ЛЕ, видео - Партизан зна како: Некад Милко, па Маринко, а у четвртак...?

Црно-бели имају позитиван скор у дуелима са холандским екипама. Да ли у петом колу Лиге Европе пада АЗ Алкмар?

Фудбал 26.11.2015 | 00:00
ЛЕ, видео - Партизан зна како: Некад Милко, па Маринко, а у четвртак...?

Ништа не одлучује, а може много да донесе. Партизан у четвртак игра утакмицу која никако нема одредницу „меч године“, међутим, под условом да савлада АЗ Алкмар на његовом терену направиће крупан корак ка остварењу деценијској циља. Презимљавања у Европи. За случај да у петом колу Групе Л Лиге Европе остваре већ трећу победу у овом такмичењу црно-бели би сами себи олакшали посао, јер онда - вероватно - не би морали да победе Аугзбург у завршној рунди у Хумској 1. Чак би могли да дозволе и луксуз да избуге тај меч, на пример резултатом 0:1, ако Баварци поклекну пред Билбаом.

То су калкулације. А традиција каже да, без обзира, на учестала резултатска посртања у Суперлиги, где и даље заостаје 21 бод за Црвеном звездом, Парни ваљак и те како има чему да се нада на АФАС стадиону, јер је из свих досадашњих трка са Холанђанима у европским куповима био бржи. Често за мало, али бржи.

Пет утакмица, рачунајући у ону прву са АЗ-ом, одиграо је Партизан под ингеренцијом УЕФА са представницима холандског фудбала. Три је добио, две изгубио, али и те поразе памти малтене као подвиге, јер су му омогућавали да прође даље.

Све је почело пре 26 година, у тадашњем Купу победника купова. После чудесне елиминације Селтика, тим тренера Ивана Голца је налетео на Гронинген и у двомечу који се и дан-данас препричава изашао као победник, иако му је десет минута пре краја београдског реванша претила елиминација. Две седмице раније Милко Ђуровски је у Гронингену чинио чуда, потпомогнут дриблинзима Горана Богдановића, умањио грешке голмана Фахрудина Омеровића и са два поготка омогућио црно-белима пристојан резултат пред реванш. Било је 4:3 за противника.

Требало је дати само један гол. Или победити голом разлике уз примљени. Није дуго чекао тај велемајстор фудбалске игре: само 16 минута требало је Милку Ђуровском да разгали 50.000 навијача на Топчидерском брду. Гол за 1:0. А онда, како су то касније признавали сви у црно-белом, домаћин је чекао да прође време. Погрешна тактика. Осујетио ју је Хенк Тен Кате и у 80. минуту 1. новембра 1989. заледио лица гледалаца у Београду. Осмех им се вратио три минута касније кад је Горан Милојевић наплатио јуриш, да би у завршном минту погодио и Милан Ђурђевић за пласман у четвртфинале где је Партизан елиминисан после двомеча са букурештанским Динамом.

Исти ривали срели су се 17 година касније. Опет је успешији био Партизан. Овога пута не због гол(ов)а у гостима, већ због тога што је на домаћем терену славио убедљивију победу. Дуели из септембра 2006. подсећају, бар из угла црно-белих, на садашњу ситуацију: грешили су у првенству, каскали за Црвеном звездом, мучили се да победе и навијачи су им окренули леђа, те је свега 10.000 гледалаца посматрало дуел који је водио у групну фазу тадашње Лиге купа УЕФА.

Испоставило се да домаћину не смета што није имао тако јак хук са трибина. Миодраг Јешић је ексериментисао, а његови џокери Бојан Зајић и Небојша Маринковић за сат времена „убили у појам“ госте, које је убедљивијег пораза спасао садашњи нападач Барселоне, Луис Суарез. Уругвајац је играо тек последњих 17 минута и у надокнади времена постигао гол за коначних 4:2.

Био је то леп резултат за Партизан пред реванш. Суарез се, додуше, потрудио да холандски представник у 59. минуту на стадиону Еуроборг добије зицер и укључи се у игру. Марко Ломић је над њим скривио прекршај за једанаестерац, који је у погодак претворио Коен ван дер Лак. Гронинген је осетио да се гости тетурају, притиснуо је још више, а судија Балаж после, утисак је, безазлеог контакта Немање Рнића и Марка Јана Фледеруса опет показао на белу тачку. Овога пута пенал је пуцао Јури Корнелис, међутим, Ивица Краљ је укротио тај ударац и одвео Партизан у групну фазу.

У истом такмичењу црно-бели су и данас. Са добрим шансама да прођу даље. Те шансе су, између осталог, велике и услед чињенице да су на премијери Групе Л 17. септембра на свом стадиону савладали још једног представника из земље лала, АЗ Алкмар. Блистао је двоструки стрелац Абубакар Оумару, кога су посетиоци сајта УЕФА касније прогласили најбољим играчем првог кола.

Хоће ли та и она победа над Аугзбургом бити довољно јак замајац да Партизан и трећи пут у историји „елиминише“ Холанђане?

