Analiza: Novakova godina = Lendlova karijera!

Novak Đoković je i sa finansijskog aspekta imao sezonu za istoriju.

Tenis 24.11.2015 | 23:00
Analiza: Novakova godina = Lendlova karijera!

Šesnaest odigranih turnira, petnaest finala zaredom i 11 titula - od toga tri na grend slem turnirima, šest na turnirima Masters 1000 serije i jedna na završnom Mastersu, "ATP Vorld Tur finalu".

Učinak Novaka Đokovića u 2015. godini (82 pobede i šest poraza, 93 odsto uspešnosti) staje u red sa nekim od najuspešnijih sezona u istoriji, recimo Rodžera Federera 2006, kada je Švajcarac uz skor 92-5 osvojio 12 titula (tri grend slema i pet Mastersa, uključujući završni).

Što se tiče finansijske strane, Novak je na najbolji način iskoristio trend povećanja nagradnih fondova, pa će sa ukupno 21.595.000 dolara od uspeha na turnirima, za gotovo 50 odsto nadmašiti dosadašnji rekord - "žetvu" Rafaela Nadala iz 2013, kada je osvojio 10 turnira (dva grend slema, pet Mastersa) i inkasirao 14,56 miliona dolara.

Od pomenutih 21,6 miliona dolara, turnirski čekovi u zbiru daju 18,77 miliona, dok će mu preostalih 2.825.000 isplatiti ATP, na ime raznih bonusa (najznačajniji se dobija za prvo mesto na ATP listi na kraju sezone).

Pored nastavka trke za grend slem titulama (Federer 17, Nadal 14, Đoković 10), sledeće godine će se Rodžer i Novak indirektno takmičiti ko će prvi "probiti" granicu devetocifrene zarade na turnirima tokom čitave karijere.

Švajcarac je sa 96,43 miliona dolara trenutno u prednosti, ali je Đoković serijom trijumfa dogurao do 91,22 miliona i ako 2016. bude bio bar približno uspešan kao tokom 2015, preuzeće primat na tom polju.

Naravno, u vrhunskom tenisu nema garancija za budućnost, niti saigrača da te "čupaju" kada ne ide, kao u kolektivnim sportovima. Na to je u nedelju, posle poraza u finalu Londona, pomalo dušebrižnički ukazao Federer.

"U samom vrhu su male razlike među igračima i zato je ova Novakova sezona neverovatna. Rafa je to uradio, ja sam to uradio i obojica znamo koliko je teško to ponoviti. Potreban je ogroman trud. Moraš biti fizički u formi, bez povreda i sa maksimalnim mentalnim fokusom sve vreme. Nije to lako, kao što ponekad deluje".

Bez obzira na to šta će biti, Novak Đoković je igrama, kao i zaradom, u 2015. postavio nove standarde.

Nagradni fondovi postajaće još veći, ali biće potrebni kontinuirani podvizi na terenu, kako bi neko (ili on sam) "napao" ovih 21,6 miliona dolara.

O koliko se impresivnoj svoti radi, možda najbolje ilustruje podatak da su samo još devetorica tenisera zaradila toliko (ili više) od turnirskih uspeha - u celoj karijeri!

Osim Federera i Nadala, to su Pit Sampras, Endi Marej, Andre Agasi, David Ferer, Boris Beker, Jevgenij Kafeljnikov i Tomaš Berdih. Legendarni Ivan Lendl u konačnom bilansu je uzeo 21,26 miliona dolara, Endi Rodik 20,64, a iza su i Stefan Edberg, Lejton Hjuit, Goran Ivanišević...

KOLIKO ZARAĐUJU DRUGI?
Teniske premije su relativno male u odnosu na novac koji se "vrti" u američkim profesionalnim sportovima... Novac za koji je Novak morao žestoko da se preznoji i osvoji gotovo sve što se moglo osvojiti, u bejzbol ligi (MLB) je ove sezone inkasiralo čak 25 igrača, a u NBA njih sedmorica (Brajant, Džo Džonson, Entoni, Hauard, Boš, Pol, Durent)... Preko 20 miliona dolara po sezoni mogu da zarade i najbolji pojedinci lige američkog fudbala (NFL), ali je tamo struktura ugovora drugačija i sume su samo delimično garantovane.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

25.11.2015 05:45

Bravo KRALJU. Da u idučoj godini budeš isto tako dobar, pa čak i još bolji.Puno zdravlja i uspjeha u karijeri.

ODGOVORITE