Крећу консултације о новом Закону о раду

Влада Републике Српске усвојила је јуче радну верзију новог закона о раду, која ће бити достављена социјалним партнерима са којима ће у наредном периоду бити обављене консултације, саопштено је јуче из владиног Бироа за односе с јавношћу.

Република Српска 24.11.2015 | 11:13
Крећу консултације о новом Закону о раду

У Влади јуче нису жељели да дају више детаља о новом закону о раду наводећи да ће о томе данас говорити.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је недавно у интервјуу "Гласу Српске" да је радном верзијом новог закона о раду предвиђено повећање минималне плате, као и поједностављење процеса отпуштања радника у случају тежих повреда радних обавеза.

Он је истакао да ће права трудница бити боље заштићена, а да ће колективни уговори бити ограничени на три године. Новим законом предвиђено је да рад на одређено траје до пет година, док према актуелном закону тај рад може бити до 24 мјесеца. Такође, одређена права из колективног уговора требало би да буду унесена у закон, а једно од тих права је минули рад.

Влада би у току ове седмице требало да одржи и састанак са социјалним партнерима који ће изнијети своје мишљење у вези са овом верзијом закона о раду.

Послодавци и синдикат у протеклом периоду нису успјели да постигну договор у вези са новим законским рјешењем, а већ сада је јасно да одређена рјешења која су понуђена неће наићи на одобравање ни код једних, ни код других.

Влада је јуче на радно-консултативној сједници разматрала и радну верзију Економске политике за 2016. годину, која је полазна основа за циљеве и политике у наредној години, а разматран је и преднацрт закона о државним службеницима и преднацрт закона о руководећим службеницима у републичким органима управе.

Локална самоуправа

Влада Републике Српске јуче је упозната са Нормативним оквиром за систем локалне самоуправе - нови концепт који подразумијева доношење измјена Закона о локалној самоуправи и Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединица локалне самоуправе, које ће разматрати на једној од сљедећих сједница.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

рс

24.11.2015 10:22

Која влада, који министри. Јад и биједа, сиромасни, гладни, незадовољни градјани. Ко нам кроји судбину, кретени, лопови, хостаплери. Марс напоље. Сјасите са ледја ових постених људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

24.11.2015 10:39

А ти поштен и радан само на интернету!

Name

Василије

24.11.2015 10:49

Ре за Дарко А ти поштен и радан???

Name

дејанпд

25.11.2015 08:35

М..у им њихову, најбоље да Пробни рад траје 40 година, требају прво размислити цему слузи Уговор на одредјено, па на основу тих ситуација тако и одлуцити, ваљда треба размисљати о потросњи, да би напунили буџет, која це банка дати кредит некоме ко продузава Уговор на свака три мјесеца?

ОДГОВОРИТЕ