Контраверзе око инцидента у Салаковцу

Тужилац Тужилаштва ХНК Маја Ћишић оштро је демантовала неке од сарајевских портала који су објавили да је у тунелу Салаковац Златко Хумо, запослен у Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ (ОСА), у петак око 17.30 сати бацио петарду испред возила у којем се налазио генарал пуковник Анто Јелеч. Ћишић каже "да није утврђено о којем је пиротехничком средству ријеч јер су вјештачења још у току".Златко Хумо запослен у Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ признао је да је бацио пиротехничко средство у тунелу Салаковац које је експлодирало испред возила у којем је био начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч, објавили су федерални медији.

Босна и Херцеговина 22.11.2015 | 14:45
Контраверзе око инцидента у Салаковцу

Такође неки сарајевски портали су навели тврдњу тужитељке Ћишић да у тунелу није остао кратер, што је она такође демантовала истичући како су, након што је бачено то пиротехничко средство, остала одређена оштећења у тунелу, односно на тротоару тунела.

Експлозија у тунелу

Потврдила је да је осумњичени Златко Хумо, који је признао почињење овог кривичног дјела, које је оквалификовано као изазивање опште опасности, пиротехничко средство из Опел Астре у покрету бацио приликом изласка из тунела.

"Међутим, експлозија се десила у тунелу. Случајност је била да се у том тренутку баш иза Опел Астре налазило возило у којем је био генерал", казала нам је Ћишић.

Неки сарајевски портали су објавили да је Ћишић напоменула да „ни у једном тренутку није био угрожен било чији живот, а посебно не живот генерала Јелеча", што је тужитељка у изјави за „Аваз" најоштрије демантовала.

"Изазивање опште опасности и елементи тог дјела управо указују да је угрожен живот и људи и имовине већег опсега. Ја да сам возила у том моменту можда бих пустила волан, можда бих се препала, разумљиво, па би настрадала. Мислим свакако је био угрожен, али истрагом је до сад утврђено да осумњичени није имао намјеру да угрози баш живот генерала Јелеча. Није било намјере да изврши некакав атентат на генерала а свакако да је самим тим чином бацања те направе угрозио свачији живот", потцртала је Ћишић.

Никога не штите

Истакла је како не жели да се у јавности створи дојам да Тужилаштво или МУП ХНК желе некога заштити у овом случају.
"Зато ја апелујем на вас да саопштите да ја апсолутно не мислим никога заштитити и осумњичени ће сносити све посљедице и што се тиче Тужилаштва он ће бити кажњен сигурно адекватно. Само је истина да он није имао намјеру да угрози генералов живот односно то није био терористички напад. Да је утврђено да је имао намјеру наравно да би то добило неке друге димензије", казала је Ћишић.

Нагласила је да се истрага, која се од петка навече интензивно врши, наставља те да су П.А. и М.А., који су се с Хумом налазили у Опел Астри, испитани у својству свједока те да они нису осумњичени.

Хумо, који је син Есада Хуме, бившег министра привреде из Странке за БиХ у Влади Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК), ратног мостарског команданта и некадашњег шефа АИД-а за Херцеговину, није управљао Опел Астром већ је био сапутник у овом возилу.

Извор: Дневни Аваз

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

рок је крив за све и рокерска дрзава

22.11.2015 11:49

Златко је један "растројени рокер" и њему и осталим "растројени рокерима" не треба придавати пуно пажње. Подсјећам да су и нападачи у Бугојну, Зворнику, Сарајеву на амбасаду САД и Рајловцу такоде били склони слушању рокенрола и тешког хеви метала тако да су урадили оно што су урадили под утицајем те грозне музике. Ко год мисли другачије злонамеран је, а ако не верује нека пита Бакира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокер

22.11.2015 15:47

Ја не мислим тако! Окривити музику за терористичке акције је у најмању руку болесно! Ако се и један музички правац успротивио рату онда је то роцк&ролл! Лијечи се...

Name

рокеру

22.11.2015 16:43

...па колики је твој ИQ аааааааааа....земљо отвори се. БАЊА ЛУКА

Name

ХЕРЦЕГОВКА

22.11.2015 16:50

Рокеру је мозак страдао од буке.

Name

рок је крив за све и рокерска дрзава

22.11.2015 20:00

Ако нисте схватили сарказам у овом посту и наслову имена који сам користио, онда сигурно нешто није уреду са вашим ИQ-ом. Референце према року су биле под наводницима. Сваки пут послије било ког терористичког напада сарајевска штампа оправдава изврсиоца напада или да је рокер или да је сколон дрогама. До сада нити једном нису осудили напад и назвали га правим именом. Тешко земљи у којој живимо, како са онима који оправдавају овакве нападе, тако и са онима који не користе свој мозак.

