Slavica Injac znala za pljačku u BiB

Inspektori za privredni kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske otkrili su čitavu mrežu fiktivnih firmi uvezanih sa vrhom Balkan Investment Banke koje su po uhodanom sistemu oštetili Balkan Investment Banku za više od 56 miliona KM, a za to je znala i Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

Republika Srpska 22.11.2015 | 10:00
Slavica Injac znala za pljačku u BiB

Poslovni portal Kapital otkriva način na koji je uprava Banke na čelu sa Edvinasom Navickasom, prema izvještaju MUP-a, osnovala pet firmi kojima je Banka u samo nekoliko godina dala desetine miliona maraka kredita za koje je unaprijed znala da nikada neće biti vraćeni. Štaviše, novac od kredita je korišten za kupovinu akcija Fabrike glinice Birač, Telekoma Srpske, ZIF Balkan Investment Fonda, Banje „Šeher“ Banjaluka, te udjela u firmama u inostranstvu koje su bile akcionari Balkan Investment Banke.

Uprava Banke, od direktora, članova Kreditnog, Nadzornog i Upravnog odbora, smišljeno i organizovano je firmama „Balkanika“ i „Kvasko“ Banjaluka, „Kapitalni projekti“ Brčko, „Inegra“ Bihać, te „Ensco 165“ Edinburg dala 65,8 miliona KM kredita za koje nije obezbjeđena kreditna analiza, nisu dokumentovani finansijski izvještaji, nije bilo obezbjeđenja, a rokovi dospijeća naplate su nekoliko puta prolongirani. Krediti su odobravani i pored izričitog negativnog mišljenja kreditnog rizičara.

Firma „Balkan Gas“ osnovana 2003. godine mijenja naziv u „Balkaniku“ tri godine kasnije.

Osnivač firme je „Corp System“ na Britanskim Djevičanskim ostrvima sa kapitalom od 50 hiljada KM. Međutim, u 2008. godini njen osnivač postaje „Montrade“ Villmington SAD. Direktori su se smjenjivali – od Irene Štrkić, Paje Jovanovića, Vitalisa Sapogovasa do Bojana Karanovića, objašnjava izvor Kapitala.

Banka je zadnjeg dana januara 2008. godine odobrila „Balkanici“ kredit od 7,6 miliona KM. Za taj novac Balkanika kupuje akcije Fabrike glinice „Birač“ i to od Ukio banke, a potom te iste akcije stavlja u zalog za prethodno dobijeni kredit. Dalje, Uprava BIB daje „Balkanici“ novi kredit od 8,5 miliona KM kojima ona kupuje imovinu banke?!

Balkanika je za četiri miliona KM od dobijenog kredita kupila Banjsko-rekreativni centar „Šeher“ Banjaluka.

Preduzeće „Kvasko“ osnovano je 2010. godine, a osnivač i vlasnik je bila Đurica Nevenka, da bi poslije tu ulogu preuzela Vinka Granulić, suprugra Milorada Granulića, šefa obezbjeđenja banke.

Dobro upućeni izvor CAPITAL-a kaže da je samo 15 dana nakon registracije firme „Kvasko“, Banka joj odobrila kredit od milion KM koji je iskorišten za kupovinu akcija Telekoma Srpske i ZIF Balkan Investment fonda, a koje potom upisuju kao zalog u korist banke.

„Kvasko“ već poslije nekoliko mjeseci prodaje te akcije, a Banka sa njim sklapa aneks ugovora i poveća im kredit sa miliona na 5,7 miliona KM. Tim novcem „Kvasko“ kupuje akcije firme UAB „Turto Valdimo Sprendimai“, koja je istovremeno bila i akcionar Balkan Investment Banke.

Direktor i Nadzorni odbor Banke su „Kvasku“ dali kredite bez obzira na to što je ova firma samo u 2010. godini poslovala sa gubitkom veći od 350 hiljada KM. Ova firma danas banci duguje više od 19 miliona KM.

Samo nekoliko mjeseci od registracije firme, Banka je „Inegri“ Bihać dala kredit od milion KM. „Inegra“, kao i „Kvasko“, ovim kreditom kupuje akcije Telekoma i ZIF Balkan fonda. Ove akcije „Inegra“ ubrzo prodaje i od Banke dobija kredit od 5,7 miliona KM kojima takođe kupuje akcije UAB „Turto Valdimo Sprendimai“, suvlasnika Balkan Investment Banke.

