Promovisane 2 knjige Branke Tegeltije

Poznata srbačka doktorica Branka Tegeltija, u prisustvu velikog broja ljubitelja lijepe pisane riječi, predstavila je svoja dva književna ostvarenja pod nazivima „Moja gimnazija“ i „Kad riječ zapne“.

Republika Srpska 21.11.2015 | 18:40
Promovisane 2 knjige  Branke Tegeltije

Poseban utisak na posjetioce ove promocije ostavila je poetska zbirka „Kad riječ zapne“, u kojoj su 124 pjesme svrstane u četiri zanimljive cjeline pod nazivima „Kamen“, „Tačka na vodi“, „Vrijeme moćnika“ i „Radosnice“.

U drugoj knjizi autorica je, uglavnom pripovjedala o danima provedenim u Pančevu, gdje je rodjena i završila gimnaziju, da bi njen životni put završio u Srpcu, gdje je 40 godina radila kao doktor ginekolog.

Knjige koje je napisala, po riječima rezenzenta Šarka Šarića, autoricu će trajno sačuvati od zaborava.

„Njeno nadahnuće za pisanje bila su dva zavičara, banatska ravnica kod Pančeva i ušće Tamiša u Dunav, gdje je provela mladost i srbačka ravnica na ušću Vrbasa u Savu gdje je šprovela zrelo životno doba, ušavši tako u porodicu dvadesetak zavičajnih pisaca Srpca – rekao je srbački književnik Žarko Šarić.

On je posebno izdvojio odu o plodnoj banatskoj i srbačkoj zemlji crnicui, koja ima samo dva stiha – „Zemljo plodna, trudnice vječna, stalno radjaš, stalno premenita“.

Predstavljajući svoja književna djela, dr. Branka Tegeltija je, pored ostalog, kazala da je u knjizi pokazala „koliko joj nedostaje jedno ušće, a tu je ciklus pjesama o njenom unuku Aleksandru i pjesme o ženama sa kojima je radila cijeli život, ali ih nije stigla do kraja upoznati“.

„U tišini, kad riječ zapne, moja osjećanja i misli prenosila sam na komade papira, recepte, istrgnute stranice rokovnika i to čuvala. Dugo sam se dvoumila da li da to pokažem javnosti, ali sam popustila na nagovor porodice i prijatelja i vidim da nisam pogriješila“, kazala je Tegeltija.

Promociju njenih djela organizovalo je SKPD „Prosvjeta“ Srbac, koje poklanja veliku pažnju i podršku afirmaciji zavičajnih stvaraoca u ovoj opštini.

Autor: S.K.

Komentari / 0

Ostavite komentar