Oni su prije Golden Stejta počeli sa 15-0...!

Samo dva NBA tima uspela su da krenu u sezonu podjednako moćno kao Golden Stejt ove sezone. Oba su igrala u prošlom veku.

Košarka 24.11.2015 | 18:20
Oni su prije Golden Stejta počeli sa 15-0...!

Gde je stao prošlog proleća, Golden Stejt je nastavio ove jeseni.

Stef Kari i njegovi nezaustavljivi "ratnici" nanizali su 15 trijumfa u isto toliko utakmica i redom čistili pred sobom Nju Orleans, Hjuston, pa opet Nju Orleans, Memfis, Kliperse, Denver, Sakramento, Detroit, pa opet Memfis, a zatim i Minesotu, Bruklin, Toronto, još jednom Kliperse, pa Čikago i prošle noći Denver.

"Napravili smo ogroman uspeh. Očigledno je da nismo mogli da zamislimo bolji početak sezone. Na kraju prošle smo osvojili titulu, a sada smo vezali 15 pobeda", rekao je MVP Stef Kari prošle noći.

Da li se u istoriji NBA lige dogodilo da neko krene u takmičarsku godinu skorom 15-0? Jeste, dva puta.

U sezoni 1948/49, Vašington Kapitolsi su pod legendarnim trenerom Redom Oerbahom počeli sa 15 pobeda, a u poslednjoj deceniji prošlog veka, u sezoni 1993/94, to su uspeli i Hjuston Rokitsi.

Petorka Keni Smit, Vernon Maksvel, Robert Ori, Otis Torp i Hakim Olajdžuvon je, na čelu sa trenerom Rudijem Tomljanovičem i rezervistima Semom Kaselom, Metom Bulardom, Mariom Elijem i ostalima takođe počela godinu sa skorom 15-0.

Prvi poraz te sezone Hjuston je doživeo od Atlante, pa je onda pobedio u još sedam utakmica, za fenomenalan skor 22-1. Nedostajala im je samo pobeda od izjednačavanja uspeha Niksa (23-1), iz sezone 1969/1970, što je najbolji početni niz sa jednim doživljenim porazom.

Tomljanovičev sastav dočekao je plej-of sa skorom 58-24, a u jednom trenutku je doživeo i četiri uzastopna poraza.U doigravanju su redom pred Hjustonom padali Portland (3:1), Finiks Čarlsa Barklija (4:3) i Juta (4:1), a prva titula u istoriji franšize iz Teksasa osvojena je u nezaboravnom finalu protiv Njujork Niksa (4:3).

Hakim Olajdžuvon proglašen je te sezone najkorisnijim igračem lige (ispred Dejvida Robinsona i Skotija Pipena), a bio je i zvanično najbolji NBA defanzivac. Šansu da nadmaši dosadašnje rekordere, Golden Stejt imaće u četvrtak, kada će u svojoj dvorani igrati protiv Lejkersa.

"Bez obzira na to da li ćemo oboriti taj rekord ili ne, naš cilj ostaje isti - osvajanje titule. Rekord bi bio samo lep usputni detalj", rekao je privremeni trener Golden Stejta, Luk Volton.

Komentari / 0

Ostavite komentar