Пронађено 18 лутака пуњених експлозивом

Ирачке снаге спријечиле су напад "Исламске државе" када су пронашле и демонтирале 18 лутака-играчака пуњених експлозивом сјеверно од главног града Багдада.

Свијет 21.11.2015 | 15:00
Пронађено 18 лутака пуњених експлозивом

Ова завјера била је усмјерена против предстојећег вјерског ходочашћа шиитских муслимана.

План џихадиста био је да "разбацају" све лутке поред пута између Багдада и Карбале за вријеме ходочашћа шиитских вјерника, преноси "Раша тудеј".

Милиони шиита иду на ходочашће сваке године. Чак 17,5 милиона људи учествовало је на ходочашћу 2014. године, што је рекордан број ходочасника.

Ходочашће у Карбали крај је периода жалости од 40 дана због смрти унука пророка Мухамеда, имама Хусеина.

Кувајтска новинска агенција (Куна) објавила је да су лутке пронађене у Хуеинији, сјевероисточном предграђу Багдада.

Власти су упозориле становнике да пријављују све сумњиве предмете.

Након ескалације исламистичких активности широм свијета, бројне државе су интензивирале своје антитерористичке активности.

У Кувајту је ове седмице разбијена међународна ћелија која је новцем, новим регрутима и оружјем купљеним у Украјини снадијевала "Исламску државу". Шест чланова ове ћелије је ухапшено, али се четворица других, укључујући и аустралијско-либанске држављане, и даље налазе у бјекству.

У међувремену се на сјеверу и западу Ирака воде жестоке борбе у којима припадници "Исламске државе" настоје да преузму што више територија. Екстремисти при том прибјегавају бруталним злочинима против етничких и вјерских заједница шиита, сунита, Курда и хришћана.

У Багдаду је забиљежена и ескалација насиља, гдје је 13. новембра најмање 26 људи погинуло, а више десетина рањено када је бомбаш самоубица активирао експлозив на сахрани провладиног шиитског борца.

Одговорност за овај напад преузела је "Исламска држава".

Коментари / 0

Оставите коментар