„Inegra“ dobija još jedan kredit od čak 10 miliona KM kojima kupuje pet nekretnina banke u Ključu, Krupi na Uni i Bihaću, kaže izvor portala Kapital.

Zanimljivo, sva ova četiri preduzeća su za dobijanje kredita založile nekretnine koje su bile u vlasništvu Banke ili su već bile prodate jednom od ovih firmi. Na primjer, BRC „Šeher“ koji je bio prodat „Balkanici“ korišten je kao obezbjeđenje kredita za firme „Kvasko“ i „Inerga“. Pored toga, Banka je BRC „Šeher“ i dalje evidentirala kao svoju materijalnu aktivu namijenjenoj prodaji.

Firmi „Ensco 165 Limited“ u Edinburgu dat je kredit od 2,5 miliona KM na osnovu odluke Nadzornog odbora kojie je potpisala Angela Demencaviute i na osnovu prijedloga Kreditnog odbora kojeg su potpisali Mirjana Čomić, Edvinas Navickas i Snežana Milutinović.

Koleteral za ovaj kredit je bila zaliha robe u skladištu u Škotskoj za koju nije izvršen popis zaliha niti utvrđena stvarna vrijednost robe.

Drugo, milionski kredit je odobren 2011. godine, a kao dokaz je korištena lager lista iz 2009.godine. Firma nije dostavila finansijske izvještaje, nije utvrđena kreditna analiza prije odobravanja kredita, a rokovi dospijeća su joj prolongirani više puta. „Ensco 165“ nije otplatio ni marke i prema posljednjim podacima Banci Srpske duguje 1,6 miliona evra zbog čega je ovaj krediti prebačen u kategoriju nenaplativih i izvršeno rezervisanje u kompletnom iznosu.

Inspektori su prikupili brojne dokaze za kriminal u Banci.

Da su Novickas i rukovodioci banke ne samo znali, već i odlučivali i organizovali šemu izvlačenja novca poslužiće i pronađene elektronske poruke iz kojih je vidljivo da su svi nalazi za Zahtjev za odbrenje kredita zapravo stizali iz same Banke, kao i da je Uprava u svom trenutku znala sve o platežnoj sposobnosti firmi koje su tražile kredit.

Pored toga što su sebi pribavili imovinsku korist, plasirani krediti su služili za friziranje finansijskih izvještaja Banke, odnosno za poboljšanje njene kreditne sposobnosti i likvidnosti, tako što su prikrivali njenu stvarnu kreditnu izloženosti.

U jednom od otkrivenih mejlova direktor „Balkanike“ Bojan Karanović traži od Navickasa da mu isplati putne troškove, a u drugom Mirjana Čomić piše Navickasu i rukovodiocima Banke kako kreditni dosijei firmi nisu kompletni, da su nepotpisani i neovjereni.

Mirjanu Čomić kao drugoosumnjičenu, odmah poslije Edvinasa Navickasa, policija tereti da je, u svim slučajevima, kao Predsjednik Kreditnog odbora i direktor Divizije za upravljanje rizicima, bez obzira na negativno mišljenje Kreditnog rizičara, pripremala i potpisivala skraćene prezentacije za Nadzorni odbor koji je potom davao saglasnost za odobravanje kredita.

Da je Agencija za bankarstvo RS znala šta se dešava u banci pokazuje jedan od nalaza njenih kontrola u kojoj je ustanovljeno da su krediti odobreni Balkanici korišteni za zatvarnje obaveza prema ino-bankama u iznosu od 5,8 miliona evra. Kontrola Agencije je pokazala da zahtjev za kredite nisu protokolisani, da je očigledna kreditna nesposobnost klijenata, da je kreditna analiza nekvalitetna, da banke ne vrši monitoring, da se sredstva plasiraju i prije zaključivanja ugovora o kupoprodaji, nenamjensko trošenje kreditnih sredstava…

Nalazi kontrole pokazuju da će direktorica Agencije Slavica Injac vrlo teško izbjeći odgovornosti za sva dešavanja u Balkan Investment banci.

Izvor: Kapital

Komentari / 54

Ostavite komentar
Name

primitivizam

22.11.2015 09:25

Imali išta U RS za vrijeme vladavine ovih drmatora za ovu deceniju da je nešto pa makar mala sitnica odrađena prema zakonu i dobrobit ovog propalog naroda RS nema.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

22.11.2015 10:10

A Nova banka???

