Славица Ињац знала за пљачку у БиБ

Инспектори за привредни криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске открили су читаву мрежу фиктивних фирми увезаних са врхом Балкан Инвестмент Банке које су по уходаном систему оштетили Балкан Инвестмент Банку за више од 56 милиона КМ, а за то је знала и Агенција за банкарство Републике Српске.

Република Српска 22.11.2015 | 10:00
Славица Ињац знала за пљачку у БиБ

Пословни портал Капитал открива начин на који је управа Банке на челу са Едвинасом Навицкасом, према извјештају МУП-а, основала пет фирми којима је Банка у само неколико година дала десетине милиона марака кредита за које је унапријед знала да никада неће бити враћени. Штавише, новац од кредита је кориштен за куповину акција Фабрике глинице Бирач, Телекома Српске, ЗИФ Балкан Инвестмент Фонда, Бање „Шехер“ Бањалука, те удјела у фирмама у иностранству које су биле акционари Балкан Инвестмент Банке.

Управа Банке, од директора, чланова Кредитног, Надзорног и Управног одбора, смишљено и организовано је фирмама „Балканика“ и „Кваско“ Бањалука, „Капитални пројекти“ Брчко, „Инегра“ Бихаћ, те „Енсцо 165“ Единбург дала 65,8 милиона КМ кредита за које није обезбјеђена кредитна анализа, нису документовани финансијски извјештаји, није било обезбјеђења, а рокови доспијећа наплате су неколико пута пролонгирани. Кредити су одобравани и поред изричитог негативног мишљења кредитног ризичара.

Фирма „Балкан Гас“ основана 2003. године мијења назив у „Балканику“ три године касније.

Оснивач фирме је „Цорп Сyстем“ на Британским Дјевичанским острвима са капиталом од 50 хиљада КМ. Међутим, у 2008. години њен оснивач постаје „Монтраде“ Виллмингтон САД. Директори су се смјењивали – од Ирене Штркић, Паје Јовановића, Виталиса Сапоговаса до Бојана Карановића, објашњава извор Капитала.

Банка је задњег дана јануара 2008. године одобрила „Балканици“ кредит од 7,6 милиона КМ. За тај новац Балканика купује акције Фабрике глинице „Бирач“ и то од Укио банке, а потом те исте акције ставља у залог за претходно добијени кредит. Даље, Управа БИБ даје „Балканици“ нови кредит од 8,5 милиона КМ којима она купује имовину банке?!

Балканика је за четири милиона КМ од добијеног кредита купила Бањско-рекреативни центар „Шехер“ Бањалука.

Предузеће „Кваско“ основано је 2010. године, а оснивач и власник је била Ђурица Невенка, да би послије ту улогу преузела Винка Гранулић, супругра Милорада Гранулића, шефа обезбјеђења банке.

Добро упућени извор ЦАПИТАЛ-а каже да је само 15 дана након регистрације фирме „Кваско“, Банка јој одобрила кредит од милион КМ који је искориштен за куповину акција Телекома Српске и ЗИФ Балкан Инвестмент фонда, а које потом уписују као залог у корист банке.

„Кваско“ већ послије неколико мјесеци продаје те акције, а Банка са њим склапа анекс уговора и повећа им кредит са милиона на 5,7 милиона КМ. Тим новцем „Кваско“ купује акције фирме УАБ „Турто Валдимо Спрендимаи“, која је истовремено била и акционар Балкан Инвестмент Банке.

Директор и Надзорни одбор Банке су „Кваску“ дали кредите без обзира на то што је ова фирма само у 2010. години пословала са губитком већи од 350 хиљада КМ. Ова фирма данас банци дугује више од 19 милиона КМ.

Само неколико мјесеци од регистрације фирме, Банка је „Инегри“ Бихаћ дала кредит од милион КМ. „Инегра“, као и „Кваско“, овим кредитом купује акције Телекома и ЗИФ Балкан фонда. Ове акције „Инегра“ убрзо продаје и од Банке добија кредит од 5,7 милиона КМ којима такође купује акције УАБ „Турто Валдимо Спрендимаи“, сувласника Балкан Инвестмент Банке.

