И новинари на суду због случаја Ватиликс

Ватиканско правосуђе подигло је оптужнице против пет особа за "злочиначко удруживање" и крађу и објављивање повјерљивих докумената о малверзацијама у Светој столици, јавиле су свјетске агенције.

Свијет 21.11.2015 | 20:11
И новинари на суду због случаја Ватиликс

Ватикан је саопштио да је правосуђе обавијестило "оптужене и њихове адвокате" и додало да ће прво рочиште бити одржано 24. новембра.

Међу оптуженима су два новинара, што је први пут да Ватикан подиже оптужницу против представника медија.

Књиге двојице новинара и познавалаца прилика у Ватикану Ђанлуиђија Нуција и Емилијана Фитипалдија објављене су недавно, а повјерљиви документи су послужили као извор за те књиге.

Нуцијева књига "Трговци у храму" ("Мерцхантс ин тхе Темпле") говори између осталог о погрешно усмјереним донацијама, нестанку милиона евра прикупљених рентирањем и похлепним свештеницима.

Фитипалди, аутор "Похлепе" (Аварице), тврди да је фондација која је основана како би подржала дјечју болницу, платила 200.000 евра за реновирање стана другог човјека у Ватикану Тарчизија Бертонеа, као и да су паре дониране за помоћ сиромашнима отишле на трошкове управљања Ватиканом.

Оптужнице су подигнуте против те двојице новинара, као и против шпанског прелата блиског организацији Опус Деи, Луисија Ангела Валехоа Балде и Италијанке Франческе Имаколате Шауки који су осумњичени да су новинарима предали поверљиве текстове. Оптужница је подигнута и против још једног сарадника шпанског прелата Николе Мајо.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Босанац

21.11.2015 22:21

Исто као и код нас, све ово раде и попови, и хоџе. Једина разлика је у количини новца, наши су у поређењу са Ватиканом обична фукара, кокузи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.11.2015 23:29

Сине, немој да будеш завидан. Немогуће је мед ЦИЈЕДИТИ а прсте не облизати!