КУП ПОБЕДНИКА КУПОВА, СЕЗОНА 1989/1990

Осмина финала

Прва утакмица: ГРОНИНГЕН - ПАРТИЗАН 4:3 (2:2)

Гронинген, 18. октобар 1989.
Стадион: Еуроборг
Гледалаца: 10.115
Судија: Хенинг Лунд Соренсен (Норвешка)
Стрелци: 1:0 Мејер у 16, 1:1 Милорад Бајовић у 22, 2:1 Тен Кате у 35, 2:2 Ђуровски у 45, 3:2 Рошајн у 48, 4:2 Куверманс у 74. и 4:3 Ђуровски у 83. минуту.

ГРОНИНГЕН: Лодевајкс, Боквиг, Куверманс, Ван Дајк, Курман (од 74. Гролекен), Рошајн, Синкгравен, Тен Кате, Екелкамп, Мејер.

ПАРТИЗАН: Омеровић, Кљајевић, Спасић, Станојковић, Вујачић, Милорад Бајовић, Богдановић, Ђурђевић (од 70. Миодраг Бајовић), Ђуровски, Милојевић, Шћеповић (од 75. Колб).

Реванш: ПАРТИЗАН - ГРОНИНГЕН 3:1 (1:0)

Београд, 1. новембар 1989.
Стадион Партизана
Гледалаца: 50.000
Судија: Карл Хајнц Тришлер (Немачка)
Стрелци: 1:0 Ђуровски у 16, 1:1, Тен Кате у 80, 2:1 Милојевић у 83. и 3:1 Ђурђевић у 90. минуту.

ПАРТИЗАН: Омеровић, Јевтић (од 63. Колб), Кљајевић, Петрић, Спасић, Станојковић, Милорад Бајовић (од 66. Ђурђевић), Богдановић, Ђуровски , Милојевић, Шћеповић.

ГРОНИНГЕН: Лодевајкс, Боквиг, Куверманс, Ван Дјак, Вилсон, Курман, Рошајн, Синкгравен (од 78. Гролекен), Тен Кате, Екелкамп, Мејер.

УЕФА КУП, ПРВО КОЛО, СЕЗОНА 2006/2007

Прва утакмица: ПАРТИЗАН - ГРОНИНГЕН 4:2 (3:0)

Београд, 14. септембар 2006.
Стадион Партизана
Гледалаца: 10.000
Судија: Роман Лајакус (Летонија)
Стрелци: 1:0 Небојша Маринковић у 4. (из једанаестерца), 2:0 Зајић у 16, 3:0 Небојша Маринковић у 43, 3:1 Фледерус у 58, 4:1 Зајић у 90. и 4:2 Суарез у 90+2. минуту.

ПАРТИЗАН: Краљ, Ћирковић, Рнић, Ђорђевић, Ломић, Смиљанић, Зајић, Небојша Маринковић (од 86. Радосављевић), Лазић, Зајић, Миросављевић (од 66. Вукеља), Одита (од 90+3 Босанчић).

ГРОНИНГЕН: Рорда, Силва, Санко, Крујсвијк (од 63. Швејдик), Левченко, Салмон (од 31. Корнелис), Невланд, Ван де Лак (од 73. Суарез), Антоин, Линдгрен, Фледерус.

Реванш: ГРОНИНГЕН - ПАРТИЗАН 1:0 (0:0)

Гронинген, 28. септембар 2006.
Стадион Еуроборг
Гледалаца: 19.097
Судија: Кристијан Балаж (Румунија)
Стрелац: Ван дер Лак у 59. минуту (из једанаестерца)

ГРОНИНГЕН: Рорда, Силва, Санко, Крујсвијк, Ван дер Линден, Лингрен, Ван дер Лак (од 71. Корнелис), Левченко (од 46. Ловре), Суарез (од 60. Салмон), Фледерус, Невланд.

ПАРТИЗАН: Краљ, Рнић, Ђорђевић, Бајић, Ломић, Нађ, Смиљанић, Лазић (од 65. Томић), Зајић, Боја (од 90. Радосављевић), Одита (од 85. Вуклеља).

ЛИГА ЕВРОПЕ, СЕЗОНА 2015/2016

Прво коло: ПАРТИЗАН - АЗ АЛКМАР 3:2 (2:1)

Београд, 17. септембар 2015.
Стадион Партизана
Гледалаца: 12.000
Судија: Данијеле Орсато (Италија)
Стрелци: 1:0 Оумару у 11, 1:1 Ван дер Линден у 34, 2:1 Оумару у 40, 3:1 Живковић у 89, 3:2 Хенриксен у 90+3. минуту.

ПАРТИЗАН: Ж. Живковић, Вулићевић, Балажиц, Фабрисио, Лековић, Брашанац, Бабовић, Јевтовић, А. Живковић (од 90. Нинковић), Оумару (од 83. Илић), Шапоњић (од 66. Божинов).

АЗ АЛКМАР: Рочет, Јохансон, Ван дер Линден, Гувелув, Брежанчић, Ван Оверем (од 63. Соуза), Хенриксен, Риенстра, Хаје (од 73. Мухрен), Јансен (од 73. Танковић), Хупертс.

Коментари / 0

Оставите коментар