„Инегра“ добија још један кредит од чак 10 милиона КМ којима купује пет некретнина банке у Кључу, Крупи на Уни и Бихаћу, каже извор портала Капитал.

Занимљиво, сва ова четири предузећа су за добијање кредита заложиле некретнине које су биле у власништву Банке или су већ биле продате једном од ових фирми. На примјер, БРЦ „Шехер“ који је био продат „Балканици“ кориштен је као обезбјеђење кредита за фирме „Кваско“ и „Инерга“. Поред тога, Банка је БРЦ „Шехер“ и даље евидентирала као своју материјалну активу намијењеној продаји.

Фирми „Енсцо 165 Лимитед“ у Единбургу дат је кредит од 2,5 милиона КМ на основу одлуке Надзорног одбора којие је потписала Ангела Деменцавиуте и на основу приједлога Кредитног одбора којег су потписали Мирјана Чомић, Едвинас Навицкас и Снежана Милутиновић.

Колетерал за овај кредит је била залиха робе у складишту у Шкотској за коју није извршен попис залиха нити утврђена стварна вриједност робе.

Друго, милионски кредит је одобрен 2011. године, а као доказ је кориштена лагер листа из 2009.године. Фирма није доставила финансијске извјештаје, није утврђена кредитна анализа прије одобравања кредита, а рокови доспијећа су јој пролонгирани више пута. „Енсцо 165“ није отплатио ни марке и према посљедњим подацима Банци Српске дугује 1,6 милиона евра због чега је овај кредити пребачен у категорију ненаплативих и извршено резервисање у комплетном износу.

Инспектори су прикупили бројне доказе за криминал у Банци.

Да су Новицкас и руководиоци банке не само знали, већ и одлучивали и организовали шему извлачења новца послужиће и пронађене електронске поруке из којих је видљиво да су сви налази за Захтјев за одбрење кредита заправо стизали из саме Банке, као и да је Управа у свом тренутку знала све о платежној способности фирми које су тражиле кредит.

Поред тога што су себи прибавили имовинску корист, пласирани кредити су служили за фризирање финансијских извјештаја Банке, односно за побољшање њене кредитне способности и ликвидности, тако што су прикривали њену стварну кредитну изложености.

У једном од откривених мејлова директор „Балканике“ Бојан Карановић тражи од Навицкаса да му исплати путне трошкове, а у другом Мирјана Чомић пише Навицкасу и руководиоцима Банке како кредитни досијеи фирми нису комплетни, да су непотписани и неовјерени.

Мирјану Чомић као другоосумњичену, одмах послије Едвинаса Навицкаса, полиција терети да је, у свим случајевима, као Предсједник Кредитног одбора и директор Дивизије за управљање ризицима, без обзира на негативно мишљење Кредитног ризичара, припремала и потписивала скраћене презентације за Надзорни одбор који је потом давао сагласност за одобравање кредита.

Да је Агенција за банкарство РС знала шта се дешава у банци показује један од налаза њених контрола у којој је установљено да су кредити одобрени Балканици кориштени за затварње обавеза према ино-банкама у износу од 5,8 милиона евра. Контрола Агенције је показала да захтјев за кредите нису протоколисани, да је очигледна кредитна неспособност клијената, да је кредитна анализа неквалитетна, да банке не врши мониторинг, да се средства пласирају и прије закључивања уговора о купопродаји, ненамјенско трошење кредитних средстава…

Налази контроле показују да ће директорица Агенције Славица Ињац врло тешко избјећи одговорности за сва дешавања у Балкан Инвестмент банци.

Извор: Капитал

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

примитивизам

22.11.2015 09:25

Имали ишта У РС за вријеме владавине ових дрматора за ову деценију да је нешто па макар мала ситница одрађена према закону и добробит овог пропалог народа РС нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

22.11.2015 10:10

А Нова банка???