Name

Piksi

22.11.2015 11:57

Kaldera, Integral, Birač, Rafinerija Brod, RiTE Gacko, RiTE Ugljevik, EFT Stanari, koncesije, Elektroprivreda komplet, Šume RS, Putevi i Autoputevi RS, Fond zdravstva, Fond PIO, KK Igokea, itd...da se ne zaboravi ko je bio terorista prema svom narodu!

Name

Klasnice

22.11.2015 12:44

A nas bajni nosonja Ljubo Cubic vlasnik Niskogradnje, pa preko njega je ukradena milijarda, prokletnik.

Name

Aco

22.11.2015 13:58

Mira Bjeljac u Upravnom odboru Agencije za bankarstvo, a dosla iz Balkan banke. Pa ko je tu lud..

Name

kyz

23.11.2015 11:03

Za marka samardžića- što si se svezao nove banke? Plivaš li im šta????

Name

dnk

23.11.2015 17:32

Slavica će uskoro u pritvor u Sarajevo.Pa će tamo sve da propjeva.Provjereno!

Name

sad

22.11.2015 09:31

Slijedi dezert na slom bankarskog sistema Republike Srpske slučaj : Novković- Dodik- Hipo banka

ODGOVORITE
Name

Epicentar

22.11.2015 14:24

Da dižem onih 800 KM što imam za crne dane?

Name

sasars

22.11.2015 09:38

Mislim da bi najbolje bilo dati status svjedoka saradnika jer vjerujem da je ona imala vrlo malo finansijske koristi od ovih silnih lopovluka... U protivnom, imam osjecaj da bi zbog ogromnog medijskog pritiska i povezivanja njenog imena sa velikim brojem afera, nesretnica vrlo lako mogla dici ruku na sebe. A to bi lopov milorad dodik vjerovatno najvise volio...kao i gavrilo...mrtva usta ne govore

ODGOVORITE
Name

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

22.11.2015 09:43

Ма није могуће да је знала. Не верујем.

ODGOVORITE
Name

Kgb

22.11.2015 09:51

Naravno da je znala i da je po sluzbenoj duznosti morala znati i bit upoznata.Znate li koliko je to para i koliko bi taj novac znacio fondu Pio RS.

ODGOVORITE
Name

borac RS

22.11.2015 09:57

Mora nam biti jasno dok je ovaj rezim na vlasti niko nece odgovarati nemislite da ce oni sami sebe hapsiti policija tuzilastvo sudije sve to radi za Dodika i lopove

ODGOVORITE
Name

I ovo

22.11.2015 10:04

I ovo je TERORIZAM. HAPSI

ODGOVORITE
Name

Art

23.11.2015 09:08

Slika je prava! Banka, sa desne strane radovi GP Krajine, a nadvijaju se oblaci...

Name

Draganče

22.11.2015 10:07

A kad će Grand trade početi vraćati kredit od 20 miliona za čuvenu zgradurinu prema Novoj banci? Ili po političkoj direktivi Nova banka mora da čeka?

ODGOVORITE
Name

Solunac

22.11.2015 12:00

Za Novu banku bi najbolje bilo da Radisic ne vraca,sve su mu uzeli kao zalog...Imaju pokrice od 100 mil.KM...tako bi mogli ostvariti extra profit...a Radisicu nista ne ostaje...tako da kada izadje iz zatvora ostaje go ko lipa.

Name

Sparta

23.11.2015 06:09

Solunac, da to nisu njive koje su precijenjene?

Name

istorija

22.11.2015 10:09

lopovi u vrjeme krajisnikove vladavine su bili opasni lopovi,ali za ove mali misevi.inace ucenici prevazisli ucitelje.jadna zemljo

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

22.11.2015 10:25

Ово није за читање поборника политике црвени патриота, јер они су сви поштени и праведни. Нажалост, то сљепило је неизлјечиво код таквих болесни умова.

ODGOVORITE
Name

Jov

22.11.2015 10:35

Oni nas unistavaju a mi se pravimo pametni,cutimo da ne izgubimo posao .

ODGOVORITE
Name

Vlak u snegu

22.11.2015 10:42

Slavica i da je znala,nije mogla nista da uradi,sto da se odrekne ogromnih primanja i da rizikuje da zavrsi ko Vukelic,jer su u igri miliarde. Vlast prodaje i kupuje sve pa i Dusu ako se ponudi dobra cijena.

ODGOVORITE
Name

kun

22.11.2015 11:00

Za sve ove, MileRadisic je mala maca. A dobio 3 godine.

