Они су прије Голден Стејта почели са 15-0...!

Само два НБА тима успела су да крену у сезону подједнако моћно као Голден Стејт ове сезоне. Оба су играла у прошлом веку.

Кошарка 24.11.2015 | 18:20
Они су прије Голден Стејта почели са 15-0...!

Где је стао прошлог пролећа, Голден Стејт је наставио ове јесени.

Стеф Кари и његови незаустављиви "ратници" нанизали су 15 тријумфа у исто толико утакмица и редом чистили пред собом Њу Орлеанс, Хјустон, па опет Њу Орлеанс, Мемфис, Клиперсе, Денвер, Сакраменто, Детроит, па опет Мемфис, а затим и Минесоту, Бруклин, Торонто, још једном Клиперсе, па Чикаго и прошле ноћи Денвер.

"Направили смо огроман успех. Очигледно је да нисмо могли да замислимо бољи почетак сезоне. На крају прошле смо освојили титулу, а сада смо везали 15 победа", рекао је МВП Стеф Кари прошле ноћи.

Да ли се у историји НБА лиге догодило да неко крене у такмичарску годину скором 15-0? Јесте, два пута.

У сезони 1948/49, Вашингтон Капитолси су под легендарним тренером Редом Оербахом почели са 15 победа, а у последњој деценији прошлог века, у сезони 1993/94, то су успели и Хјустон Рокитси.

Петорка Кени Смит, Вернон Максвел, Роберт Ори, Отис Торп и Хаким Олајџувон је, на челу са тренером Рудијем Томљановичем и резервистима Семом Каселом, Метом Булардом, Мариом Елијем и осталима такође почела годину са скором 15-0.

Први пораз те сезоне Хјустон је доживео од Атланте, па је онда победио у још седам утакмица, за феноменалан скор 22-1. Недостајала им је само победа од изједначавања успеха Никса (23-1), из сезоне 1969/1970, што је најбољи почетни низ са једним доживљеним поразом.

Томљановичев састав дочекао је плеј-оф са скором 58-24, а у једном тренутку је доживео и четири узастопна пораза.У доигравању су редом пред Хјустоном падали Портланд (3:1), Финикс Чарлса Барклија (4:3) и Јута (4:1), а прва титула у историји франшизе из Тексаса освојена је у незаборавном финалу против Њујорк Никса (4:3).

Хаким Олајџувон проглашен је те сезоне најкориснијим играчем лиге (испред Дејвида Робинсона и Скотија Пипена), а био је и званично најбољи НБА дефанзивац. Шансу да надмаши досадашње рекордере, Голден Стејт имаће у четвртак, када ће у својој дворани играти против Лејкерса.

"Без обзира на то да ли ћемо оборити тај рекорд или не, наш циљ остаје исти - освајање титуле. Рекорд би био само леп успутни детаљ", рекао је привремени тренер Голден Стејта, Лук Волтон.

Коментари / 0

Оставите коментар