Name

Пикси

22.11.2015 11:57

Калдера, Интеграл, Бирач, Рафинерија Брод, РиТЕ Гацко, РиТЕ Угљевик, ЕФТ Станари, концесије, Електропривреда комплет, Шуме РС, Путеви и Аутопутеви РС, Фонд здравства, Фонд ПИО, КК Игокеа, итд...да се не заборави ко је био терориста према свом народу!

Name

Класнице

22.11.2015 12:44

А нас бајни носоња Љубо Цубиц власник Нискоградње, па преко њега је украдена милијарда, проклетник.

Name

Ацо

22.11.2015 13:58

Мира Бјељац у Управном одбору Агенције за банкарство, а досла из Балкан банке. Па ко је ту луд..

Name

кyз

23.11.2015 11:03

За марка самарџића- што си се свезао нове банке? Пливаш ли им шта????

Name

днк

23.11.2015 17:32

Славица ће ускоро у притвор у Сарајево.Па ће тамо све да пропјева.Провјерено!

Name

сад

22.11.2015 09:31

Слиједи дезерт на слом банкарског система Републике Српске случај : Новковић- Додик- Хипо банка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епицентар

22.11.2015 14:24

Да дижем оних 800 КМ што имам за црне дане?

Name

сасарс

22.11.2015 09:38

Мислим да би најбоље било дати статус свједока сарадника јер вјерујем да је она имала врло мало финансијске користи од ових силних лоповлука... У противном, имам осјецај да би због огромног медијског притиска и повезивања њеног имена са великим бројем афера, несретница врло лако могла дици руку на себе. А то би лопов милорад додик вјероватно највисе волио...као и гаврило...мртва уста не говоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

22.11.2015 09:43

Ма није могуће да је знала. Не верујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кгб

22.11.2015 09:51

Наравно да је знала и да је по слузбеној дузности морала знати и бит упозната.Знате ли колико је то пара и колико би тај новац знацио фонду Пио РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац РС

22.11.2015 09:57

Мора нам бити јасно док је овај резим на власти нико неце одговарати немислите да це они сами себе хапсити полиција тузиластво судије све то ради за Додика и лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ово

22.11.2015 10:04

И ово је ТЕРОРИЗАМ. ХАПСИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арт

23.11.2015 09:08

Слика је права! Банка, са десне стране радови ГП Крајине, а надвијају се облаци...

Name

Драганче

22.11.2015 10:07

А кад ће Гранд траде почети враћати кредит од 20 милиона за чувену зградурину према Новој банци? Или по политичкој директиви Нова банка мора да чека?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солунац

22.11.2015 12:00

За Нову банку би најбоље било да Радисиц не враца,све су му узели као залог...Имају покрице од 100 мил.КМ...тако би могли остварити еxтра профит...а Радисицу ниста не остаје...тако да када изадје из затвора остаје го ко липа.

Name

Спарта

23.11.2015 06:09

Солунац, да то нису њиве које су прецијењене?

Name

историја

22.11.2015 10:09

лопови у врјеме крајисникове владавине су били опасни лопови,али за ове мали мисеви.инаце уценици превазисли уцитеље.јадна земљо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

22.11.2015 10:25

Ово није за читање поборника политике црвени патриота, јер они су сви поштени и праведни. Нажалост, то сљепило је неизљечиво код таквих болесни умова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јов

22.11.2015 10:35

Они нас униставају а ми се правимо паметни,цутимо да не изгубимо посао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влак у снегу

22.11.2015 10:42

Славица и да је знала,није могла ниста да уради,сто да се одрекне огромних примања и да ризикује да заврси ко Вукелиц,јер су у игри милиарде. Власт продаје и купује све па и Дусу ако се понуди добра цијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кун

22.11.2015 11:00

За све ове, МилеРадисиц је мала маца. А добио 3 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На инфузији

