Kreću konsultacije o novom Zakonu o radu

Vlada Republike Srpske usvojila je juče radnu verziju novog zakona o radu, koja će biti dostavljena socijalnim partnerima sa kojima će u narednom periodu biti obavljene konsultacije, saopšteno je juče iz vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Republika Srpska 24.11.2015 | 11:13
Kreću konsultacije o novom Zakonu o radu

U Vladi juče nisu željeli da daju više detalja o novom zakonu o radu navodeći da će o tome danas govoriti.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je nedavno u intervjuu "Glasu Srpske" da je radnom verzijom novog zakona o radu predviđeno povećanje minimalne plate, kao i pojednostavljenje procesa otpuštanja radnika u slučaju težih povreda radnih obaveza.

On je istakao da će prava trudnica biti bolje zaštićena, a da će kolektivni ugovori biti ograničeni na tri godine. Novim zakonom predviđeno je da rad na određeno traje do pet godina, dok prema aktuelnom zakonu taj rad može biti do 24 mjeseca. Takođe, određena prava iz kolektivnog ugovora trebalo bi da budu unesena u zakon, a jedno od tih prava je minuli rad.

Vlada bi u toku ove sedmice trebalo da održi i sastanak sa socijalnim partnerima koji će iznijeti svoje mišljenje u vezi sa ovom verzijom zakona o radu.

Poslodavci i sindikat u proteklom periodu nisu uspjeli da postignu dogovor u vezi sa novim zakonskim rješenjem, a već sada je jasno da određena rješenja koja su ponuđena neće naići na odobravanje ni kod jednih, ni kod drugih.

Vlada je juče na radno-konsultativnoj sjednici razmatrala i radnu verziju Ekonomske politike za 2016. godinu, koja je polazna osnova za ciljeve i politike u narednoj godini, a razmatran je i prednacrt zakona o državnim službenicima i prednacrt zakona o rukovodećim službenicima u republičkim organima uprave.

Lokalna samouprava

Vlada Republike Srpske juče je upoznata sa Normativnim okvirom za sistem lokalne samouprave - novi koncept koji podrazumijeva donošenje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave, koje će razmatrati na jednoj od sljedećih sjednica.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

rs

24.11.2015 10:22

Koja vlada, koji ministri. Jad i bijeda, siromasni, gladni, nezadovoljni gradjani. Ko nam kroji sudbinu, kreteni, lopovi, hostapleri. Mars napolje. Sjasite sa ledja ovih postenih ljudi.

ODGOVORITE
Name

Darko

24.11.2015 10:39

A ti pošten i radan samo na internetu!

Name

Vasilije

24.11.2015 10:49

Re za Darko A ti pošten i radan???

Name

dejanpd

25.11.2015 08:35

M..u im njihovu, najbolje da Probni rad traje 40 godina, trebaju prvo razmisliti cemu sluzi Ugovor na odredjeno, pa na osnovu tih situacija tako i odluciti, valjda treba razmisljati o potrosnji, da bi napunili budžet, koja ce banka dati kredit nekome ko produzava Ugovor na svaka tri mjeseca?

ODGOVORITE