Name

Драган

22.11.2015 11:58

Заиграли се ови са кратким фитиљом, а штити их униформа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

22.11.2015 13:17

Следи мало тишине а онда напредовање у служби починиоцу.

Name

Микаило

22.11.2015 15:57

Ово је проклето тацно. Прво мало галаме а онда као да се ниста није догодило. Ово је таква дрзава, не мозе ни овај слуцај бити изузетак.

Name

драган

22.11.2015 12:05

ја сам мислио да је обавјештајно-безбједносна агенција озбиљна служба, кад оно тамо као обданиште. Бацају петарде.... или то можда није била петарда... ко зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обданисте

22.11.2015 12:32

Али право обданисте. додји у Бањалуку , имас 2,3 оперативца остало су п.....е са знацкама. Њима не би дао 2 овце да цувају. Једну би појели друга би побјегла.Постоји могуцност и да би се неко од цобана заљубио у овцу.

Name

марко самардзиц

22.11.2015 12:32

Ста је цудно кад су запослени с колца И конопца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

22.11.2015 12:33

Жалосно је ко све добија посао у државним службама, а млади паметни људи морају преко границе да беже од будала из БиХ. Ово је очигледно да је човек примљен преко везе али наравно нико неће реаговати јер то више никог и не занима. Некако смо се навикли да нам је све преко везе. У ред преко везе, код доктора преко везе, у школу преко везе али једног дана ћемо сви пропасти заједно преко везе. У ГРОБ ЈЕДИНО МОЗЕМО НОСИТИ УСПОМЕНЕ, ЈЕДИНО ЈЕ ТО ПРАВЕДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПИРИЦ

22.11.2015 12:34

Па колико знам ову слузбу надзире Спириц,а син му тамо ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

22.11.2015 13:05

Какве везе има Спириц са овим текстом, а поготово његов син. Дај висе ста лупате глупости, то сто невидис озбиљност овог догадјаја је твој проблем, јер ово је сувисе озбиљно дјело. Замислите да је ауто генерала налетило и у том моменту експлодирала направа, која би реакција била возаца била, у тунелу, при брзини од сигурно 70 кмх, сигуран удес, са теским посљедицама. Јел мислис да би насли, фрагменте од топ.удара , никад и било би саобрацајна незгода. Колико непознајте и дајте неозбиљне констатације на овако озбиљне догадјаје. Нек је Бог нама на помоци са овим људима.

Name

ХЕРЦЕГОВКА

22.11.2015 13:10

Ето, једва сазнадошмо име, и то само једнога ђилкоша. Али смо врло брзо обавјештени да "екипа" није повезана с тероризмом. Ко зна, можда је ово нова мода обиљежавања Дана жалости. Надам се да јавност неће допустити да овај кретен остане у служби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момак са два факултета

22.11.2015 13:14

трази посао у ОСА-ОБА БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.11.2015 13:55

Може ако ти у ОБА ради тата с тим да је бивши комндант, па бивши министар итд.и да је случајно члан СДА.

Name

Александар Нн.

22.11.2015 13:15

Освета лоших ђака што би рекао профа Зец. Јадно је и тужно ко све ради на важним мјестима и то ће нам доћи на наплату врло брзо. Све што дуже овако траје дубље ћемо пасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

22.11.2015 13:50

Јао, што се тужитељица насекирала. Па како она зна шта је у починитељевој глави. Или јој је довољна само његова ријеч.Чуј, тужитељство ХНК. Зна ли ико шта су то они икада расвијетлили. Па њихов бивши шеф Мехмедбашић је феномен, чак и на овим просторима, када је у питању нерад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапослени омладинац

22.11.2015 14:14

Туго моја.И овакви данас раде у дрзавним слузбама?!'!?!Ооооооо униформо,на ста си спала,ко те све данас облаци и блати?!?!?!Колико постених момака и дјевојака културних,из цеститих породица не мозе да ради ни на биједним аутопраоницама и маркетима,а дебили који не знају простопросирену реценицу саставити раде у органима дрзавним?!?!?!Какви све дебили раде у полицијским агенцијама,у Орузаним Снагама,СИПИ,ОСИ и другим ухљебљеницким агенцијама?!?!?!Ко сто Пантиц Сојицу казе која год битанга додје САМО АВАНЗУЈЕ,а ми постени ајмо на надницу.......Није ни цудо ста се десава.....Јос само да додју хирурзи преко стеле,па да поцнемо умирати масовно на хирургији због неструцности......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

22.11.2015 16:49

Па и ти су дошли давно. Дошла хирурзима у Мостару у руке млађа жена, они јој оперисали гуштерачу и рекли мужу да је води кући, да ће умријети за 7 дана. А нити је била гуштерача у питању ни малигно обољење. Жена је имала аутоимуну болест јетре и живи и сада, уредно пије лијекове и иде на контроле. "Доктор" је наравно узео лову и рекао да је то мало. То је наша садашњост.

