Најлуђе 4 године живота Луиса Енрикеа!

Знамо да је каријеру завршио у Барси 2004. Знамо да је тренерским послом почео да се бави у Барси 2008. Али, шта је Енрике радио у међувремену?

Фудбал 25.11.2015 | 22:40
Најлуђе 4 године живота Луиса Енрикеа!

Луис Енрике, човек који је у својој првој сезони на клупи Барселоне освојио "Триплету", а то је постигло само још шест тренера у историји фудбала, рођен је 8. маја 1970. године у Хихону.

О његовом животу, нарочито од 1988. године када је постао фудбалер "Б" тима локалног Спортинга, зна се скоро све.

Енрике је од 1989. до 1991. за први тим Спортинга одиграо 45 утакмица, дао 17 голова и прешао у велики Реал Мадрид, за који је током наредних пет сезона одиграо 213 утакмица и дао 18 голова. Тада је, на запрепрашћење престонице Шпаније, постао тек трећи и до данас последњи фудбалер у 100 и кусур година дугом ривелитету са Барселоном који је прешао директно из Реала у Барсу.

Барса није платила ништа, јер је Енрике искористио тек уведено "Босманово правило" и постао најпознатији играч те године који је направио велики трансфер без пезоса обештећења. Испоставиће се да је у Барси завршио каријеру, 10. августа 2004. године, после 300 утакмица и чак 109 голова за "Блауграну".

"Не бих могао да достигнем ниво који сам сам себи зацртао", рекао је Енрике те године, после сезоне испуњене повредама.

Могао је да продужи уговор са Барселоном и да се врати у Спортинг, али је схватио да не би био фер ни према једнима, ни према другима.

Четири године касније, 18. јуна 2008, прихватио је позив из "Ла Масије" да замени дугогодишњег саиграча Пепа Гвардиолу на челу "Б" екипе Барселоне, јер је Франк Рајкард добио отказ и дошло је било време да Гвариола узме први тим.

Из "Ла Масије" се повукао три године касније, а две године пре истека уговора са Барселоном, тражећи већи и јачи изазов и добио га је у Роми, али ствари нису функционисале у како је било очекивано, па је Енрике тихо напустио "Вечни град" после две сезоне и преузео Селту из Вига, са којом је био прави хит 2013/14. У то време, разочарани радом Херарда Мартина и тужни због судбине која је задесила Гвардиолиног првоизабраног наследника Тита Виљанову, у Барси су се сетили Енрикеа.

Позвани су га, он се вратио и већ у првој сезони освојио све што се освојити може, а ево га и сада најављује нову страховладу у Шпанији и Европи.

Претпостављамо да сте приметили да нешто недостаје. Један период његов живота није поменут. Шта је Енрике радио између 10. августа 2004. и 18. јуна 2008. године? Вероватно никада не бисмо сазнали да није било већ поменутог интервјуа Ћавија Ернандеза за ЕПСН, који смо раније данас објавили.

Ево шта је Ћави испричао о свом бившем тренеру и саиграчу...

У том интервјуу, Ћави је у једном тренутку поменуо Кројфову философију боље познату као "тика-така", па га је аутор упитао да ли се Енрике одрекао тога и решио да промени стил који је Барса гајила у време Рајкарда, Гвардиоле и потом кратко током сезоне у којој је радио покојни Виљанова...

"Не", одговорио је као из топа и потом рекао да је Енрике само прилагодио игру ономе што сада има.

"Пре доласка Месија дуже смо контролисали лопту, имали више пасова, имали више акција, радили смо 'спорије'. Онда се фокус померио на напад, јер је он био ту. А, сада имате Месија, Нејмара и Суареза. Дакле, чим њих тројица добију лопту, креће напад, тако да нема више потребе за толиким поседом лопте. Више има директног атаковања. То је логично. Енрике воли Барсину философију, воли да има посед лопте, да његов тим буде протагониста. Луис је победник. Он је искрен, он је радник, он ради за тим", описао је Ћави због чега видимо нешто другачију Барсу у односу на пре.

Потом је октрио веома занимљиву ствар везану за Енрикеа.

"Он је велики фудбалски навијач. Кад је завршио каријеру, прво што је урадио је пут око света на највеће дербије планете. Ишао је сам".

Заиста?

"Да, урадио је то. Носио је шал и капу и ретко ко га је препознавао. Када будем имао времена, волео бих да и сам урадим то исто, али мислим да би ме жена 'убила'. Можете ли да замислите? 'ОК, ти остани код куће са бебом ова три дана, а ја идем да гледам Ливерпул против Евертона'", причао је са осмехом.

Сигурни смо да међу вама који ово читају има занесењака који су баш о таквом одмору маштали: Спакујеш ствари у ранац, пасош, сву уштеђевину и кренеш: Селтик – Ренџерс, Ливерпул – Евертон, Севиља – Бетис, Бока – Ривер, Фламенго – Флуминензе, Видад – Раџа, Панатинаикос – Олимпијакос, Фенербахче – Галатасарај, Спартак – ЦСКА, итд, итд.

Коментари / 0

Оставите коментар