Промовисане 2 књиге Бранке Тегелтије

Позната србачка докторица Бранка Тегелтија, у присуству великог броја љубитеља лијепе писане ријечи, представила је своја два књижевна остварења под називима „Моја гимназија“ и „Кад ријеч запне“.

Република Српска 21.11.2015 | 18:40
Промовисане 2 књиге  Бранке Тегелтије

Посебан утисак на посјетиоце ове промоције оставила је поетска збирка „Кад ријеч запне“, у којој су 124 пјесме сврстане у четири занимљиве цјелине под називима „Камен“, „Тачка на води“, „Вријеме моћника“ и „Радоснице“.

У другој књизи ауторица је, углавном приповједала о данима проведеним у Панчеву, гдје је родјена и завршила гимназију, да би њен животни пут завршио у Српцу, гдје је 40 година радила као доктор гинеколог.

Књиге које је написала, по ријечима резензента Шарка Шарића, ауторицу ће трајно сачувати од заборава.

„Њено надахнуће за писање била су два завичара, банатска равница код Панчева и ушће Тамиша у Дунав, гдје је провела младост и србачка равница на ушћу Врбаса у Саву гдје је шпровела зрело животно доба, ушавши тако у породицу двадесетак завичајних писаца Српца – рекао је србачки књижевник Жарко Шарић.

Он је посебно издвојио оду о плодној банатској и србачкој земљи црницуи, која има само два стиха – „Земљо плодна, труднице вјечна, стално радјаш, стално пременита“.

Представљајући своја књижевна дјела, др. Бранка Тегелтија је, поред осталог, казала да је у књизи показала „колико јој недостаје једно ушће, а ту је циклус пјесама о њеном унуку Александру и пјесме о женама са којима је радила цијели живот, али их није стигла до краја упознати“.

„У тишини, кад ријеч запне, моја осјећања и мисли преносила сам на комаде папира, рецепте, истргнуте странице роковника и то чувала. Дуго сам се двоумила да ли да то покажем јавности, али сам попустила на наговор породице и пријатеља и видим да нисам погријешила“, казала је Тегелтија.

Промоцију њених дјела организовало је СКПД „Просвјета“ Србац, које поклања велику пажњу и подршку афирмацији завичајних ствараоца у овој општини.

Аутор: С.К.

Коментари / 0

Оставите коментар