Name

сноуден

22.11.2015 14:23

Назалост кавих све ликова и лудака ради у дрзавним институцијама , ко је примио и запослио те људе у радни однос, сви су морали доњети љекарска увјерења о радној и психофизицкој способности.Ово је двострики скандал. ОСА треба да санкционисе и прати сваки појавни облик скандала а и сама га цини.Пуно је ту психијатријских слуцајева залутало које стити политика јер она их је и довела и запослила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кристиан

22.11.2015 15:13

Ех да , тај "топовски удар" спада у њихово наорузање за одбрану, исто као сто и сузавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

22.11.2015 15:21

Златко хумо "није имао намјеру да угрози Јелеца", од куд то зна Цисицка. Он јој рекао, је ли то релевантан доказ, рекла- казала. Е свак има овластења да даје званицне изјаве за глупи народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иванцевиц

22.11.2015 16:13

Хах, није имао намјеру да убије генерала. И Земунски клан је то исто говорио за атентат на Вука Драсковица на Ибарској магистрали. Слуцајно се, ето десило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

23.11.2015 06:58

Не би ме чудило да обавјештајци симулирају опасност од тероризма да би добили на значају, тј.на повећању средстава, ширим овлаштењима и другим повластицама чиме би могли да нас (обичне људе) додатно за..бавају. Преписују од ЦИА-е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

23.11.2015 08:06

Када се све анализира са сигурношћу се може констатовати да је ово атак на здрав разум сваког ко прати овај случај. Као прво оперише се термином "пиротехничко средство" што асоцира на новогодишње петарде које су у суштини безопасне. Ако је то веч тако онда због чега се против агента ОБА-е подноси кривична пријава због изазивања опште опасности. Овдје нешто жестоко смрди. Ваљда ће вријеме показати одакле долази тај смрад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рондо

23.11.2015 08:49

Па то је мали Есадов..!! А Есад је министар у влади ХНК/Ж, ратни командант, командант херцеговачког АИД-а, члан партије. Ту провјера и не треба, све се зна, зато је 'цијели Мостар редом' скочио да спашава Златана, као у филму Спашавање војника Рајана. Ето.., а дијете се само заиграло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

23.11.2015 10:32

НЕКО БИ СЕ ТРЕБАО ПОЗАБАВИТИ ЊЕГОВОМ БИОГРАФИЈОМ.Од пријема у слузбу као и низ других босњака гдје издвајамо и слуцај у границној полицији БиХ гдје је Турциновиц Ахмет из Зенице инаце бивси пресједник синдиката Г.П БиХ засновао радни однос у институцијама БиХ супротно закону и правилнику о запосљавању у институцијама БиХ са дијагнозом параноидни поремецај или сизофренија.Да ли су то босњацки кадрови привилеговани и за њих невазе правила из конкурса и огласа.Треци слуцај је Денис Бандиц из Сарајева исто дијагноза сизофреније засновао радни однос убио на радном мјесту полицајца Бојана Продановица у Висеграду.........Докле висе!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

23.11.2015 13:49

Ово само треба назвати правим именом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокер

23.11.2015 19:19

"Подсјећам да су и нападачи у ....били склони слушању рокенрола и тешког хеви метала....". Не видим никакве наводнике! Можда сте хтјели да испаднете саркастични, или чак продуховљени, али сте написали глупост. Мој ИQ је мој проблем. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

24.11.2015 07:30

Рокеру немој се љуутит ниси добро сконто коментар инаце је професионално написан.Ко да слусам Бакира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

24.11.2015 19:29

Оцигледно је да је тај мали обавјестајац гледао пуно филмова и има проблем психицке природе.У сваком слуцају одговоран је за изазивање опсте опасности у тунелу гдје је при брзини од 60км могло да буде сваста да се возило зауставило у тунелу због јацине детонације и одјека.Замислите да је возилом био поцетник а не професионалац или дјевојка.Страсно.

ОДГОВОРИТЕ