22.11.2015 11:14

Мислим да је ово Миле пустио да се ради зато сто мисли да њега не могу повезати са тим. Да мало народ и опозицију утиса. Он управља свим сто је на нивоу РС, а неке ствари и на нивоу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста

22.11.2015 11:17

Ја не знам засто сад истразују ста су радили Литванци. То су требали радити прије него сто це је власт купити за један еуро и узети је да буде дрзавна банка, треба испитати ове сто су били у њој док се звала Банка Српске и садасњу власт на нивоу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

22.11.2015 11:20

Само код нас једна банка мозе пропасти два пута и никоме ниста. Ово је тероризам над сопсрвеним народом.Сад су насли да гањају кривце кад је воз одавно просао,дај гањајте за пропаст БАНКЕ СРПСКЕ И БОБАР,то су пљацкаси из врха власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИК

22.11.2015 11:21

СВЕ ИСТО СУ УРАДИЛИ И У БОБАР БАНЦИ,ИСТИ РЕЦЕПТ. БОБАР ЈЕ ПОСЛОВАЛА У ГУБИТКУ 2012 И 2013, А СВИ СУ ТО ПРИКРИВАЛИ. САД ПРОТУРАЈУ ПРИЦУ ДА ЈЕ БАНКА У ПРОБЛЕМУ ОД КАД ЈЕ ГАВРИЛО Б. УМРО.СВЈЕСНО СУ ПРЕВАРИЛИ,ГРАДЈАНЕ,ФИРМЕ И СВЕ ПОСТЕНЕ ЉУДЕ УПРОПАСТИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

23.11.2015 06:58

Гаврило је ...је барем запосљавао 1200 људи са пуним платама И доприносима,....а повјерљиво све домаце банке су у проблему ..За то је одговоран регулатор...све се зна...зиви били па видјели

Name

ре борац РС

22.11.2015 11:23

Ваш коментар је на мјесту и све је тако сви су у служби режима који плаћа народним новцима од кредита који раде за њега све што не ваља за овај пропали народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

22.11.2015 11:23

Све су они знали то им је посао... Никад ми неце бити јасно засто сви цуте. Славица Ињац је поцинила толико стете да је то страсно. Јос горе је од свега сто даје глупе изјаве којима провоцира сваког ко је бар мало нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

22.11.2015 11:27

А за колико новца је купила кафић Доwнтаун у Б.Луци у згради Управе за индирек.опорезивање??Јел Славице..за колико?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј ти...

22.11.2015 12:10

Сину треба обезбједити нешто. Није добро на Аеродрому Маховљани, па ваља сина увалити негдје на плату и дати му цаффе за не дај Боже.

Name

мозак

22.11.2015 11:46

Ја мислиМ само нам референдум мозе помоци . Послиије референдума це све да се ради по закону..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали мозак

22.11.2015 13:14

Бравуросно!

Name

X.X.

22.11.2015 12:20

ОВО ЈЕ НАЈВЕЦИ ЗЛОЦИН КОЈУ ВЛАСТ ТЈ ЗЕСТОКИ ЛОПОВИ ПРОВОДЕ НАД СВОЈИМ НАРОДОМ. ИСТО ИХ ГЛЕДАМ КАО ТЕРОРИСТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мг

22.11.2015 12:54

Па мене нико не спомиње па и ја сам кримос хоцу да се ово мени стално писе ја сам Каја онај мали прцо сто све покраде и власник сам скоро свегаву Бл незаборављајте ме поготово ви Бањалуцани јер могли би газити снијег до кољена јер је цистоца моја мисеви мали пссссст

Name

факат

22.11.2015 12:32

Доwнтаун кафиц у центру Б.Луке је купила за 3400 км..отприлике..Само је овјеру папира платила ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јупиии

22.11.2015 14:56

То је у кешу. А колико у услугама, и колико су те услуге коштале све нас?

