Najluđe 4 godine života Luisa Enrikea!

Znamo da je karijeru završio u Barsi 2004. Znamo da je trenerskim poslom počeo da se bavi u Barsi 2008. Ali, šta je Enrike radio u međuvremenu?

Fudbal 25.11.2015 | 22:40
Najluđe 4 godine života Luisa Enrikea!

Luis Enrike, čovek koji je u svojoj prvoj sezoni na klupi Barselone osvojio "Tripletu", a to je postiglo samo još šest trenera u istoriji fudbala, rođen je 8. maja 1970. godine u Hihonu.

O njegovom životu, naročito od 1988. godine kada je postao fudbaler "B" tima lokalnog Sportinga, zna se skoro sve.

Enrike je od 1989. do 1991. za prvi tim Sportinga odigrao 45 utakmica, dao 17 golova i prešao u veliki Real Madrid, za koji je tokom narednih pet sezona odigrao 213 utakmica i dao 18 golova. Tada je, na zapreprašćenje prestonice Španije, postao tek treći i do danas poslednji fudbaler u 100 i kusur godina dugom rivelitetu sa Barselonom koji je prešao direktno iz Reala u Barsu.

Barsa nije platila ništa, jer je Enrike iskoristio tek uvedeno "Bosmanovo pravilo" i postao najpoznatiji igrač te godine koji je napravio veliki transfer bez pezosa obeštećenja. Ispostaviće se da je u Barsi završio karijeru, 10. avgusta 2004. godine, posle 300 utakmica i čak 109 golova za "Blaugranu".

"Ne bih mogao da dostignem nivo koji sam sam sebi zacrtao", rekao je Enrike te godine, posle sezone ispunjene povredama.

Mogao je da produži ugovor sa Barselonom i da se vrati u Sporting, ali je shvatio da ne bi bio fer ni prema jednima, ni prema drugima.

Četiri godine kasnije, 18. juna 2008, prihvatio je poziv iz "La Masije" da zameni dugogodišnjeg saigrača Pepa Gvardiolu na čelu "B" ekipe Barselone, jer je Frank Rajkard dobio otkaz i došlo je bilo vreme da Gvariola uzme prvi tim.

Iz "La Masije" se povukao tri godine kasnije, a dve godine pre isteka ugovora sa Barselonom, tražeći veći i jači izazov i dobio ga je u Romi, ali stvari nisu funkcionisale u kako je bilo očekivano, pa je Enrike tiho napustio "Večni grad" posle dve sezone i preuzeo Seltu iz Viga, sa kojom je bio pravi hit 2013/14. U to vreme, razočarani radom Herarda Martina i tužni zbog sudbine koja je zadesila Gvardiolinog prvoizabranog naslednika Tita Viljanovu, u Barsi su se setili Enrikea.

Pozvani su ga, on se vratio i već u prvoj sezoni osvojio sve što se osvojiti može, a evo ga i sada najavljuje novu strahovladu u Španiji i Evropi.

Pretpostavljamo da ste primetili da nešto nedostaje. Jedan period njegov života nije pomenut. Šta je Enrike radio između 10. avgusta 2004. i 18. juna 2008. godine? Verovatno nikada ne bismo saznali da nije bilo već pomenutog intervjua Ćavija Ernandeza za EPSN, koji smo ranije danas objavili.

Evo šta je Ćavi ispričao o svom bivšem treneru i saigraču...

U tom intervjuu, Ćavi je u jednom trenutku pomenuo Krojfovu filosofiju bolje poznatu kao "tika-taka", pa ga je autor upitao da li se Enrike odrekao toga i rešio da promeni stil koji je Barsa gajila u vreme Rajkarda, Gvardiole i potom kratko tokom sezone u kojoj je radio pokojni Viljanova...

"Ne", odgovorio je kao iz topa i potom rekao da je Enrike samo prilagodio igru onome što sada ima.

"Pre dolaska Mesija duže smo kontrolisali loptu, imali više pasova, imali više akcija, radili smo 'sporije'. Onda se fokus pomerio na napad, jer je on bio tu. A, sada imate Mesija, Nejmara i Suareza. Dakle, čim njih trojica dobiju loptu, kreće napad, tako da nema više potrebe za tolikim posedom lopte. Više ima direktnog atakovanja. To je logično. Enrike voli Barsinu filosofiju, voli da ima posed lopte, da njegov tim bude protagonista. Luis je pobednik. On je iskren, on je radnik, on radi za tim", opisao je Ćavi zbog čega vidimo nešto drugačiju Barsu u odnosu na pre.

Potom je oktrio veoma zanimljivu stvar vezanu za Enrikea.

"On je veliki fudbalski navijač. Kad je završio karijeru, prvo što je uradio je put oko sveta na najveće derbije planete. Išao je sam".

Zaista?

"Da, uradio je to. Nosio je šal i kapu i retko ko ga je prepoznavao. Kada budem imao vremena, voleo bih da i sam uradim to isto, ali mislim da bi me žena 'ubila'. Možete li da zamislite? 'OK, ti ostani kod kuće sa bebom ova tri dana, a ja idem da gledam Liverpul protiv Evertona'", pričao je sa osmehom.

Sigurni smo da među vama koji ovo čitaju ima zanesenjaka koji su baš o takvom odmoru maštali: Spakuješ stvari u ranac, pasoš, svu ušteđevinu i kreneš: Seltik – Rendžers, Liverpul – Everton, Sevilja – Betis, Boka – River, Flamengo – Fluminenze, Vidad – Radža, Panatinaikos – Olimpijakos, Fenerbahče – Galatasaraj, Spartak – CSKA, itd, itd.

Komentari / 0

Ostavite komentar