ODGOVORITE
Name

Na infuziji

22.11.2015 11:14

Mislim da je ovo Mile pustio da se radi zato sto misli da njega ne mogu povezati sa tim. Da malo narod i opoziciju utisa. On upravlja svim sto je na nivou RS, a neke stvari i na nivou BiH.

ODGOVORITE
Name

realista

22.11.2015 11:17

Ja ne znam zasto sad istrazuju sta su radili Litvanci. To su trebali raditi prije nego sto ce je vlast kupiti za jedan euro i uzeti je da bude drzavna banka, treba ispitati ove sto su bili u njoj dok se zvala Banka Srpske i sadasnju vlast na nivou RS.

ODGOVORITE
Name

Batman

22.11.2015 11:20

Samo kod nas jedna banka moze propasti dva puta i nikome nista. Ovo je terorizam nad sopsrvenim narodom.Sad su nasli da ganjaju krivce kad je voz odavno prosao,daj ganjajte za propast BANKE SRPSKE I BOBAR,to su pljackasi iz vrha vlasti.

ODGOVORITE
Name

RADNIK

22.11.2015 11:21

SVE ISTO SU URADILI I U BOBAR BANCI,ISTI RECEPT. BOBAR JE POSLOVALA U GUBITKU 2012 I 2013, A SVI SU TO PRIKRIVALI. SAD PROTURAJU PRICU DA JE BANKA U PROBLEMU OD KAD JE GAVRILO B. UMRO.SVJESNO SU PREVARILI,GRADJANE,FIRME I SVE POSTENE LJUDE UPROPASTILI.

ODGOVORITE
Name

Semberac

23.11.2015 06:58

Gavrilo je ...je barem zaposljavao 1200 ljudi sa punim platama I doprinosima,....a povjerljivo sve domace banke su u problemu ..Za to je odgovoran regulator...sve se zna...zivi bili pa vidjeli

Name

re borac RS

22.11.2015 11:23

Vaš komentar je na mjestu i sve je tako svi su u službi režima koji plaća narodnim novcima od kredita koji rade za njega sve što ne valja za ovaj propali narod.

ODGOVORITE
Name

pravda

22.11.2015 11:23

Sve su oni znali to im je posao... Nikad mi nece biti jasno zasto svi cute. Slavica Injac je pocinila toliko stete da je to strasno. Jos gore je od svega sto daje glupe izjave kojima provocira svakog ko je bar malo normalan.

ODGOVORITE
Name

ss

22.11.2015 11:27

A za koliko novca je kupila kafić Downtaun u B.Luci u zgradi Uprave za indirek.oporezivanje??Jel Slavice..za koliko?

ODGOVORITE
Name

Ej ti...

22.11.2015 12:10

Sinu treba obezbjediti nešto. Nije dobro na Aerodromu Mahovljani, pa valja sina uvaliti negdje na platu i dati mu caffe za ne daj Bože.

Name

mozak

22.11.2015 11:46

Ja misliM samo nam referendum moze pomoci . Posliije referenduma ce sve da se radi po zakonu..

ODGOVORITE
Name

mali mozak

22.11.2015 13:14

Bravurosno!

Name

X.X.

22.11.2015 12:20

OVO JE NAJVECI ZLOCIN KOJU VLAST TJ ZESTOKI LOPOVI PROVODE NAD SVOJIM NARODOM. ISTO IH GLEDAM KAO TERORISTE.

ODGOVORITE
Name

Mg

22.11.2015 12:54

Pa mene niko ne spominje pa i ja sam krimos hocu da se ovo meni stalno pise ja sam Kaja onaj mali prco sto sve pokrade i vlasnik sam skoro svegavu Bl nezaboravljajte me pogotovo vi Banjalucani jer mogli bi gaziti snijeg do koljena jer je cistoca moja misevi mali pssssst

Name

fakat

22.11.2015 12:32

Downtaun kafic u centru B.Luke je kupila za 3400 km..otprilike..Samo je ovjeru papira platila ..

ODGOVORITE
Name

Jupiii

22.11.2015 14:56

To je u kešu. A koliko u uslugama, i koliko su te usluge koštale sve nas?