Name

вријеме курве, фукаре и будале

22.11.2015 12:35

Организовани криминал управља сваком пором ове септичке јаме пуне до врха. Има довољно блесана који тај организовани криминал изгласавају на изборима. Колико недостаје гласова, толико ова банда накраде. Ако не успију украсти довољно гласова, они онда купе недостајући број посла... пардон папака. Сви ти кадрови на функцијама се се нашли у томе. Сви су дакле у организованом криминалу. Ко није односно неће, одмах га избаце. Ко је тврдоглав, убију га. Полицијски инспектори докажу сав тај криминал и онда ником ништа. Господо полицијски инспектори, нисте тиме завршили посао. Добро знате да вам је ухапсити и оне који неће да издају налоге за хапшења. Организујте се и почните хапшења, крајње је вријеме. Имате доказе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехо

22.11.2015 12:50

Ово се зове као онај филм; Добро устимано мртваци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

22.11.2015 15:59

Зна ли ико да ли је Нова банка стабилна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пижон

22.11.2015 17:06

Сумњиво, не бих тамо држао ни 1КМ.

Name

СРБ ин

22.11.2015 16:06

Додик је знао за све и све одобравао. Њега и све остале ХАПСИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

22.11.2015 19:52

Додик је дао Жељки Драгицевиц 5 милиона који никада нису враћени свом зету Спасану земљу у граду у замјену за Лактасе

Name

опел астра

22.11.2015 17:44

Људи моји тек ћете да видите које су размјере афере са "Рафинеријом Брод", ту су деветоцифрене бројке у питању, али Баја неће одустајати од својих ставова по цијену најгорег сценарија. Не дај Боже да се то деси али нека нам је Бог на помоћи... Само не би смјели дозволити себи да се подјелимо на четнике и партизане као у другом свјетском рату...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања

22.11.2015 18:36

Под хитно Мирјану Цомиц у самницу,сваки дан бицовање,а Маја Прастало нека размисли кога је довела у хотел сан,да не буде превисока цијена.И једној и другој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИX

22.11.2015 20:51

Можеш ли појаснити то што си рекао?

Name

Костим

22.11.2015 21:10

Жене СНСД-а су полетјеле на функције, пристајале да потписују све што се од њих тражи а сад би оне да сачувају ду.е. Па није их Додик поставио да џаба носају костимиће, морају то да плате. Читава војска униформисаних ЕСЕНЕСДЕОВКИ би да им се опрости,јер , боже мој, оне су само извршавале наређења и при том добро зарађивале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цГ

22.11.2015 22:09

Овако како ови воде Р.Србску могао би чак и боље за народ и Бајро Циго.мој комшија да води! Он би бар нешто оставио и народу а неби ваљда све Опељешио-ТРАНСПАРЕНТНО ПЕЉЕШЕЊЕ како БАЈА рече.Дали постоји једна једина Творница, Банка, Бања,или било која фирма у Р.СРБСКОЈ , а да није Покрадена?Ако неко зна нека напише,гдје икоја.Отимају краду,кажњавају,па докле???.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.11.2015 00:01

СНСН.ПАТРИОТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања

23.11.2015 06:40

Ово ста нам се десава је за сваку осуду.ста сипа цека?дајте људи рјесавајте,оде нам вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

23.11.2015 09:01

Иако рођена и одрасла у граду већем од Бања Луке у којој живим већ 50 година,одлазим на село да дам примјер да се може живјети, на крају разочарано констатујем: два дана без струје,воде, телефона да не причам о интернету, гријању и другоме што би било цивилизација 10 км од центра града. То и много горе од сада констатованог нам је ова несретна власт дала, а они би и да поскупе струју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоле

23.11.2015 09:49

и хоће ли бити шта доказано-НИШТА хоће ли ко одговарати за овај криминал-НИКО на крају ће република српска свим овим фирмама морати да исплати ошдштету за клевету и блаћење фирми хаххаааа туга и жалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богје

23.11.2015 11:39

Ињац је масон и јеврејска старлета задузена да унисти РС и њенобанкарство односно институције да кјорумпира до бесвести!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