Анализа: Новакова година = Лендлова каријера!

Новак Ђоковић је и са финансијског аспекта имао сезону за историју.

Тенис 24.11.2015 | 23:00
Анализа: Новакова година = Лендлова каријера!

Шеснаест одиграних турнира, петнаест финала заредом и 11 титула - од тога три на гренд слем турнирима, шест на турнирима Мастерс 1000 серије и једна на завршном Мастерсу, "АТП Ворлд Тур финалу".

Учинак Новака Ђоковића у 2015. години (82 победе и шест пораза, 93 одсто успешности) стаје у ред са неким од најуспешнијих сезона у историји, рецимо Роџера Федерера 2006, када је Швајцарац уз скор 92-5 освојио 12 титула (три гренд слема и пет Мастерса, укључујући завршни).

Што се тиче финансијске стране, Новак је на најбољи начин искористио тренд повећања наградних фондова, па ће са укупно 21.595.000 долара од успеха на турнирима, за готово 50 одсто надмашити досадашњи рекорд - "жетву" Рафаела Надала из 2013, када је освојио 10 турнира (два гренд слема, пет Мастерса) и инкасирао 14,56 милиона долара.

Од поменутих 21,6 милиона долара, турнирски чекови у збиру дају 18,77 милиона, док ће му преосталих 2.825.000 исплатити АТП, на име разних бонуса (најзначајнији се добија за прво место на АТП листи на крају сезоне).

Поред наставка трке за гренд слем титулама (Федерер 17, Надал 14, Ђоковић 10), следеће године ће се Роџер и Новак индиректно такмичити ко ће први "пробити" границу деветоцифрене зараде на турнирима током читаве каријере.

Швајцарац је са 96,43 милиона долара тренутно у предности, али је Ђоковић серијом тријумфа догурао до 91,22 милиона и ако 2016. буде био бар приближно успешан као током 2015, преузеће примат на том пољу.

Наравно, у врхунском тенису нема гаранција за будућност, нити саиграча да те "чупају" када не иде, као у колективним спортовима. На то је у недељу, после пораза у финалу Лондона, помало душебрижнички указао Федерер.

"У самом врху су мале разлике међу играчима и зато је ова Новакова сезона невероватна. Рафа је то урадио, ја сам то урадио и обојица знамо колико је тешко то поновити. Потребан је огроман труд. Мораш бити физички у форми, без повреда и са максималним менталним фокусом све време. Није то лако, као што понекад делује".

Без обзира на то шта ће бити, Новак Ђоковић је играма, као и зарадом, у 2015. поставио нове стандарде.

Наградни фондови постајаће још већи, али биће потребни континуирани подвизи на терену, како би неко (или он сам) "напао" ових 21,6 милиона долара.

О колико се импресивној своти ради, можда најбоље илуструје податак да су само још деветорица тенисера зарадила толико (или више) од турнирских успеха - у целој каријери!

Осим Федерера и Надала, то су Пит Сампрас, Енди Мареј, Андре Агаси, Давид Ферер, Борис Бекер, Јевгениј Кафељников и Томаш Бердих. Легендарни Иван Лендл у коначном билансу је узео 21,26 милиона долара, Енди Родик 20,64, а иза су и Стефан Едберг, Лејтон Хјуит, Горан Иванишевић...

КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ ДРУГИ?
Тениске премије су релативно мале у односу на новац који се "врти" у америчким професионалним спортовима... Новац за који је Новак морао жестоко да се презноји и освоји готово све што се могло освојити, у бејзбол лиги (МЛБ) је ове сезоне инкасирало чак 25 играча, а у НБА њих седморица (Брајант, Џо Џонсон, Ентони, Хауард, Бош, Пол, Дурент)... Преко 20 милиона долара по сезони могу да зараде и најбољи појединци лиге америчког фудбала (НФЛ), али је тамо структура уговора другачија и суме су само делимично гарантоване.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бошњак

25.11.2015 05:45

Браво КРАЉУ. Да у идучој години будеш исто тако добар, па чак и још бољи.Пуно здравља и успјеха у каријери.

ОДГОВОРИТЕ