Name

vrijeme kurve, fukare i budale

22.11.2015 12:35

Organizovani kriminal upravlja svakom porom ove septičke jame pune do vrha. Ima dovoljno blesana koji taj organizovani kriminal izglasavaju na izborima. Koliko nedostaje glasova, toliko ova banda nakrade. Ako ne uspiju ukrasti dovoljno glasova, oni onda kupe nedostajući broj posla... pardon papaka. Svi ti kadrovi na funkcijama se se našli u tome. Svi su dakle u organizovanom kriminalu. Ko nije odnosno neće, odmah ga izbace. Ko je tvrdoglav, ubiju ga. Policijski inspektori dokažu sav taj kriminal i onda nikom ništa. Gospodo policijski inspektori, niste time završili posao. Dobro znate da vam je uhapsiti i one koji neće da izdaju naloge za hapšenja. Organizujte se i počnite hapšenja, krajnje je vrijeme. Imate dokaze.

ODGOVORITE
Name

meho

22.11.2015 12:50

Ovo se zove kao onaj film; Dobro ustimano mrtvaci.

ODGOVORITE
Name

Rudonja

22.11.2015 15:59

Zna li iko da li je Nova banka stabilna?

ODGOVORITE
Name

Pižon

22.11.2015 17:06

Sumnjivo, ne bih tamo držao ni 1KM.

Name

SRB in

22.11.2015 16:06

Dodik je znao za sve i sve odobravao. Njega i sve ostale HAPSI.

ODGOVORITE
Name

Baja

22.11.2015 19:52

Dodik je dao Željki Dragicevic 5 miliona koji nikada nisu vraćeni svom zetu Spasanu zemlju u gradu u zamjenu za Laktase

Name

opel astra

22.11.2015 17:44

Ljudi moji tek ćete da vidite koje su razmjere afere sa "Rafinerijom Brod", tu su devetocifrene brojke u pitanju, ali Baja neće odustajati od svojih stavova po cijenu najgoreg scenarija. Ne daj Bože da se to desi ali neka nam je Bog na pomoći... Samo ne bi smjeli dozvoliti sebi da se podjelimo na četnike i partizane kao u drugom svjetskom ratu...

ODGOVORITE
Name

banja

22.11.2015 18:36

Pod hitno Mirjanu Comic u samnicu,svaki dan bicovanje,a Maja Prastalo neka razmisli koga je dovela u hotel san,da ne bude previsoka cijena.I jednoj i drugoj.

ODGOVORITE
Name

KIX

22.11.2015 20:51

Možeš li pojasniti to što si rekao?

Name

Kostim

22.11.2015 21:10

Žene SNSD-a su poletjele na funkcije, pristajale da potpisuju sve što se od njih traži a sad bi one da sačuvaju du.e. Pa nije ih Dodik postavio da džaba nosaju kostimiće, moraju to da plate. Čitava vojska uniformisanih ESENESDEOVKI bi da im se oprosti,jer , bože moj, one su samo izvršavale naređenja i pri tom dobro zarađivale.

ODGOVORITE
Name

cG

22.11.2015 22:09

Ovako kako ovi vode R.Srbsku mogao bi čak i bolje za narod i Bajro Cigo.moj komšija da vodi! On bi bar nešto ostavio i narodu a nebi valjda sve Opelješio-TRANSPARENTNO PELJEŠENJE kako BAJA reče.Dali postoji jedna jedina Tvornica, Banka, Banja,ili bilo koja firma u R.SRBSKOJ , a da nije Pokradena?Ako neko zna neka napiše,gdje ikoja.Otimaju kradu,kažnjavaju,pa dokle???.

ODGOVORITE
Name

borac

23.11.2015 00:01

SNSN.PATRIOTI

ODGOVORITE
Name

banja

23.11.2015 06:40

Ovo sta nam se desava je za svaku osudu.sta sipa ceka?dajte ljudi rjesavajte,ode nam vrijeme.

ODGOVORITE
Name

КСС

23.11.2015 09:01

Иако рођена и одрасла у граду већем од Бања Луке у којој живим већ 50 година,одлазим на село да дам примјер да се може живјети, на крају разочарано констатујем: два дана без струје,воде, телефона да не причам о интернету, гријању и другоме што би било цивилизација 10 км од центра града. То и много горе од сада констатованог нам је ова несретна власт дала, а они би и да поскупе струју.

ODGOVORITE
Name

jole

23.11.2015 09:49

i hoće li biti šta dokazano-NIŠTA hoće li ko odgovarati za ovaj kriminal-NIKO na kraju će republika srpska svim ovim firmama morati da isplati ošdštetu za klevetu i blaćenje firmi hahhaaaa tuga i žalost

ODGOVORITE
Name

Bogje

23.11.2015 11:39

Injac je mason i jevrejska starleta zaduzena da unisti RS i njenobankarstvo odnosno institucije da kjorumpira do besvesti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE