Мектић: Усвојити нови антитерористички закон

БиХ мора да има чвршће механизме и бољу координацију у борби против тероризма, рекао је у програму телевизије ОБН, министар безбиједности БиХ Драган Мектић. У том смислу, потребно је усвојити нови антитерористички закон, који ће безбиједносним и правосудним агенцијама пружити више овлашћења, сматра Мектић.

Босна и Херцеговина 23.11.2015 | 07:35
Мектић: Усвојити нови антитерористички закон

“Не можемо са овим полицијским овлаштењима, са оваквим овлаштењима обавјештајне агенције, па ако хоћете и Тужилаштва одговорити овом изазову и овим проблемима. Ми морамо створити механизме да у случају веће терористичке пријетње или неког већег терористичког акта имамо ситуацију да можемо на одређеном подручју прогласити ванредно стање и дати додатна полицијска овлаштења”, рекао је Мектић.

“Не можемо у кривично-процесном смислу на исти начин третирати и неку најситнију обичну крађу или неко лакше кривично дјело и најтеже облике тероризма”, додао је министар безбиједности БиХ.

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Мики и

22.11.2015 16:21

Тако је Мектицу али онда се појави Додик и каже да је то пренос надлежности а познато је да се против тероризма не боре мјесне заједнице него са нивоа државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

22.11.2015 17:16

Не треба нови закон ндго прави људи!

Name

доста шупље

22.11.2015 19:42

Уопште не треба нови Закон! Закон о кривичном поступку БиХ, као и кривична законодавства ентитета дају сасвим довољан правни оквир за борбу против свих врса најтежих кривичних дјела, па самим тиме и тероризма. Ова иницијатива ме подсјећа на стару комунистичку праксу, а то је када не желиш несто да рјешиш ти формирај радну групу. Чиста демагогија и да се остави утисак да се нешто ради. Не требају нам нови закони, требају нам нови људи који су спремни да свом силином примјене исте. То нама треба министре!

Name

одлицан приједлог

22.11.2015 21:38

Тако је. Не треба Додику дозволити да задрзи надлезности МУП-а. Све на дрзавни ниво. Поздрављам иницијативу.

Name

цоби

22.11.2015 22:21

Које дрзаве???

Name

Драган

22.11.2015 23:14

Само да имењак не одустане од процесуирања афера.

Name

Анти

23.11.2015 10:15

У овој држави се направи ЗАКОН а спроводе га људи који до тада нису поштовали ни оне законе прије тог закона. Проблем у БиХ су нестручни, необразовани, кадрови, ткз. полтрони који су постављани по политичкој а не по стручној линији. БиХ мора да доживи болну али стварну Реформу правосуђа и Полиција. У тим институцијама треба да раде способни, поштени и уско стручно образовани људи.

Name

Р.Ранковиц

22.11.2015 17:45

Какве пријетње у бакраци. Све су то лоповске игре запада којима се изгледа не види крај,на све су спремни цак и свој народ излозити опасностима само да би остварили оно сто су наумили. Узму једну државу коју желе за свој циљ и назову је криминалном државом. Онда фино лијепо направе хаос међу цивилним становништвом да би онда тај народ тразио међународне санкције и међународне снаге за интервенцију! Па онда сире лажи исценирају неки напад као сто је то сад и Францкуска урадила да би на основу тих лази доцепала се тудјих ресурса и после тога коначно усла у ту државу да успостави контролу над њом. И онда изнесу све ресурсе из те државе и присвоје их. И онда понављај овај поступак толико често док све државе које се супротстављају послушности не буду поробљене. Боли њих брига, они не воде рачуна о људским животима осим о властитим, а за пропагирање користе медије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе С.

22.11.2015 18:35

У праву сте министре, неопходан је нови закон да се у кривично~процесном смислу може ефикасније борити против тероризма. Мишљења сам да већа овлаштења треба дати Обавјештајно безбједносној агенцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.11.2015 19:55

Мислиш на ову у којој раде кретени који бацају топовске ударе по тунелима. Или ову у којој раде репови из АИД-а.

Name

Тачно

22.11.2015 20:08

Умјесто што бацају петарде по тунелима, треба им дати овлаштења да могу бацати бомбе!

Name

оx

22.11.2015 20:15

А ти да будеш замјеник минстра!

Name

зивот је борба

22.11.2015 21:36

Ма не би било лосе неку нову полицијску агенцију на дрзавном нивоу направити која би се само бавила тероризмом и превенцијом од тероризма са једно три до цетри директора, са једно пет до шест регионалних канцеларија и једно хиљаду запослених. И наравно да не заборавим у Тужилаштво БиХ одмах запослити педесет тузиоца, исто толико истразитеља, секретарица, купити стотину аудија и онда се вец лаксе мозе борити против теротизма.

Name

Михаило Микић

22.11.2015 21:43

Ђорђе, ако мислиш да већа овлашћења треба дати обавештајној и безбедносних агенцији чији чланови бацају петарде по тунелума У Мостару са намјером да тако код народа изазову што већу панику и пометњу онда грубо грешиш. Терористички напади муслимана по свијету служе само Тајним владарима из сенке да они преко слуга својих у име безбједности грађана укину преостале слободе код свих народа. Умјесто тога ја сматрам да законе нетреба пооштравсти већ само боље у свакодневној пракси примењивати. Г. Ранковића је дао за јавност свој коментар у коме тачно износи своје мишљење о терористичким "претњама" које потврђује и догађај У Мостару где је човјек из безбедносне агенције бацио петарду да би са основи тога И догађаја У Паризу Г. Мектић могао сада оправдано да тражи "усвајање новог терористичког закона." НАРОДЕ НЕМОЈТЕ ДА БУДЕТЕ ОВЦЕ ЗА ШИШАЊЕ ВЕЋ ПРЕУЗМИТЕ САДА ДОК ЈОШ МОЖЕТЕ СВОЈУ СУДБИНУ И БУДУЋНОСТ У СВОЈЕ РУКЕ! СУТРА ЋЕ БИТИ ИДУВИШЕ КАСНО!

Name

мики

22.11.2015 22:22

Мислис на оног Алијиног сто је доводио мудзахедине?хехе

Name

Кобра

22.11.2015 23:11

Волио би знати знас ли ти уопсте каква сада овластења има ОБА

Name

Игор

23.11.2015 02:17

Овима сто петарде бацају ?

Name

сејо

22.11.2015 19:24

Браво, министре! Само држава Босна и Херцеговина се може борити против тероризма а не ентитети. Већа овлашћења треба дати државним агенцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анти

22.11.2015 19:33

Моје је мишљење да никаквим законским промјенама неће доћи до некакве спектакуларне борбе против тероризма. Сматрам да је данашње законско рјешење сасвим солидно да се борба против тероризма води без икаквих препрека. Проблем је у КАДРОВСКИМ РЈЕШЕЊИМА. За борбу против тероризма морате имати образоване људе и људе који имају у букавлном смислу МУ*А да се у тај вид борбе упусте. Ми данас имамо кадрове који примају астрономске плате и који се беоје упитати неког потенцијалног терористу како се зове а камо ли да му траже личну карту или да га сваки дан доводе и контролишу. Ту лежи проблем. У институцијама су лоши кадрови, постављани по политичкој линији, углавном полтрони који ништа не вриједе. те политичке полтроне треба одмах одпустити, спровести јавни конкурс и на објективан начин изабрати људе који имају одговарајућу стручну спрему и јуначко срце да се боре против терориста. Док се то не уради, убијаће нас терористи као зечеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

22.11.2015 19:58

Треба усвојити вашу оставку министре. И овај догађај ће бити стављен адакта, као и напад на Вучића само да се не би пореметио коалициони однос на нивоу БиХ. Вама је већи проблем Додик и СНСД од било којег другог проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БПЦ

22.11.2015 20:57

Дал је то проблем Мектицу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.11.2015 22:39

Не заборавите афере због тероризма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

23.11.2015 04:09

Закон је више него добар и прецизан, потребни су људи који ће закон проводити! У суду треба да раде СУДИЈЕ, у тужилаштву ТУЖИОЦИ, у полицији ПОЛИЦАЈЦИ! 20 година у БиХ немају право гласа грађани који не желе да припадају једном од ТРИ ТОРА, образовани људи који не желе да се продају за литар ракије, или врећу брашна! Људи који (као свугдје у нормалним земљама) желе да живе нормалним животом, и брину се за своју породицу, и своју државу!!! Полицајци не требају крсне славе, нити да клањају за вријеме радног времена (то је приватна ствар, иза затворених кућних врата)! ЗАПОСЛЕНОГ, СИТОГ, СРЕТНОГ ЧОВЈЕКА НЕ МОЖЕШ НАГОВОРИТИ ДА БАЦА БОМБЕ ПО КОМШИЛУКУ, МОЖЕШ САМО ОЧАЈНЕ, ЉУДЕ БЕЗ БУДУШНОСТИ И ПЕРСПЕКТИВЕ... Сви би ви продали своје дијете за фотељу, бандо лоповска!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

23.11.2015 07:17

Праве људе ставите са бироа који имају м... пустите законе, дошло је вријеме да ови коју раде у државним институцијама иду на биро а да раде они који хоће.

Name

Радоман

23.11.2015 12:35

Гледао сам јуче емисију на ОБН телевизији и морам примјетити да је туга ко нам је министар,па човјек не зна да прича,шта год га је Дјаковић питао он је замуцкивао.Ја се извињавам госп.Мектићу ако ви имате говорну ману,али ништа вас нисам разумио.Заиста ми није јасно по ком критеријуму су вас поставили за министра.Жалосно гдје су млади кадрови из Савеза за промјене попут Вукоте Говедарице,Огњена Тадића,Маринка Божовића,Боје Гашановића,Дарке Бабаља.....Па ви ми заиста не уљевате повјерење.Добро је водитељ емисије на крају рекао,јер нисте знали одговор ни на једно конкретно питање..."Госп.министре народ ће се само у Бога драгог уздати да неће бити нових терористичких напада".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.11.2015 15:38

Не ради се о говорној већ о интелектуалној мани.