Финансијска дисциплина није задовољавајућа

Главни ревизор Републике Српске Душко Шњегота изјавио је да финансијска дисциплина и поштовање прописа у Српској још нису на задовољавајућем нивоу и да има појединаца који свјесно игноришу препоруке Главне службе за ревизију јавног сектора.

Република Српска 23.11.2015 | 12:00
Финансијска дисциплина није задовољавајућа

Шњегота је навео да су свих 20 негативних ревизорских извјештаја достављени надлежним тужилаштвима и да је Главној служби познато да се по некима од њих спроводе одређене процедуре, али да је рад правосудних институција независан.

"Проблеми су израженији у дијелу јавног сектора гдје ревизија до сада није била присутна или је ревизију проводила спорадично. То се односи на јавна предузећа, подједнако на републичка и локална, и јавне установе са донекле специфичним статусом у систему јавних финансија", рекао је Шњегота за "Глас Српске".

Он је додао да резултати анализа спровођења препорука датих јединицама локалне самоуправе, које је од друге половине године радио посебан ревизорски тим, показују да постоје оне општине и градови који су их у потпуности испоштовали, али и они који нису реализовали ниједну.

"Циљеви су да се јавности понуди информација о поступању ревидираних субјеката, као и да се изврши додатни притисак на њих да предузму све мјере да би повјереним новцем управљали на што ефикаснији и ефективнији начин", рекао је Шњегота.

Према његовим ријечима, проценат потпуне реализације препорука је између 50 и 60 одсто, али се ти подаци углавном односе на републички ниво, док су, са друге стране, подаци за локални ниво власти још неповољнији.

"Када је ријеч о свјесном игнорисању ревизије, видљиво је да и оно постоји од случаја до случаја, али се чини да то ипак није класично игнорисање већ прије резултат мање или више свјесног увјерења појединих руководилаца у јавном сектору да у конкретној ситуацији постоје виши приоритети у односу на реализацију неке препоруке", рекао је Шњегота.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

јадно све и чемерно

23.11.2015 11:41

Господин савјесно ради свој посао за оцјену пет али шта вриједи када дрматори своје тјерају и немају слуха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.11.2015 12:03

Како је могуће да Рафинерија Брод има око 500 милиона КМ дуга и да ради, Пореска ћути? Колико дугују Интеграл, Нискоградња и остале фирме љубимице? Интеграл плаћа минималац да би мање платио за порезе и доприносе, остатак плате зет Праштало исплаћује у кешу. И? Проблем је код великих и блиских власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

23.11.2015 14:28

Па наравно да је могуце да рафинерија не плаца порез, а преко Оптима групе сваке године из рафинерије извуку милијарду марака цистог таx фрее профита. Истразите ко су прави власници и сувласници рафинерије из БиХ па це вам бити јасно. И кредити које је рафинерија подигла из банке која припада Русима који су наводни "власницу" су фризирани, јер је иста обновљена новцима акционара, кад су наводни Руси купили рафинерије. Све је то велика лаз Оног који се за све пита, који се добро уградио у пословање Оптима групе.