Finansijska disciplina nije zadovoljavajuća

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota izjavio je da finansijska disciplina i poštovanje propisa u Srpskoj još nisu na zadovoljavajućem nivou i da ima pojedinaca koji svjesno ignorišu preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Republika Srpska 23.11.2015 | 12:00
Finansijska disciplina nije zadovoljavajuća

Šnjegota je naveo da su svih 20 negativnih revizorskih izvještaja dostavljeni nadležnim tužilaštvima i da je Glavnoj službi poznato da se po nekima od njih sprovode određene procedure, ali da je rad pravosudnih institucija nezavisan.

"Problemi su izraženiji u dijelu javnog sektora gdje revizija do sada nije bila prisutna ili je reviziju provodila sporadično. To se odnosi na javna preduzeća, podjednako na republička i lokalna, i javne ustanove sa donekle specifičnim statusom u sistemu javnih finansija", rekao je Šnjegota za "Glas Srpske".

On je dodao da rezultati analiza sprovođenja preporuka datih jedinicama lokalne samouprave, koje je od druge polovine godine radio poseban revizorski tim, pokazuju da postoje one opštine i gradovi koji su ih u potpunosti ispoštovali, ali i oni koji nisu realizovali nijednu.

"Ciljevi su da se javnosti ponudi informacija o postupanju revidiranih subjekata, kao i da se izvrši dodatni pritisak na njih da preduzmu sve mjere da bi povjerenim novcem upravljali na što efikasniji i efektivniji način", rekao je Šnjegota.

Prema njegovim riječima, procenat potpune realizacije preporuka je između 50 i 60 odsto, ali se ti podaci uglavnom odnose na republički nivo, dok su, sa druge strane, podaci za lokalni nivo vlasti još nepovoljniji.

"Kada je riječ o svjesnom ignorisanju revizije, vidljivo je da i ono postoji od slučaja do slučaja, ali se čini da to ipak nije klasično ignorisanje već prije rezultat manje ili više svjesnog uvjerenja pojedinih rukovodilaca u javnom sektoru da u konkretnoj situaciji postoje viši prioriteti u odnosu na realizaciju neke preporuke", rekao je Šnjegota.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

jadno sve i čemerno

23.11.2015 11:41

Gospodin savjesno radi svoj posao za ocjenu pet ali šta vrijedi kada drmatori svoje tjeraju i nemaju sluha.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.11.2015 12:03

Kako je moguće da Rafinerija Brod ima oko 500 miliona KM duga i da radi, Poreska ćuti? Koliko duguju Integral, Niskogradnja i ostale firme ljubimice? Integral plaća minimalac da bi manje platio za poreze i doprinose, ostatak plate zet Praštalo isplaćuje u kešu. I? Problem je kod velikih i bliskih vlasti.

ODGOVORITE
Name

bluka

23.11.2015 14:28

Pa naravno da je moguce da rafinerija ne placa porez, a preko Optima grupe svake godine iz rafinerije izvuku milijardu maraka cistog tax free profita. Istrazite ko su pravi vlasnici i suvlasnici rafinerije iz BiH pa ce vam biti jasno. I krediti koje je rafinerija podigla iz banke koja pripada Rusima koji su navodni "vlasnicu" su frizirani, jer je ista obnovljena novcima akcionara, kad su navodni Rusi kupili rafinerije. Sve je to velika laz Onog koji se za sve pita, koji se dobro ugradio u poslovanje Optima grupe.