ime poznato redakciji) je označen kao beogradska logistička podrška palestinskom ambasadoru i njegovom saradniku Naseru Zakiju. Utvrđeno je da je u njegovom hotelu boravilo 16 migranata sa spornim srpskim vizama.

Zaki tvrdi da su celu priču „servirale" osobe u Beogradu. Nakon što je pre nekoliko meseci objavljeno da je konzulat u Istanbulu zatrpan notama Ambasade Palestine u Beogradu zbog izdavanja srpskih viza, Zaki je u naknadnoj poseti Istanbulu navodno komentarisao da je nota za Jordanca Abunuseiru možda falsifikovana, odnosno da je to „servirano od nekih osoba u Beogradu“.

Suvlasnik hotela je u razgovoru za “Blic” potvrdio da je nekoliko puta imao goste iz Iraka, kao i da su dolazili posredstvom ambasadora Nabhana koje je on predstavljao kao svoje rođake i prijatelje.

"Ambasadora poznajem jer je nekoliko puta bio naš gost. Ti Iračani su bili redovni gosti, kao i svi drugi, a smeštaj su unapred rezervisali sami. Nekoliko puta sam odlazio na aerodrom, sačekivao ih, pa prevozio do hotela, što je, između ostalog, naša redovna usluga sa strancima. Nikakvom logističkom podrškom se nisam bavio već samo ugostiteljstvom. Jednom se čak dogodilo da ti gosti nisu bili zadovoljni našim smeštajem, pa su otišli u druge beogradske hotele" ,kazao je za “Blic” vlasnik ovog hotela.

On se, međutim, priseća jednog odlaska na aerodrom koji nije bio uobičajen.

"Jedanput sam čekao goste, ali se oni duže vreme nisu pojavljivali na izlazu. Kao i uvek u takvim situacijama, prišao sam policajcima koji su stajali na vratima, i upitao ih da li znaju šta je sa putnicima koje sam čekao. Rečeno mi je da su zadržani na carini jer nešto nije bilo u redu sa njihovim vizama", kazao je on, napominjući da ga je nakon tog događaja kontaktirala policija, kojoj je objasnio da su sporni “turisti” kod njega unapred rezervisali smeštaj i prevoz sa aerodroma.

On dodaje da poznaje i Al Bavaba Musu Nasera Zakija.

"On je takođe više puta bio naš gost, a i stanuje u blizini", kazao je vlasnik hotela.

Posle više poziva Ambasadi Palestine, ona se vrlo uopšteno oglasila saopštenjem u kojem se palestinski ambasador u Beogradu brani od optužbi za prodavanje srpskih viza migrantima sa Bliskog istoka.

"Ambasador Palestine Mohammed Nabhan javno poziva bezbednosne službe Srbije da, takođe, javno kažu ukoliko je bilo koja od njegovih aktivnosti nezakonita i ugrožava integritet Srbije i njenih organa uprave" - navodi se u saopštenju ambasade, ali se nigde ne daje odgovor na detaljne navode iz “Blicovih” tekstova.

Izvor: Blic

 

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Miki

24.11.2015 23:19

Ovaj clanak je sigurno pisao Galijasevic po Bajinom nalogu

ODGOVORITE
Name

Михаили Микић

24.11.2015 23:42

Према стању у земљи се шаљу и дипломате. Лоповска држава. лоповски дипломати!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

24.11.2015 23:45

Izvor: "BLIC"??? Haj dobro...

ODGOVORITE